X

ELS DN OFEREIXEN CONSULTES GRATUÏTES PER ALS PACIENTS DE CÀNCER

ELS DN OFEREIXEN CONSULTES GRATUÏTES PER ALS PACIENTS DE CÀNCER

La sanitat pública no orienta els pacients de càncer sobre la seva dieta

“Als hospitals ningú t'informa de quina dieta has de seguir, ni com t'has d'alimentar un cop comences els tractaments”, assegura Maite, pacient de càncer convençuda que cuidar l'alimentació en aquells moments en què et sents feble, amb nàusees i falta de gana és fonamental. Maite va anar a la consulta d'un Dietista-Nutricionista perquè l'assessoressin sobre el tipus d'alimentació que havia de seguir, “en el meu cas va ser fàcil, perquè tinc familiars que són dietistes-nutricionistes, però en general és un aspecte molt descuidat”. “Jo he arribat a veure malalts que s'emporten un entrepà de xoriço per prendre-s'ho després de la quimioteràpia, no vull ni pensar com els asseurà això”, assegura Maite.

L'escassa presència de Dietistes-Nutricionistes als hospitals de la salut pública ha portat el Consell General de Dietistes-Nutricionistes, juntament amb la Fundació Espanyola de la Nutrició, a promoure una campanya de consultes gratuïtes per als malalts de càncer. A BAleares no tots els hospitals compten amb aquest professional entre les seves plantilles. Així els hospitals de Manacor, Son Llatzer, Can Misses, General, Joan March i Psiquiàtric NO TENEN Dietistes-Nutricionistes en planta, i en els casos de Son Espases, Inca i Mateu Orfila, les plantilles són absolutament insuficients, comptant amb 2, 1 i 2 respectivament.

A la web www.diamundialdietistanutricionista.org hi ha el llistat per comunitats de les clíniques que participen en aquesta campanya oberta fins al 24 de febrer. A les Balears hi ha 10 consultes repartides a Mallorca, Eivissa i Menorca que ofereixen aserorament a pacients oncològics 

Del càncer a la carrera de Dietètica i Nutrició

La deficiència als centres d'atenció primària i als hospitals ha originat històries com la d'Elisabeth Font, DN de Manresa, que va patir un càncer de mama i va haver d'investigar per compte propi el tipus d'alimentació que havia de prendre. "Ningú em va assessorar sobre això -assegura Elisabeth- i aquesta deficiència és la que em va portar a estudiar la carrera de Dietista-Nutricionista. En aquell moment vaig descobrir la importància del que ha acabat sent la meva professió". Elisabeth es lamenta que existeixi aquest buit al sistema sanitari públic, perquè assegura que és importantíssim recuperar l'organisme després de tractaments tan agressius com els que lluiten contra el càncer. “A mi m'han arribat pacients assegurant-me que a l'hospital s'han limitat a recomanar-los que segueixin una dieta mediterrània, sense més ni més”, denuncia Elisabeth Font. A més, s'hauria de treballar la prevenció a través de la dieta perquè “no és el mateix la recuperació en una persona amb uns bons hàbits de vida i una dieta equilibrada que una altra totalment descompensada”, assegura.

Els pacients no saben a qui dirigir-se

Un altre problema, assegura Rocío Práxedes, Dietista-Nutricionista que exerceix a València, és que “els metges en la majoria dels casos tampoc no ens deriven als pacients de càncer” perquè els tractem. "A mi em va arribar una pacient a la consulta amb càncer de còlon on no havien prescrit cap pauta en l'alimentació, va venir per tercers, i això que pel seu tipus de càncer hauria de ser absolutament obligatori un seguiment per part d'un especialista".

Des del Consell General de Dietistes Nutricionistes reclamen al govern que s'inclogui els DN en el sistema sanitari de Salut perquè siguin ells els que transmetin aquesta informació a ciutadans. Segons la presidenta del CGDN, Alma Palau, “l'alimentació i el suport nutricional en aquests casos és bàsica, perquè els efectes secundaris de la quimioteràpia alteraran enormement les necessitats energètiques del pacient, igual que les necessitats de proteïnes, lípids i vitamines”. Un 50% dels pacients arriben a perdre pes de manera no desitjada i això minvarà molt la seva qualitat de vida, amb la qual cosa és molt important una intervenció nutricional amb suplements i fortificació de les carències de cada cas, animant-los que facin una dieta adequada a la seva situació.

Palau anima tots els pacients de càncer que consultin als Dietistes-Nutricionistes les seves necessitats i recorda que aquesta campanya va arrencar el 24 de novembre del 2014 amb la I Celebració Mundial del Dia del Dietista-Nutricionista i acaba el proper 24 de febrer. A més anima que ajudem a prevenir el càncer amb la dieta, ja que “Una alimentació saludable, exercici físic i vida sense tabac són la combinació perfecta per prevenir fins a un 70% de l'aparició dels casos de càncer

La Presidenta del Consell General de Dietistes-Nutricionistes afegeix que "no hi ha cap dieta miraculosa que guareixi el càncer, però els DN ajudem amb l'alimentació a la ràpida recuperació dels efectes nocius de la medicació ia lluitar contra el càncer. És més, gràcies a la nutrició ajudem fins i tot a no haver d'utilitzar tants fàrmacs.

Més informació:

Lourdes Espinosa

Premsa del Consell General de Dietistes-Nutricionistes (CGDN)

prensa@conselldietistesnutricionistes.com

www.consejodietistesnutricionistes.com

Categories: Activitats_
Administrator: