La Conselleria de Salut i Consum guardona 20 empreses del sector alimentari, de restauració i càtering que han reformulat els seus productes per prevenir l'obesitat i les malalties cròniques derivades
Palma, 21 de juny de 2010.- El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha lliurat un diploma acreditatiu a les 20 empreses del sector alimentari, de restauració i càtering de les Illes Balears que han participat en el projecte europeu FOOD PRO-FIT que desenvolupa la Conselleria de Salut i Consum i de Balears, amb l'objectiu de prevenir l'obesitat i les malalties cròniques derivades.
Aquestes 20 empreses han col·laborat amb la Direcció General de Salut Pública i Participació, que ha dissenyat una eina informàtica de reformulació nutricional, la HANCPtool, que permet millorar els plats i els aliments i ajuda, d'una manera senzilla, a reduir l'aportació d'àcids grassos saturats, sucres lliures i sodi. Precisament aquesta línia de col·laboració oberta entre l'administració pública i el sector empresarial s'ha traduït al Premi Estratègia NAOS a la iniciativa empresarial que ha estat atorgat pel Ministeri de Sanitat i Política Social a la Conselleria de Salut i Consum.
La Estrategia para la Nutrición, Actividad Física y Prevención de la Obesidad (NAOS) la puso en marcha el Ministerio de Sanidad en el año 2005 para sensibilizar a la población del riesgo que representa la obesidad para la salud, objetivo para el que se busca la participación más amplia de la sociedad: administraciones públicas, expertos, empresas privadas, consumidores … y los ámbitos de actuación son múltiples: la familia, el entorno escolar, el mundo empresarial y el sistema sanitario. Precisamente, la Organización Mundial de la Salud considera el sector privado como un importante protagonista en la promoción de una alimentación sana a través de iniciativas para reducir el contenido de grasas, azúcares y sal.
Línies de col·laboració a les Illes Balears
L'eina informàtica HANCPtool (anàlisi de perills i punts de control crítics, en anglès) permet l'avaluació i la mesura mitjançant fórmules matemàtiques dels sucres, àcids grassos saturats i sodi presents en un producte o plat, i mostra de manera gràfica i senzilla si l'aliment s'excedeix en els paràmetres saludables. També ajuda a prendre les decisions més adequades per reduir l'aportació del nutrient excessiu ia millorar el perfil nutricional de l'aliment a través de la reformulació.
Aquestes 20 empreses han comptat amb l'assessorament del personal tècnic de la Direcció General de Salut Pública i Participació per utilitzar l'HANCPtool, que és d'accés lliure a través d'internet, i han actuat en un pilotatge desenvolupat per validar les funcionalitats d'aquesta aplicació que cerca posar a l'abast de la població, ja sigui mitjançant els productes o els menús, uns aliments més saludables.
D'una banda, proposa augmentar la formació del sector alimentari per tal de fomentar la tendència dels productors d'aliments cap a una oferta saludable. De l'altra, vol animar les petites i mitjanes empreses a utilitzar una eina de gestió que els permeti controlar i reduir la quantitat de greixos, sal i sucre dels seus productes, i així poder competir amb les grans multinacionals que tenen més recursos per a aquests fins.
Aquestes empreses i productes s'identificaran mitjançant un logotip (Food Pro-fit) i un certificat, que permetran que els consumidors detectin els que són més saludables i es poden utilitzar com a estratègia comercial per part de les empreses participants.
Empreses col·laboradores i els productes reformulats
INDÚSTRIA
Matisa:Comercial Mallorquina de Carnes SA Hamburguesa i salsitxa de pollastre.
El Zagal. Francisco Tejedor García SA Sobrassada.
PIRIS Formatges Campos SA Formatge.
CAN BALAGUER SA Sobrassada.
PRILAC Productes Illencs Làctics Iogurt, formatge i gelat.
GELAT SOLLER Sa fàbrica de gelats SL Gelat.
MALLORCA BIO Mallorca Bio SL Hamburgueses vegetarianes
HORECA (hotels, restauració, càtering)
Hospital Joan March (GESMA) Reformulació de plats i orientació del menú basal d'elecció.
Tiberi (catering empreses) Tiberi Catering SL Reformulació de plats del bufet i orientació de menú saludable
MÉS NATURAL. MAS NTRL SL Reformulació de plats i orientació de menú saludable
ALCARI (càtering escolar i Escola de Cuina) Reformulació de plats, consells de millora en la planificació del menú mensual i consells per als pares i mares.
HOTEL BARCELÓ POBLE Reformulació de plats; senyalització d'opcions saludables per esmorzar.
ESCOLA D'HOTELERIA DE LES ILLES BALEARS Reformulació de plats; bufet i carta.
Hotel Hipocampo. Reformulació de plats, senyalització d'opcions saludables per esmorzar.
COL·LEGI LLUIS VIVES (menjador escolar) Reformulació de plats, consells de millora en la planificació del menú mensual i consells per als pares i mares.
Orizonia (menjador empresa) Reformulació de plats, bufet, orientació de menú saludable i consells de millora per complementar el menú.
CLÍNICA USP Palmaplanes. Reformulació de plats, senyalització d'opcions saludables per esmorzar de la cafeteria.
RESIDÈNCIA UNIVERSITÀRIA UIB. Reformulació de plats, orientació de menú saludable i consells de millora en la planificació del menú mensual.
OLVISEN BALEAR (catering). Reformulació de plats, orientació de menú saludable i consells de millora en la planificació del menú mensual.
EUREST COL·LECTIVITATS Reformulació de plats; orientació de menú saludable i consells de millora en la planificació del menú mensual.