Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
IVA

L'ALIMENTACIÓ SALUDABLE, TOT UN LUXE PER ALS ESPANYOLS

IVA

  • >>>El pas del 10% de l'IVA al 21% posaria encara més difícil seguir una alimentació saludable a una gran part de la població, en el context de crisi actual.
  • >>>L'informe d'experts sembla que no ha considerat l'impacte en salut que aquesta mesura podria suposar per als més desafavorits.
  • >>>Menjar saludable hauria de ser més assequible.

Palmell de Mallorca, 20 març de 2014.  Des del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears -CODNIB-, no podem estar més en desacord amb les recomanacions fetes al Ministeri d'Hisenda pel grup d'experts respecte de la reforma fiscal, on es  suggereix que per crear ocupació caldria, entre altres mesures, incrementar l'IVA d'alguns aliments del 10% al 21%, quan en realitat el que s'hauria de suggerir és el contrari: reduir del 10% al 4% l'IVA dels aliments que des de les autoritats i els organismes s'intenten promoure per millorar la salut de la nostra població.

Els experts, entre els quals segur no hi ha sanitaris amb visió de futur, es recomana la pujada de l'IVA al 21% dels aliments que tributaven al tipus reduït del 10% (!11 punts de pujada!), entre d'altres la carn (també les magres), el peix, l'oli, la pasta, els iogues. Si el sistema impositiu espanyol ja era inconsistent amb les realitats de consum i amb les polítiques de promoció de la salut, ho podria ser encara més si fa cas de l'informe d'experts. Per exemple, el pa integral o sense sal, les pastes alimentàries integrals o no, les conserves d'hortalisses, els llegums cuits, l'oli d'oliva, etc., tots ells aliments alineats amb les polítiques de salut pública i facilitadors de l'adherència a patrons saludables, estan gravats amb el 10%, mentre que d'altres, com el pa blanc amb el sal blanc.

És paradoxal que aliments tan representatius de la dieta mediterrània com l'oli d'oliva, el peix o el pa integral, els fruits secs o les llets fermentades, passin a ser més cars quan l'Institut Carles III -CIBERobn- del Ministeri de Sanitat, s'ha gastat 8 milions d'euros en demostrar amb l'Estudi PREDIMED, que un patró verge extra i fruita seca, disminueix fins a un 30% el risc de patir un esdeveniment cardiovascular. A Espanya, les malalties cardiovasculars suposen al voltant del 15% del cost sanitari total i l'any 2006 representaven una despesa total de 7.000 milions d'euros/any.

Facilitar l'accés i l'asequibilitat a aliments saludables és una acció cost eficient en termes de salut amb el consegüent impacte en la reducció de despesa sanitària, cosa que sembla que els experts han obviat. L'obesitat i les malalties cròniques (cardiovasculars, diabetis, càncer, etc.) estan clarament lligades a la desigualtat econòmica i social, cosa que ocasiona una terrible inequitat en salut. A Espanya, la taxa d'obesitat infantil és 8 punts superior a les famílies amb menys recursos, i per tant amb més dificultat per seguir un patró alimentari més saludable; al Regne Unit, les persones amb menys ingressos, tenen 2.5 vegades més probabilitats de patir diabetis.  

Els impostos es podrien fer servir precisament per disminuir les desigualtats i no, com en aquests casos, per incrementar-les. Segons Eurostat, el 22,2% de la població espanyola viu en risc de pobresa (només ens supera Romania en 4 dècimes) i som el país amb més desigualtat i bretxa econòmica de la Unió Europea. A Irlanda o el Regne Unit, amb índexs de desigualtat inferiors a Espanya, apliquen un IVA de 0% a la majoria dels aliments. En un informe de la Comissió Europea es diu que "als països on hi ha diferències significatives i estables entre les rendes altes i baixes (Espanya està al capdavant d'Europa), hi hauria arguments vàlids per aplicar tipus reduïts de l'IVA així com altres mesures de subvenció, a béns que contribuïssin a mitigar la desigualtat".

La disminució i l'augment dels preus en els aliments té un efecte directe sobre la seva adquisició, especialment en els grups de població de menys ingressos. S'estima que una reducció de l'1% en el preu de fruites i hortalisses podria incrementar-ne el consum en 1/2 ració diària evitant a la població nord-americana fins a 7.000 casos de malaltia coronària i 3.000 ictus, amb un estalvi sanitari de prop d'1,5 bilions de dòlars.

Les autoritats competents haurien d'aprofitar el marc conjuntural socioeconòmic i la preocupació creixent per la salut i la nutrició per part dels ciutadans, per fer més assequible els aliments alineats amb les seves polítiques de promoció d'alimentació saludables, en què inverteix anualment importants quantitats de diners per millorar la salut de la població i estalviar en despesa sanitària.

DESCARREGAR EL COMUNICAT DE PREMSA

 

 Per a més informació, contacteu amb nosaltres.  

 

CODNIB. Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. www. codnib.es 

EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA