
- >>>El pas del 10% de l'IVA al 21% posaria encara més difícil seguir una alimentació saludable a una gran part de la població, en el context de crisi actual.
- >>>L'informe d'experts sembla que no ha considerat l'impacte en salut que aquesta mesura podria suposar per als més desafavorits.
- >>>Menjar saludable hauria de ser més assequible.
Palmell de Mallorca, 20 març de 2014. Des del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears -CODNIB-, no podem estar més en desacord amb les recomanacions fetes al Ministeri d'Hisenda pel grup d'experts respecte de la reforma fiscal, on es suggereix que per crear ocupació caldria, entre altres mesures, incrementar l'IVA d'alguns aliments del 10% al 21%, quan en realitat el que s'hauria de suggerir és el contrari: reduir del 10% al 4% l'IVA dels aliments que des de les autoritats i els organismes s'intenten promoure per millorar la salut de la nostra població.
Els experts, entre els quals segur no hi ha sanitaris amb visió de futur, es recomana la pujada de l'IVA al 21% dels aliments que tributaven al tipus reduït del 10% (!11 punts de pujada!), entre d'altres la carn (també les magres), el peix, l'oli, la pasta, els iogues. Si el sistema impositiu espanyol ja era inconsistent amb les realitats de consum i amb les polítiques de promoció de la salut, ho podria ser encara més si fa cas de l'informe d'experts. Per exemple, el pa integral o sense sal, les pastes alimentàries integrals o no, les conserves d'hortalisses, els llegums cuits, l'oli d'oliva, etc., tots ells aliments alineats amb les polítiques de salut pública i facilitadors de l'adherència a patrons saludables, estan gravats amb el 10%, mentre que d'altres, com el pa blanc amb el sal blanc.
És paradoxal que aliments tan representatius de la dieta mediterrània com l'oli d'oliva, el peix o el pa integral, els fruits secs o les llets fermentades, passin a ser més cars quan l'Institut Carles III -CIBERobn- del Ministeri de Sanitat, s'ha gastat 8 milions d'euros en demostrar amb l'Estudi PREDIMED, que un patró verge extra i fruita seca, disminueix fins a un 30% el risc de patir un esdeveniment cardiovascular. A Espanya, les malalties cardiovasculars suposen al voltant del 15% del cost sanitari total i l'any 2006 representaven una despesa total de 7.000 milions d'euros/any.
Facilitar l'accés i l'asequibilitat a aliments saludables és una acció cost eficient en termes de salut amb el consegüent impacte en la reducció de despesa sanitària, cosa que sembla que els experts han obviat. L'obesitat i les malalties cròniques (cardiovasculars, diabetis, càncer, etc.) estan clarament lligades a la desigualtat econòmica i social, cosa que ocasiona una terrible inequitat en salut. A Espanya, la taxa d'obesitat infantil és 8 punts superior a les famílies amb menys recursos, i per tant amb més dificultat per seguir un patró alimentari més saludable; al Regne Unit, les persones amb menys ingressos, tenen 2.5 vegades més probabilitats de patir diabetis.
Els impostos es podrien fer servir precisament per disminuir les desigualtats i no, com en aquests casos, per incrementar-les. Segons Eurostat, el 22,2% de la població espanyola viu en risc de pobresa (només ens supera Romania en 4 dècimes) i som el país amb més desigualtat i bretxa econòmica de la Unió Europea. A Irlanda o el Regne Unit, amb índexs de desigualtat inferiors a Espanya, apliquen un IVA de 0% a la majoria dels aliments. En un informe de la Comissió Europea es diu que "als països on hi ha diferències significatives i estables entre les rendes altes i baixes (Espanya està al capdavant d'Europa), hi hauria arguments vàlids per aplicar tipus reduïts de l'IVA així com altres mesures de subvenció, a béns que contribuïssin a mitigar la desigualtat".
La disminució i l'augment dels preus en els aliments té un efecte directe sobre la seva adquisició, especialment en els grups de població de menys ingressos. S'estima que una reducció de l'1% en el preu de fruites i hortalisses podria incrementar-ne el consum en 1/2 ració diària evitant a la població nord-americana fins a 7.000 casos de malaltia coronària i 3.000 ictus, amb un estalvi sanitari de prop d'1,5 bilions de dòlars.
Les autoritats competents haurien d'aprofitar el marc conjuntural socioeconòmic i la preocupació creixent per la salut i la nutrició per part dels ciutadans, per fer més assequible els aliments alineats amb les seves polítiques de promoció d'alimentació saludables, en què inverteix anualment importants quantitats de diners per millorar la salut de la població i estalviar en despesa sanitària.
DESCARREGAR EL COMUNICAT DE PREMSA
Per a més informació, contacteu amb nosaltres.
CODNIB. Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. www. codnib.es
EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat.
