El pasado 30 de noviembre tuvo lugar en Inca la Jornada “Transformant l’alimentació des de l’escola” organizada por la red Alimentant el Futur, de la que el CODNIB es entidad colaboradora.
A la jornada, es van presentar bona pràctiques i experiències reeixides en la gestió de menjadors escolars de les Illes, i va tenir lloc una taula de debat en què van participar les administracions públiques relacionades amb la gestió de menjadors escolars d'alguna forma o altra.
Entre les propostes compartides amb Educacio, Salut i Agricultura es va esmentar la importància de les empreses que gestionen els menjadors facilitin l'accés a productes locals, però sens dubte, un dels resultats més rellevants va ser el compromís de les Administracions Públiques per iniciar un espai de treball interseccional amb la xarxa Alimentant el Futur per abordar les necessitats de forma coordinada.
A la jornada van acudir entitats de totes les illes, productors agraris i ramaders, associacions de famílies, empreses concessionàries, cuiners i dietistes-nutricionistes implicats al sector alimentari escolar de les Illes.
La xarxa va reclamar redefinir la formació específica del personal de menjador i millorar-ne les condicions laborals; millorar la informació a les famílies com a eina per implicar-les en el projecte de menjador; i redefinir i potenciar les funcions de la comissió de menjador.
D'altra banda es va posar en evidència que cada cop hi ha menys empreses de restauració col·lectiva i que són cada vegada més grans. La xarxa advoca perquè dins de les licitacions de compra pública de serveis de menjador es faciliti l'accés a empreses petites i familiars. A més, la xarxa reclama que les escoles de nova creació incloguin infraestructures de cuina i menjador perquè així es garanteix una major qualitat, millor gestió, integració del servei en projecte educatiu i una millor connexió dels alumnes i les famílies amb l'alimentació saludable i sostenible.