X

Què és un Dietista-Nutricionista?

El dietista-nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària (Diplomat o Graduat en Nutrició Humana i Dietètica), reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per intervenir en l'alimentació d'una persona o grup, tal com es recull a la Llei 44/2003 de 21 de novembre de 2012

 

El paper i funcions que juga el DN a la societat, es pot entendre segons les cinc facetes o perfils principals on actua

Dietista-Nutricionista Clínic

Àmbit dactuació

 

• Hospital

• Consulta privada

• Centro de Salud

• Centro Deportivo

Funcions i competències

 

Realitza avaluacions i diagnòstics nutricionals.

Desenvolupa plans dietètics personalitzats i proposa el suport nutricional, en funció del diagnòstic mèdic.

A l'hospital: elabora el manual de dietes i realitza plans de prevenció de desnutrició.

Treballa amb altres sanitaris per optimitzar resultats.

Col·labora amb l'entorn familiar per optimitzar l'adherència al tractament

És recomanable acudir al DN:

 

Almenys una vegada a la vida per aprendre a menjar.

Si pateix: alguna malaltia relacionada amb l'alimentació: diabetis, celiaquia, intoleràncies o al·lèrgies, cardiopatia, hipertensió, insuficiència renal, colesterol alt càncer…

Durant: embaràs, lactància, adolescència, vellesa, postoperatori, esports d'elit, discapacitat.

Si necessiteu recuperar el seu normopès.

Si sent la temptació de seguir una «dieta miracle».

Dietista-Nutricionista en Servicios de Alimentación – Colectividades

Àmbit dactuació

• Empreses de Restauració Col·lectiva Hospitalària, Social o Comercial

Funcions i competències

Planifica menús adequats a les característiques del grup.

S'adapta a necessitats especials (celiaquia, al·lèrgies, etc.).

Gestiona serveis d'alimentació (compres, producció, distribució i emplatat).

Implanta sistemes de seguretat alimentària.

Forma el personal de cuina i/o menjador en matèria de nutrició i higiene.

Dissenya projectes educatius.

Demostra competències en tècniques culinàries.

Funcions i competències

En un comedor colectivo es recomendable que el menú sea más vegetal que animal, que se prioricen las legumbres, las verduras y la fruta y se evite abusar de fritos, precocinados y alimentos procesados.

Es importante acompañar el servicio de alimentación de un proyecto educativo y procurar que el entorno del comedor sea agradable y placentero.

Dietista-Nutricionista en Salut Pública

Àmbit dactuació

• Departaments nacionals regionals i locals de Salut Pública.

• Consultories

Funcions i competències

Desenvolupa i participa en estudis poblacionals d'alimentació i campanyes educatives a l'àmbit alimentari.

Elabora guies alimentàries i protocols de consens.

Intervé en programes de nutrició comunitària.

Desenvolupa i implanta estratègies per millorar l'accés als aliments saludables i reduir l'exposició a aliments superflus.

A Salut Pública és recomanable que:

Es recomendable que las autoridades evalúen el estado nutricional de la población para planificar políticas de promoción de estilo de vida saludable, promuevan una alimentación sostenible respetuosa con el medio natural y establezcan estrategias para facilitar a las personas alcanzar el máximo potencial de salud.

Aboguen por la mejora de la alimentación en los entornos comunitarios, escolar, laborar y sanitarios.

Planteen políticas de salud pública dirigidas a grupos vulnerables.

Dietista-Nutricionista a la Indústria

Àmbit dactuació

• Empresa

• Laboratori

• Indústria alimentària

Funcions i competències

Desenvolupa productes i avalua la composició nutricional.

Interacciona amb el departament R+D+I.

Col·labora amb el departament de màrqueting.

Reformula productes amb ingredients més sans.

Actua com a informador nutricional dels professionals de la salut.

Participa al servei d'atenció al consumidor.

Elabora material de suport informatiu.

Recomanacions del DN:

A la hora de comprar fíjese más en los ingredientes del etiquetado que en los dibujos y mensajes llamativos del producto.

Evite los alimentos más procesados con mucho azúcar, grasas o sal (bollería, refrescos, galletas, snacks…)

Proteja a sus hijos de la publicidad engañosa, edúqueles con criterio.

Dietista-Nutricionista en Investigació i docència

Àmbit dactuació

• Universitat

• Fundacions

• Formació Professional

• Empreses

• Educació Secundària

Funcions i competències

Imparteix matèries relacionades amb l'alimentació, la dietètica i la nutrició.

Publica documents, manuals, llibres i articles de recerca.

Imparteix cursos d'actualització per a altres professionals.

Realitza investigació bàsica i/o aplicada.

Recomanacions del DN:

A la hora de informarse sobre nutrición, busque siempre fuentes fidedignas, evite titulares engañosos y no comparta información superficial y ambigua.

Comprométase con la ciencia; evite difundir errores y mitos. No se haga eco de los consejos de falsos gurús ni oportunistas.

 

 

DESCARREGAR FULLET A CATALÀ I CASTELLÀ

 

(Si els vols en més resolució, contacta amb el Col·legi) 

Categories: Sense categoria
Administrator:
Related Post