El dietista-nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària (Diplomat o Graduat en Nutrició Humana i Dietètica), reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per intervenir en l'alimentació d'una persona o grup, tal com es recull a la Llei 44/2003 de 21 de novembre de 2012
El paper i funcions que juga el DN a la societat, es pot entendre segons les cinc facetes o perfils principals on actua
Dietista-Nutricionista Clínic | ||
Àmbit dactuació
• Hospital • Consulta privada • Centro de Salud • Centro Deportivo | Funcions i competències
Realitza avaluacions i diagnòstics nutricionals. Desenvolupa plans dietètics personalitzats i proposa el suport nutricional, en funció del diagnòstic mèdic. A l'hospital: elabora el manual de dietes i realitza plans de prevenció de desnutrició. Treballa amb altres sanitaris per optimitzar resultats. Col·labora amb l'entorn familiar per optimitzar l'adherència al tractament | És recomanable acudir al DN:
Almenys una vegada a la vida per aprendre a menjar. Si pateix: alguna malaltia relacionada amb l'alimentació: diabetis, celiaquia, intoleràncies o al·lèrgies, cardiopatia, hipertensió, insuficiència renal, colesterol alt càncer… Durant: embaràs, lactància, adolescència, vellesa, postoperatori, esports d'elit, discapacitat. Si necessiteu recuperar el seu normopès. Si sent la temptació de seguir una «dieta miracle». |
Dietista-Nutricionista en Servicios de Alimentación – Colectividades | ||
Àmbit dactuació• Empreses de Restauració Col·lectiva Hospitalària, Social o Comercial | Funcions i competènciesPlanifica menús adequats a les característiques del grup. S'adapta a necessitats especials (celiaquia, al·lèrgies, etc.). Gestiona serveis d'alimentació (compres, producció, distribució i emplatat). Implanta sistemes de seguretat alimentària. Forma el personal de cuina i/o menjador en matèria de nutrició i higiene. Dissenya projectes educatius. Demostra competències en tècniques culinàries. | Funcions i competènciesEn un comedor colectivo es recomendable que el menú sea más vegetal que animal, que se prioricen las legumbres, las verduras y la fruta y se evite abusar de fritos, precocinados y alimentos procesados. Es importante acompañar el servicio de alimentación de un proyecto educativo y procurar que el entorno del comedor sea agradable y placentero. |
Dietista-Nutricionista en Salut Pública | ||
| Àmbit dactuació • Departaments nacionals regionals i locals de Salut Pública. • Consultories | Funcions i competències Desenvolupa i participa en estudis poblacionals d'alimentació i campanyes educatives a l'àmbit alimentari. Elabora guies alimentàries i protocols de consens. Intervé en programes de nutrició comunitària. Desenvolupa i implanta estratègies per millorar l'accés als aliments saludables i reduir l'exposició a aliments superflus. | A Salut Pública és recomanable que: Es recomendable que las autoridades evalúen el estado nutricional de la población para planificar políticas de promoción de estilo de vida saludable, promuevan una alimentación sostenible respetuosa con el medio natural y establezcan estrategias para facilitar a las personas alcanzar el máximo potencial de salud. Aboguen por la mejora de la alimentación en los entornos comunitarios, escolar, laborar y sanitarios. Planteen políticas de salud pública dirigidas a grupos vulnerables. |
Dietista-Nutricionista a la Indústria | ||
| Àmbit dactuació • Empresa • Laboratori • Indústria alimentària | Funcions i competències Desenvolupa productes i avalua la composició nutricional. Interacciona amb el departament R+D+I. Col·labora amb el departament de màrqueting. Reformula productes amb ingredients més sans. Actua com a informador nutricional dels professionals de la salut. Participa al servei d'atenció al consumidor. Elabora material de suport informatiu. | Recomanacions del DN: A la hora de comprar fíjese más en los ingredientes del etiquetado que en los dibujos y mensajes llamativos del producto. Evite los alimentos más procesados con mucho azúcar, grasas o sal (bollería, refrescos, galletas, snacks…) Proteja a sus hijos de la publicidad engañosa, edúqueles con criterio. |
Dietista-Nutricionista en Investigació i docència | ||
| Àmbit dactuació • Universitat • Fundacions • Formació Professional • Empreses • Educació Secundària | Funcions i competències Imparteix matèries relacionades amb l'alimentació, la dietètica i la nutrició. Publica documents, manuals, llibres i articles de recerca. Imparteix cursos d'actualització per a altres professionals. Realitza investigació bàsica i/o aplicada. | Recomanacions del DN: A la hora de informarse sobre nutrición, busque siempre fuentes fidedignas, evite titulares engañosos y no comparta información superficial y ambigua. Comprométase con la ciencia; evite difundir errores y mitos. No se haga eco de los consejos de falsos gurús ni oportunistas. |
DESCARREGAR FULLET A CATALÀ I CASTELLÀ
(Si els vols en més resolució, contacta amb el Col·legi)