La Guia nutricional per a pacients oncològics i les receptes adaptades a la malaltia i els símptomes derivats dels tractaments, i inclou consells dietètics per preservar i recuperar l'estat nutricional i reduir el risc de toxiinfeccions alimentàries.
Palmell 18 de desembre de 2019. Representants de la Junta de Balears de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), l'Associació de Cuiners Afincats a les Illes Balears (ASCAIB) i el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de l'arxipèlag (CODNIB) van presentar la Guia nutricional per a pacients oncològics i les receptes. Al receptari es dóna veu a diferents tipus de cuina; des de vegana i asiàtica fins a receptes tradicionals de la dieta mediterrània elaborades amb productes típics de Balears. El principal objectiu d'aquest manual és que serveixi d'eina d'assessorament nutricional per a pacients i familiars.
El manual recull un total de 43 saludables receptes realitzades per 44 prestigiosos cuiners en representació de totes les Illes, totes elles identificades amb simptomatologia comuna en aquest tipus de pacients, com ara falta de gana, dificultat en empassar, problemes digestius i bucals, nàusees i vòmits o alteració de l'olfacte i el gust, entre d'altres. El treball desenvolupat pel CODNIB ha estat coordinat per Maite Colomar, i han participat activament en el desenvolupament de consells i revisió de receptes Lara Prohens i Josep Lluch.
El president de l'AECC Balears, Javier Cortés, destaca que «si una persona menja adequadament, suporta millor el tractament i té un pronòstic millor. Transmetre aquest fet perquè s'assenti a la societat és un dels propòsits que persegueix aquest llibre».
Por su parte, el presidente del CODNIB, Manuel Moñino, apunta que «la alimentación es clave en la prevención, al igual que durante el tratamiento». Los factores dietéticos son responsables del 30% de los cánceres en países industrializados. Además, indica que “las intervenciones dietético-nutricionales son coste-efectivas y mejoran la eficiencia de los sistemas sanitarios, así, los dietistas-nutricionistas que ejercen en atención primaria pueden ahorrar al sistema de salud de 5,8 a 105€ por cada 1€ invertido en la intervención. Mientras, en medio hospitalario, su intervención reduce la estancia hospitalaria (una inversión de 76€ genera 1 día menos de ingreso), los reingreso, evita nutriciones parenterales y reduce infecciones relacionadas con catéter”.
Además, recuerda que “la AECC Baleares ofrece el servicio asistencial de dietética y nutrición por parte de dietistas-nutricionista en sus sedes de Mahón, Ciutadella, Inca, Palma y Campos, y está previsto que este servicio se amplíe a Ibiza en los primeros meses de 2020”.
«Tota la família s?animarà a tastar aquests plats; el receptari fa un viatge per molts tipus de cuina, és molt plural. Són plats molt saborosos que tothom pot fer, amb matèria primera a l'abast de tothom», ha assegurat Koldo Royo, xef amb estrella Michelin i fundador i president d'ASCAIB.