X

Fitxa temporal

Versió PDF

Informació professionals EAP- Consum D'alcohol

Justificació

Les recomanacions sobre el consum d'alcohol en atenció primària han d'estar alineades amb les polítiques de salut pública per evitar-ne el consum en grups vulnerables i reduir el risc associat al consum excessiu.

Objectiu del consell

  • Reduir el risc associat al consum excessiu d'alcohol.
  • Evitar linici en el consum alcohol.
  • Individualitzar el consell de consum sota risc.

Racionalització.

  • El consum crònic d'alcohol s'associa amb un risc més gran de càncers de boca faringe, laringe, esòfag, càncer de mama, colorectal, estomac, fetge i pàncrees. Així mateix, incrementa el risc de pancreatitis, hipertensió, malaltia mental, pneumònia i malalties hepàtiques.
  • El consum excessiu d'alcohol, particularment en forma irregular, s'associa amb més risc de malaltia coronària, fibril·lació auricular i ictus.
  • Tot i que el consum de baix risc d'alcohol, en el context d'un patró alimentari saludable, s'ha associat amb un risc menor de cardiopatia isquèmica, hi ha dubtes raonables sobre la qualitat metodològica dels estudis.
  • Lalcohol és una substància addictiva que pot ocasionar dependència en individus susceptibles.
  • En nens i adolescents, el consum d'alcohol sempre és un risc per a la salut, i en destaquen les conseqüències cognitives a llarg termini.
  • El consum d'alcohol durant l'embaràs interfereix en el desenvolupament fetal i és la principal causa prevenible de trastorns del desenvolupament, avortaments o baix pes en néixer i una àmplia gamma de discapacitats conegudes com a Espectre Alcohòlic Fetal.
  • Una UBE contiene 14g de alcohol y corresponde aproximadamente a 1/3 de cerveza o sidra (350 ml – 5% de alcohol), 1 vaso de vino (150 ml – 12% de alcohol), ½ copa bebidas destiladas tipo ron, brandy, etc. (45 ml – 40% alcohol). En 2008 el Ministerio de Sanidad establece la UBE en 10g con un límite semanal para el consumo de bajo de riesgo de 100g de alcohol a la semana para mujeres y 140g para hombres.

Característiques de les recomanacions:

  • No hi ha quantitat mínima d'alcohol exempta de risc, per això el consell general ha de ser no prendre alcohol i si es consumeix, transmetre que “com menys alcohol, millor”.
  • No hi ha cap raó de salut per la qual s'ha de promoure el consum d'alcohol a la població, ni tan sols per reduir el risc de cardiovascular.
  • El missatge en persones bevedores habituals ha de ser individualitzat per tal de reduir el consum a nivells de baix risc.
  • Els grups en què el risc és màxim són: dones embarassades o que planifiquen estar-ho, polimedicats, nens i adolescents, persones addictes a altres substàncies i treballadors que requereixin una atenció dedicada.
  • En bevedors habituals, informar sobre el risc que el consum d'alcohol suposa per a la salut, així com quines són les quantitats de baix risc, les unitats de beguda estàndard i la seva correspondència amb les begudes habituals al nostre entorn cultural.
  • El consum de baix risc s'estableix a 0-1 UBE al dia i no més de 6 per setmana, per a dones, i 0-2 UBE al dia i no més de 10 per setmana, per a homes.
  • Es recomana que hi hagi algun dia de la setmana sense fer begudes alcohòlica.
  • En cas de consum excessiu dalcohol, recomanar la incorporació a programes de deshabituació.
  • En persones que beuen a l'excés, podria estar indicat la suplementació diària amb 400 micrograms àcid fòlic al costat de les recomanacions d'una alimentació saludable.

Referències bibliogràfiques

Administrator:
Related Post