X

Codi Deontològic de la professió de Dietista-Nutricionista

El Codi Deontològic va ser aprovat per la Junta de Govern de l'Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes (AEDN) el 14 de març de 2012, i ratificats a la XXII Junta de Govern i V Assemblea General Ordinària del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionista de les Illes Balears el 13 d'abril de 2012.

Aquest Codi deroga el Decàleg dʻestàndards ètics de la professió.

Està àmpliament reconeguda l'afirmació que "per al desenvolupament i la consolidació d'una professió és necessària l'existència de les associacions professionals corresponents". El col·lectiu de DN actua conseqüentment per aconseguir l'equilibri professional que es basa en tres punts: associacionisme, formació i ètica.

Associacionisme i formació: La primera Associació Professional - l'AEDN- es va crear a Espanya l'any 1988, amb l'objectiu d'aglutinar el col·lectiu i es va implicar de ple en la consecució d'una formació d'acord amb les demandes de la societat del nostre temps i d'un nivell acadèmic que permetés el reconeixement i la mobilitat existent a altres països. Un procés acadèmic llarg ha permès arribar a la titulació de Grau en Nutrició Humana i Dietètica, nivell que permet l'harmonització dins l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES).

Ètica: El Codi Deontològic és un conjunt de principis i regles ètiques que han d'inspirar i guiar la conducta professional, establint normes i deures dirigits a un col·lectiu i és de vital importància per al correcte desenvolupament i funcionament de la professió de Dietista-Nutricionista (DN).
El Codi té com a objectiu primordial elevar l'estàndard de la pràctica i la bona praxi professional i s'haurà de revisar periòdicament davant de les necessitats de la professió i/o de la societat.

El Codi no podrà complir els seus fins si no es manté constantment alerta davant de les necessitats canviants de la pràctica professional i les noves situacions creades pel progrés social i científic.
El Codi Deontològic és una guia general per a l'exercici professional i, per tant, no pot recollir amb detall situacions que necessitin actuacions concretes.

El professional DN adquireix un compromís seriós i responsable amb la societat. Aquest compromís s'ha de complir mitjançant aquest Codi Deontològic assumit, explícit, publicat i lliurement acceptat per tot aquell professional DN que exerceixi com a tal.

Dietista-Nutricionista

Segons la European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD 2005): el dietista és una persona qualificada i legalment reconeguda per poder aconsellar una bona alimentació, tant per a grups de persones o individus en bon estat de salut, com dels que necessiten un règim terapèutic.

Segons la Llei d'Ordenació de les Professions Sanitàries (LOPS 2003), article 7 punt g): els diplomats universitaris en Nutrició Humana i Dietètica desenvolupen activitats orientades a l'alimentació de la persona o de grups de persones, adequades a les necessitats fisiològiques i, si escau, patològiques de les mateixes, i d'acord amb els principis de prevenció i de prevenció.

Segons la Conferència de Consens del Perfil Professional del Diplomat en Nutrició Humana i Dietètica: un dietista-nutricionista és un professional de la salut, amb titulació universitària, reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per intervenir en l'alimentació d'una persona o grup, des dels següents àmbits d'actuació: la nutrició docència, la salut pública des dels organismes governamentals, les empreses del sector de l'alimentació, la restauració col·lectiva i social.

Principis. Normes i/o idees fonamentals que regeixen el pensament o la conducta de la professió.

Estàndards o Bones Pràcticas. Accions que deriven de l'aplicació dels principis.

Aquest Codi Deontològic és fruit de la revisió dels Codis ètics de les associacions mundials més sòlides i prestigioses així com del consens i de l'experiència dels professionals. Tot el material amb què s'ha treballat (formularis de les enquestes, documentació i esborranys) està dipositat a l'arxiu de l'AEDN i, una vegada valorats, s'han seleccionat com a documents de treball els que es detallen al final d'aquest document.
La majoria dels Codis Deontològics consultats recullen aquests tres mínims
ètics:

  • Principi de Beneficència i no maleficència.
  • Principi dautonomia.
  • Principi de Justícia.

A partir d'aquests mínims s'introdueixen els principis i se'n deriven els estàndards de conducta, que actualment s'anomenen “bones pràctiques”. L'estructura triada per al present Codi parteix d'una Declaració de Principis, que es concreta en quatre grans apartats amb els Principis (P) i Bones Pràctiques (BP) corresponents:

  • Responsabilitats envers la societat.
  • Responsabilitats envers els clients/pacients.
  • Responsabilitats envers la professió.
  • Responsabilitats respecte als col·legues i altres professionals

El DIETISTA-NUTRICIONISTA exercirà amb Responsabilitat, Professionalitat, Solidaritat, Respecte, Cooperació i Legalitat, de manera honesta, íntegra i equitativa, per millorar la salut i/o la
qualitat de vida de l'individu o de la societat:

  • És competent, objectiu i honest en les seves accions.
  • Respectant totes les persones i les seves necessitats.
  • Col·laborant amb altres professionals.
  • Intentant aconseguir que la població arribi a un estat nutricional òptim.
  • Respectant sempre els principis de beneficència i no maleficència, dautonomia i de justícia.
  • Complint el Codi de Bones Pràctiques en matèria de nutrició Humana i Dietètica.

El Codi d'Ètica s'aplica als professionals següents:

En la seva totalitat a totes aquelles persones que siguin Diplomades o Graduades en Nutrició Humana i Dietètica, el títol universitari de les quals els acredita per a l'exercici de la professió regulada de Dietista-Nutricionista.

Totes les persones a les quals s'aplica aquest Codi Deontològic se'ls reconeix com a Dietistes-Nutricionistes amb ple dret d'exercir una professió regulada per la normativa legal establerta en el títol de Diplomat o Graduat en Nutrició Humana i Dietètica, per les lleis de creació de Col·legis Professionals i per la Llei d'Ordenació de les Professions Sanitàries (LO professió i en conseqüència han d'obrar d'acord amb el Codi Deontològic que han acceptat i que està emparat pel Col·legi/Associació Professional.

El professional Dietista-Nutricionista:

P 1. Dirigirà la tasca professional al servei de la salut segons els estàndards internacionalment tipificats, considerant la salut, la protecció i el benestar del públic en tot moment.

BP. Participarà en la promoció i el manteniment de la salut integral i en la prevenció i tractament de trastorns i patologies alimentàries/nutricionals.

P 2. Desenvoluparà les activitats professionals d'acord amb les lleis i els reglaments vigents.

BP. No ha de cometre actes d'abús d'autoritat o il·lícits, directament relacionats amb l'exercici de la professió segons el que estableix la legislació vigent, el Codi Deontològic o una Comissió autoritzada.

P 3. Acatarà el Codi Deontològic, complint les regles i les Bones Pràctiques que regeixin lexercici professional en el seu àmbit dactuació.

BP. Denunciarà la mala praxi d'altres DN comunicant-ho obligatòriament a la Institució pertinent.

BP. Lluitarà contra l'intrusisme professional i la pràctica no qualificada de les funcions i les tasques que li són pròpies.

BP. Assumirà les decisions de les instàncies professionals socialment reconegudes i considerades al Codi Deontològic.

P 4. Exercirà la seva professió amb integritat, responsabilitat, honradesa, justícia, imparcialitat i dignitat respectant les necessitats i els valors específics dels individus.

BP. No discriminarà, a la pràctica professional, ningú per raó de raça, religió, sexe, discapacitat, edat, identitat de gènere, estatus social o qualsevol altra categoria protegida legalment.

BP. Oferirà els serveis professionals amb sensibilitat a les diferències culturals.

P 5. No s'involucrarà en pràctiques o comunicacions fraudulentes o enganyoses.

BP. No farà publicitat falsa o enganyosa dels vostres serveis.

BP. Promourà o recolzarà els articles, productes o mètodes específics sense fer-ho de manera enganyosa.

BP. Proporcionarà informació precisa i veraç a la comunicació amb el públic.

P 6. Es retirarà de la pràctica professional quan no pugui complir les seves funcions i responsabilitats professionals amb els clients, els pacients i altres persones.

BP. Deixarà la pràctica quan hagi estat jutjat/da per un tribunal per incapacitat mental.

BP. No s'involucrarà a la pràctica quan ell estigui d'alguna manera incapacitat per proporcionar un servei eficaç als altres.

P 7. Ajuda a pal·liar les desigualtats en matèria dalimentació i nutrició.

BP. Participarà en latenció alimentària de forma estructurada, a través dels mitjans al seu abast.

El professional Dietista-Nutricionista:

P 8. Reconeixerà i exercirà amb judici professional dins els límits de les seues qualificacions/competències i cercarà consell o derivarà segons el cas.

BP. Acreditarà sempre la seva qualificació professional així com la seva funció específica en qualsevol que sigui el seu àmbit dactuació com a professional en nutrició humana i dietètica.

P 9. Tractarà els clients/pacients amb respecte i consideració, reconeixent la llibertat i la igualtat en dignitat i dret.

BP. Informarà el client/pacient del tractament dietètic que adoptarà, d'acord amb la seva capacitat de comprensió.

BP. Proporcionarà informació suficient i apropiada per permetre als clients, pacients i altres poder prendre les pròpies decisions.

BP Respectarà el dret del client/pacient a prendre decisions sobre el pla de cures recomanat inclòs el seu consentiment, modificació o rebuig.

P 10. Guardarà rigorosament el secret professional, salvaguardant el dret del client/pacient a la pròpia intimitat i només el podrà trencar en cas de legítima defensa, obligació judicial o protecció de la salut pública.

BP. S'acollirà la Llei de protecció de dades vigent en cada moment.

P 11. Respectarà el dret dels clients/pacients a escollir el seu dietista-nutricionista.

BP. No s'apropiarà dels clients/pacients dels col·legues amb mètodes contraris a l'ètica professional.

P 12. Cumplirá con los principios enunciados anteriormente en “Responsabilidades hacia la Sociedad” (Principios 1 y 6), tanto en el tratamiento como en la prestación de servicios a los clientes, pacientes y otros.

P 13. Assumirà la responsabilitat i la llibertat personal que el faculta per exercir el seu dret a l'objecció de ciència i de consciència respectant la llibertat i el dret a la salut del client/pacient.

El professional Dietista-Nutricionista:

P 14. Desenvoluparà la pràctica de la nutrició i la dietètica basada en l‟evidència científica.

BP. Procurarà la difusió digna de la professió, dels seus objectius i competències.

BP. Incorporarà els resultats de la investigació científica a la seva pràctica professional.

BP. Fomentarà l'intercanvi de coneixements científics i habilitats tècniques.

P 15. Garantirà sempre la competència professional amb la formació acadèmica reglada, així com amb l'actualització dels seus coneixements i destreses.

BP. Presentarà fidelment les qualificacions i les credencials professionals de Diplomat/Graduat en Nutrició Humana i Dietètica quan li sigui requerit, d'acord amb la legalitat vigent.

P 16. Presentarà informació fiable i fonamentada i interpretarà la informació controvertida, sense prejudicis personals, reconeixent les diferències legítimes d'opinió que hi hagi.

P 17. Assumirà durant tota la seva vida laboral la responsabilitat de justificar la competència professional del seu exercici personal, acceptant les Bones Pràctiques professionals, tractant d'augmentar els coneixements i habilitats professionals i aplicant-los a la pràctica de manera continuada.

BP. Es vincularà professionalment al Col·legi i, en cas que no hi hagi Col·legi Professional a l'Associació Professional corresponent del seu àmbit d'actuació geogràfica.

BP. Exercirà correctament mantenint una formació actualitzada i continuada.

P 18. Estarà atent a laparició dun conflicte real o potencial dinteressos i adoptarà les mesures apropiades en el cas que sorgeixi.

BP. Quan un conflicte d'interessos no pugui ésser resolt per la declaració, el DN adoptarà les mesures necessàries per eliminar el conflicte, fins i tot amb la recusació d'un lloc, un càrrec o una situació professional.

P 19. Permet l'ús del seu nom per certificar els serveis de dietètica proporcionats, només si els ha realitzat o supervisat la prestació dels serveis esmentats.

P 20. No sol·licitarà, acceptarà o oferirà regals, incentius econòmics o d'una altra consideració que afectin o donin aparença raonable d'afectar el criteri professional.

BP. No serà una violació d'aquest principi per al DN acceptar compensació com a consultor o empleat o com a part d'una beca de recerca o programa de patrocini de les empreses, sempre que la relació sigui declarada obertament i el DN actuï amb integritat en l'exercici dels serveis o responsabilitats.

BP. Aquest principi no s'oposa al fet que un DN accepti regals de valor nominal, atengui programes educatius, menjars en el marc d'intercanvis de la informació educativa, mostres gratuïtes de productes o articles similars, sempre que aquests articles no s'ofereixin a canvi d'o amb l'expectativa de, i no donin lloc a conductes o serveis que siguin contraris al criteri rigorós del DN.

BP. La prova d'una aparença impròpia dependrà de si la conducta esmentada pogués crear en persones raonables la percepció que el DN és capaç d'exercir les seves responsabilitats professionals amb integritat, imparcialitat i la seva competència està afectada.

El professional Dietista-Nutricionista:

P 21. Demostrarà respecte pels valors, els drets, els coneixements i les habilitats dels seus col·legues i d'altres professionals.

BP. No es dedicarà a les pràctiques comercials deshonestes, enganyoses o inadequades que demostrin un menyspreu pels drets o interessos de tercers.

BP. Proporcionarà, quan li siguin requerides, avaluacions objectives de l'exercici professional dels empleats i companys de treball, dels candidats a l'ocupació, estudiants, membres d'associacions professionals, premis o beques, fent tots els esforços raonables per evitar un biaix en l'avaluació professional dels altres.

P 22. Contribuirà a la millora de la professió cooperant en el seu desenvolupament.

BP. Participarà en la construcció i el bon funcionament d'equips de diversos àmbits sense cap tipus de discriminació.

BP. No denunciarà un col·lega davant del Col·legi o Associació ni farà malbé la imatge i el seu prestigi sense proves, basant-se únicament en conjectures, suposicions o raons personals.

P 23. Col·laborarà segons les competències que li són pròpies quan participi en un equip multidisciplinari.

BP. Donarà importància a la col·laboració interdisciplinària, tant amb els professionals sanitaris que integren l'equip multidisciplinar com amb tots aquells que es vegin implicats en la producció, la gestió i la distribució dels aliments, ja sigui a nivell empresarial o governamental, assegurant i preservant la seva específica competència i finalitat.

a) L'aprovació del Codi Deontològic dels Dietistes-Nutricionistes i les seves futures actualitzacions es durà a terme a través de les diferents Assemblees Generals dels Col·legis i Associacions Professionals de Dietistes-Nutricionistes i s'ha de comunicar oficialment a tots els membres pels mitjans de què disposi la Institució representativa de la professió.

b) La interpretació i l'aplicació dels principis que conté aquest Codi s'han d'evolucionar i ajustar a la realitat en què estan inserits. Per això, s'estableix que es revisi periòdicament, adaptant-lo i actualitzant-lo per fer-lo més eficaç en la promoció i el desenvolupament dels principis ètics que han de formar la conducta professional.

c) Així mateix, es crearà una comissió de seguiment del Codi deontològic per part de la institució representativa de la professió que definirà què es considera una falta lleu, greu o molt greu i establirà el procediment de denúncia, el procés d'avaluació, de resposta, de revisió i de defensa, per poder aplicar les accions disciplinàries corresponents. Les declaracions de la Comissió esmentades tindran naturalesa normativa i caràcter vinculant per a totes les persones col·legiades/associades.

d) La Institució representativa del col·lectiu professional s'ha de comprometre a mantenir-se sensible als canvis que succeeixin al seu si i al seu voltant: maneres d'exercir la professió, impulsos socials, transformacions culturals, així com problemes ètics derivats de l'aplicació de noves tecnologies.

e) El Codi ha d'acollir noves normes per guiar la conducta professional davant de nous problemes i ha de servir d'estímul permanent d'actualització i d'adaptació.

f) Finalment, declarar que el Codi Deontològic té tant la missió de protegir el professional tant de les seves pròpies febleses, com de guiar-lo en les accions professionals davant de la societat, el client/pacient, amb els seus col·legues i altres professionals perquè actuï sempre en el marc de l'evidència científica i amb la humanitat que requereixen tots els temes relacionats amb l'alimentació.

g) L'aprovació d'aquest Codi Deontològic per part de les Assemblees Generals de Col·legis i Associacions Professionals respectives porta implícita la derogació tàcita del Decàleg d'estàndards ètics en l'exercici de la professió de Dietista-Nutricionista aprovat per l'Assemblea General de l'AEDN a la ciutat de Bilbao.

1. International Confederation of Dietetic Associations. International Code of Ethics and Code of Good Practice [en línia] International Federation of Dietetic Associations; 2008. [consultat el 20 de juny de 2011]. Disponible a: http://www.internationaldietetics.org/Downloads/ICDA-Code-of-Ethics-and-Code-of-Good-Practice.aspx

2. European Federation of the Associations of Dietitians. International Code of Ethics and Code of Good Practice [en línia] 2008 [consultat el 20 de juny de 2011]. Disponible a: http://www.efad.org/everyone/1390/5/0/32

3. De Looy Anne, ed. Dietitians Improving Education and Training Standards (DIETS) Report 5: Quality Assurance, Dietetic Competence and Practice Placement Standards 2006-2009. DIETS Thematic Network; 2009.

4. Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes. Decàleg d'estàndards ètics en l'exercici de la professió de dietista-nutricionista. Aprovats a l'Assemblea General Ordinària de l'Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes el 5 d'octubre de 2008. Ratificats en Junta de Govern del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de Illes Balears el 30 de gener de 2009. 2009.

5. Antúnez C., et al. Proposta de codi ètic a la professió de nutrició humana i dietètica = Proposta de codi ètic a la professió de nutrició humana i dietètica. Cabrils (Barcelona). Prohom Edicions i Serveis Culturals, SL; 2009.

6. American Dietetic Association/Commission on Dietetic Registration Code of Ethics per a la Profession of Dietetics and Process for Consideration of Ethics Issues. J Am Diet Assoc. 2009; 109(8) 1461-7.

Categories: Sense categoria
Administrator:
Related Post