Avui, tot són barreres per menjar saludable
A las puertas de la celebración del Día Nacional de la Nutrición, el Colegio Oficial de Dietistas–Nutricionistas de Baleares organiza diversos actos para concienciar a padres y educadores de que “Enseñar a comer es enseñar a crecer”. Manuel Moñino (Badajoz, 1965), presidente del Colegio en las islas y vicepresidente de la Asociación Española, recuerda que el exceso de peso causa en Europa más de 1 millón de muertes cada año. (Con la colaboración de Obra Cultural SA NOSTRA – entrevista publicada en el Diari de Balears 24/05/15- traducció al castellà)
Ensenyar a comer es enseñar a crecer… ¿Nos puede avanzar alguna idea de la conferencia del próximo lunes en el Centro de Cultura “SA NOSTRA”?
Que l'alimentació a la infància condiciona en gran mesura l'estat de salut a l'edat adulta, de manera que és de vital importància que els pares prenguin consciència que ensenyar a menjar els seus fills de manera saludable reduirà el risc que pateixin alguna malaltia crònica com ara diabetis, problemes cardiovasculars o càncer.
A qui va dirigida aquesta conferència?
A la població en general, però especialment a pares, mares i persones interessades a conèixer com s'ha d'educar els nens en alimentació i nutrició. S'oferiran eines i habilitats per ensenyar als petits què és menjar sa i com posar-ho fàcil per portar-ho a la pràctica, així com qui ens pot ajudar en cas de dubtes.
Quines altres activitats shan organitzat?
Diverses taules informatives a hospitals, mercats i centres comercials de Palma, Inca, Manacor, Eivissa, Santa Eulàlia i Maó, així com conferències en coordinació amb les Federacions d'Associacions de Pares i Alumnes de Menorca i Eivissa.
Quin és lobjectiu daquesta celebració?
A més a més de conscienciar la població sobre la importància de la nutrició, cridar l'atenció de les administracions i fer reflexionar els mitjans sobre la necessitat d'informar amb responsabilitat.
Quan cal acudir a un dietista-nutricionista?
Sempre que necessiteu assessorament per tractar els problemes de salut relacionats amb l'alimentació, prèviament diagnosticats pel vostre metge. Actualment no es pot accedir al dietista-nutricionista a Atenció Primària, només és possible en consulta privada.
Com arriba el dietista-nutricionista a les escoles?
A través de projectes d'educació alimentària i, sobretot, amb la supervisió dels menús escolars, que obligatòriament han d'estar controlats per dietistes nutricionistes.
Estem errant a l'educació alimentària dels nostres joves?
Sí, pero es debido a que existen muchas fuentes de información, a veces “autorizadas”, que confunden a los ciudadanos. Se publicitan muchos alimentos ricos en grasas y azúcar que sustituyen a frutas, hortalizas y al agua. Disponemos de poco tiempo para cocinar, tenemos en cada esquina un lugar donde acceder a comida rápida, los supermercados tienen una gran cantidad de alimentos de los que nos resulta difícil interpretar su valor nutritivo… Todo son barreras para comer saludable.
Com ho podem corregir?
Amb la reformulació d'aliments rics en greix, sal i sucre, la regulació de l'accés a productes insans a la feina, l'escola i els llocs d'oci; regulant la publicitat de certs aliments adreçats a nens i joves i millorant els entorns per a la pràctica regular dactivitat física. Aquestes són les claus de les estratègies nacionals i internacionals per millorar la salut de la població.
"L'obesitat suposa més d'un 7% del cost sanitari"
Què opina del sobrepès cada cop més freqüent a la nostra societat?
Que és més fàcil menjar malament que menjar bé i ser sedentari que actiu, per això ens desenvolupem en ambients generadors d'obesitat. I els nostres fills segueixen el nostre exemple. L'obesitat és contagiosa!
Què recomana?
El tratamiento del exceso de peso debe plantearse desde un abordaje multidisciplinar en el que el dietista-nutricionista individualizará la dieta según los hábitos, las preferencias, el estilo de vida o las circunstancias sociales, culturales y económicas del paciente. Actualmente es mucho más sencillo recurrir a cualquier dieta milagro de moda o producto “mágico” que sin hambre, ni esfuerzo, eliminará el exceso de peso, que tratar la obesidad desde la evidencia científica.
Quins són els últimes dades sobre això?
A les Balears la prevalença de sobrepès i obesitat en adults és de 43% i 13% respectivament, mentre que a la població infanto-juvenil arriben a cotes de 20% i 9% respectivament. A Espanya el cost econòmic de l'obesitat suposa el 7% de la despesa sanitària, cosa que es tradueix en 2.500 milions d'euros a l'any, que s'ha de sumar als prop de 2.100 milions d'euros que els espanyols es gasten en productes miracle i dietes fraudulentes per a la pèrdua de pes.
Unas cifras que asustan…
El exceso de peso es responsable del 80% de los casos de diabetes tipo 2, del 35% de la cardiopatía isquémica, del 55% de la hipertensión arterial y causa en Europa más de 1 millón de muertes cada año. La obesidad supone más de un 6% del coste sanitario en los estados europeos.
EL DIETISTA-NUTRICIONISTA
Actualment hi ha a les Balears, 76 dietistes-nutricionistes col·legiats, dels quals 53 són a Mallorca, 14 a Eivissa i 6 a Menorca.
El dietista-nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària en nutrició humana i dietètica, legalment reconegut per prestar assessorament en nutrició, dietètica i dietoteràpia, així com intervenir en l'alimentació de persones o grups segons principis de prevenció i salut pública. Els seus àmbits dactuació són: clínica-assistencial, investigació, docència, salut pública i comunitària, empreses dalimentació i restauració col·lectiva i social.