EN PERILL LA SEGURETAT NUTRICIONAL DE MENJADORS ESCOLARS A BALEARS
- El 80% dels menús avaluats no compleixen la Llei de seguretat alimentària i nutrició.
- Només 1 de cada 10 menús compleix la normativa específica de les Balears.
- Hi ha diferències significatives quan la supervisió la realitza un dietista-nutricionista.
- El CODNIB recomana famílies, autoritats i col·legis que prenguin consciència dels seus papers per complir i fer complir les normes, en benefici de la salut infantil que seran els adults del demà.
Palmell de Mallorca, 16 de juliol de 2013. Desde la entrada en vigor de la Ley de Seguridad Alimentaria y Nutrición (SAN) en junio de 2011, el Colegio Oficial de Dietistas-Nutricionistas de Illes Balears – CODNIB ha sido testigo de la falta de su cumplimiento. Para solventar esta situación, ofreció su colaboración a la Conselleria de Salud y al Ayuntamiento de Palma.
A este respecto la Conselleria de Salud entiende que cualquier profesional sanitario o no, con un posgrado en nutrición, podría supervisar los menús escolares, mientras CODNIB lo entiende como competencia del dietista-nutricionista, pues “desarrolla actividades orientadas a la alimentación (…) de grupos de personas, adecuadas a las necesidades fisiológicas (…)”, tal y como indica la Ley 44/2003 de Ordenación de las Profesiones Sanitarias – LOPS. Los estudios de Graduado en Nutrición Humana y Dietética habilitan para ejercer la profesión regulada de dietista-nutricionista, y se imparten en veinte universidades españolas. Estos estudios son del mismo nivel académico que el resto de profesiones sanitarias reguladas por la LOPS, aunque distintas en competencias.
Ante las divergencias mencionadas y la pasividad de la administración, el CODNIB elabora este informe técnico donde se evidencia la falta de seguimiento y control de la administración autonómica y local, respecto del cumplimento de la normativa sobre comedores escolares. S'han avaluat 38 menús escolars d'una mostra que representa almenys el 22% dels centres escolars de les Balears, podent arribar al 45% ja que molts dels menús són elaborats per empreses de càtering que serveixen a més col·legis de Mallorca, Eivissa i Menorca.
Mentre que la Llei obliga que els menús estiguin supervisats per professionals amb formació acreditada en nutrició humana i dietètica, el 40% de los menús carecen de cualquier tipo de supervisión y solo 1 de cada 10, cumple con la normativa aplicable en Baleares. Més de la meitat de les escoles no compleixen la freqüència recomanada per a fruites i hortalisses, ni promocionen la presència d'aliments integrals, llegums i peixos; d'altra banda, el 50% abusen dels precuinats, preparacions càrnies greixoses (45%), fregits (32%), del predomini de peixos fregits (36%) i de la coincidència de dues preparacions fregides (29%) o aliments molt grassos amb 3.
Hi ha una alta probabilitat que l'ús de preparacions greixoses, precuinats, fregits i predomini de peixos fregits, disminueixin quan el menú és supervisat per dietistes-nutricionistes, i que augmenti la presència d'aliments integrals, freqüències màximes de peix, i informació detallada a les amanides5 així com la probabilitat de que hi hagi davant de 9% quan són supervisats per altres professionals).
El CODNIB alerta sobre aquesta situació que pot provocar el compromís de la seguretat nutricional de grups vulnerables, que alhora es veu agreujada en l'actual context de crisi, doncs hi ha evidències que relacionen els grups de població de menor poder adquisitiu, amb l'increment del risc de patir malnutrició, obesitat i malalties cròniques.
Davant d'aquestes preocupants circumstàncies, el CODNIB recomana:
- A les associacions de pares i mares dalumnes: exigir el compliment de les normes per garantir la seguretat nutricional a centres escolars i de 0 a 3 anys.
- Als centres escolars: tomar conciencia de su relevante papel para cumplir y hacer cumplir la normativa y exigir, con base a la evidencia, que el menú esté supervisado por un dietista-nutricionista colegiado.
- A les autoritats sanitàries i educatives:
-
- prendre consciència del seu rellevant paper per assegurar la seguretat nutricional a la infància, prestant especial atenció a la població amb menys
- assegurar la supervisió de menús en el sentit més ampli del terme, i donar suport, basant-se en l'evidència, que aquesta tasca recaigui en dietistes-nutricionistes col·legiats.
- realitzar campanyes dinspecció i informació, donant terminis a empreses i/o col·legis per a la seva posada al dia en normativa de menjadors escolars.
- comptar amb col·laboració activa i proactiva del CODNIB per garantir la seguretat nutricional dels infants i facilitar a les famílies i als centres escolars les eines per a l'estructuració d'hàbits alimentaris saludables a través de l'educació alimentària i la informació al consumidor.
Des del CODNIB estarem vigilants davant de les conseqüències que l'incompliment de la normativa pugui ocasionar en la seguretat nutricional dels ciutadans de les Balears. A més de defensar els interessos de la nostra professió, és el nostre deure com a corporació de dret públic, fer tot allò que l'ordenament jurídic ens permeti, perquè els pares i mares d'alumnes puguin tenir garantia sobre la seguretat nutricional dels menús escolars.
DESCARREGAR EL COMUNICAT DE PREMSA
Per a més informació, contacteu amb nosaltres.
CODNIB. Enric Alzamora 6, 3º-4ª. 07002. Palma de Mallorca. info@codnib.es www.codnib.es
EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat.