
EN PERILL LA SEGURETAT NUTRICIONAL DE MENJADORS ESCOLARS A BALEARS
- El 80% dels menús avaluats no compleixen la Llei de seguretat alimentària i nutrició.
- Només 1 de cada 10 menús compleix la normativa específica de les Balears.
- Hi ha diferències significatives quan la supervisió la realitza un dietista-nutricionista.
- El CODNIB recomana famílies, autoritats i col·legis que prenguin consciència dels seus papers per complir i fer complir les normes, en benefici de la salut infantil que seran els adults del demà.
Palmell de Mallorca, 16 de juliol de 2013. Des de l'entrada en vigor de la Llei de Seguretat Alimentària i Nutrició (SAN) el juny de 2011, el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears – CODNIB ha estat testimoni de la manca del seu compliment. Per resoldre aquesta situació, va oferir la col·laboració a la Conselleria de Salut ia l'Ajuntament de Palma.
En aquest sentit, la Conselleria de Salut entén que qualsevol professional sanitari o no, amb un postgrau en nutrició, podria supervisar els menús escolars, mentre que CODNIB ho entén com a competència del dietista-nutricionista, ja que “desenvolupa activitats orientades a l'alimentació (…) de grups de persones, adequades a les necessitats fisiològiques (…)”3 com/2 la Sanitàries – LOPS. Els estudis de Graduat en Nutrició Humana i Dietètica habiliten per exercir la professió regulada de dietista-nutricionista, i s'imparteixen a vint universitats espanyoles. Aquests estudis són del mateix nivell acadèmic que la resta de professions sanitàries regulades per la LOPS, encara que diferents en competències.
Davant de les divergències esmentades i la passivitat de l'administració, el CODNIB elabora aquest informe tècnic on s'evidencia la manca de seguiment i control de l'administració autonòmica i local respecte del compliment de la normativa sobre menjadors escolars. S'han avaluat 38 menús escolars d'una mostra que representa almenys el 22% dels centres escolars de les Balears, podent arribar al 45% ja que molts dels menús són elaborats per empreses de càtering que serveixen a més col·legis de Mallorca, Eivissa i Menorca.
Mentre que la Llei obliga que els menús estiguin supervisats per professionals amb formació acreditada en nutrició humana i dietètica, el 40% dels menús no tenen qualsevol tipus de supervisió i només 1 de cada 10, compleix amb la normativa aplicable a les Balears. Més de la meitat de les escoles no compleixen la freqüència recomanada per a fruites i hortalisses, ni promocionen la presència d'aliments integrals, llegums i peixos; d'altra banda, el 50% abusen dels precuinats, preparacions càrnies greixoses (45%), fregits (32%), del predomini de peixos fregits (36%) i de la coincidència de dues preparacions fregides (29%) o aliments molt grassos amb 3.
Hi ha una alta probabilitat que l'ús de preparacions greixoses, precuinats, fregits i predomini de peixos fregits, disminueixin quan el menú és supervisat per dietistes-nutricionistes, i que augmenti la presència d'aliments integrals, freqüències màximes de peix, i informació detallada a les amanides5 així com la probabilitat de que hi hagi davant de 9% quan són supervisats per altres professionals).
El CODNIB alerta sobre aquesta situació que pot provocar el compromís de la seguretat nutricional de grups vulnerables, que alhora es veu agreujada en l'actual context de crisi, doncs hi ha evidències que relacionen els grups de població de menor poder adquisitiu, amb l'increment del risc de patir malnutrició, obesitat i malalties cròniques.
Davant d'aquestes preocupants circumstàncies, el CODNIB recomana:
- A les associacions de pares i mares dalumnes: exigir el compliment de les normes per garantir la seguretat nutricional a centres escolars i de 0 a 3 anys.
- Als centres escolars: prendre consciència del seu paper rellevant per complir i fer complir la normativa i exigir, amb base a l'evidència, que el menú estigui supervisat per un dietista-nutricionista col·legiat.
- A les autoritats sanitàries i educatives:
-
- prendre consciència del seu rellevant paper per assegurar la seguretat nutricional a la infància, prestant especial atenció a la població amb menys
- assegurar la supervisió de menús en el sentit més ampli del terme, i donar suport, basant-se en l'evidència, que aquesta tasca recaigui en dietistes-nutricionistes col·legiats.
- realitzar campanyes dinspecció i informació, donant terminis a empreses i/o col·legis per a la seva posada al dia en normativa de menjadors escolars.
- comptar amb col·laboració activa i proactiva del CODNIB per garantir la seguretat nutricional dels infants i facilitar a les famílies i als centres escolars les eines per a l'estructuració d'hàbits alimentaris saludables a través de l'educació alimentària i la informació al consumidor.
Des del CODNIB estarem vigilants davant de les conseqüències que l'incompliment de la normativa pugui ocasionar en la seguretat nutricional dels ciutadans de les Balears. A més de defensar els interessos de la nostra professió, és el nostre deure com a corporació de dret públic, fer tot allò que l'ordenament jurídic ens permeti, perquè els pares i mares d'alumnes puguin tenir garantia sobre la seguretat nutricional dels menús escolars.
DESCARREGAR EL COMUNICAT DE PREMSA
Per a més informació, contacteu amb nosaltres.
CODNIB. Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. info@codnib.es www.codnib.es
EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat.
