Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
comedor.escolar

EN PERILL LA SEGURETAT NUTRICIONAL DE MENJADORS ESCOLARS A BALEARS

comedor.escolar

EN PERILL LA SEGURETAT NUTRICIONAL DE MENJADORS ESCOLARS A BALEARS

  • El 80% dels menús avaluats no compleixen la Llei de seguretat alimentària i nutrició.
  • Només 1 de cada 10 menús compleix la normativa específica de les Balears.
  • Hi ha diferències significatives quan la supervisió la realitza un dietista-nutricionista.
  • El CODNIB recomana famílies, autoritats i col·legis que prenguin consciència dels seus papers per complir i fer complir les normes, en benefici de la salut infantil que seran els adults del demà.

Palmell de Mallorca, 16 de juliol de 2013.  Des de l'entrada en vigor de la Llei de Seguretat Alimentària i Nutrició (SAN) el juny de 2011, el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears – CODNIB ha estat testimoni de la manca del seu compliment. Per resoldre aquesta situació, va oferir la col·laboració a la Conselleria de Salut ia l'Ajuntament de Palma.

En aquest sentit, la Conselleria de Salut entén que qualsevol professional sanitari o no, amb un postgrau en nutrició, podria supervisar els menús escolars, mentre que CODNIB ho entén com a competència del dietista-nutricionista, ja que “desenvolupa activitats orientades a l'alimentació (…) de grups de persones, adequades a les necessitats fisiològiques (…)”3 com/2 la Sanitàries – LOPS. Els estudis de Graduat en Nutrició Humana i Dietètica habiliten per exercir la professió regulada de dietista-nutricionista, i s'imparteixen a vint universitats espanyoles. Aquests estudis són del mateix nivell acadèmic que la resta de professions sanitàries regulades per la LOPS, encara que diferents en competències.

Davant de les divergències esmentades i la passivitat de l'administració, el CODNIB elabora aquest informe tècnic on s'evidencia la manca de seguiment i control de l'administració autonòmica i local respecte del compliment de la normativa sobre menjadors escolars. S'han avaluat 38 menús escolars d'una mostra que representa almenys el 22% dels centres escolars de les Balears, podent arribar al 45% ja que molts dels menús són elaborats per empreses de càtering que serveixen a més col·legis de Mallorca, Eivissa i Menorca.

Mentre que la Llei obliga que els menús estiguin supervisats per professionals amb formació acreditada en nutrició humana i dietètica, el 40% dels menús no tenen qualsevol tipus de supervisió i només 1 de cada 10, compleix amb la normativa aplicable a les Balears.  Més de la meitat de les escoles no compleixen la freqüència recomanada per a fruites i hortalisses, ni promocionen la presència d'aliments integrals, llegums i peixos; d'altra banda, el 50% abusen dels precuinats, preparacions càrnies greixoses (45%), fregits (32%), del predomini de peixos fregits (36%) i de la coincidència de dues preparacions fregides (29%) o aliments molt grassos amb 3.

Hi ha una alta probabilitat que l'ús de preparacions greixoses, precuinats, fregits i predomini de peixos fregits, disminueixin quan el menú és supervisat per dietistes-nutricionistes, i que augmenti la presència d'aliments integrals, freqüències màximes de peix, i informació detallada a les amanides5 així com la probabilitat de que hi hagi davant de 9% quan són supervisats per altres professionals).

El CODNIB alerta sobre aquesta situació que pot provocar el compromís de la seguretat nutricional de grups vulnerables, que alhora es veu agreujada en l'actual context de crisi, doncs hi ha evidències que relacionen els grups de població de menor poder adquisitiu, amb l'increment del risc de patir malnutrició, obesitat i malalties cròniques.

Davant d'aquestes preocupants circumstàncies, el CODNIB recomana:

  • A les associacions de pares i mares dalumnes: exigir el compliment de les normes per garantir la seguretat nutricional a centres escolars i de 0 a 3 anys.
  • Als centres escolars: prendre consciència del seu paper rellevant per complir i fer complir la normativa i exigir, amb base a l'evidència, que el menú estigui supervisat per un dietista-nutricionista col·legiat.
  • A les autoritats sanitàries i educatives:
    1. prendre consciència del seu rellevant paper per assegurar la seguretat nutricional a la infància, prestant especial atenció a la població amb menys
    2. assegurar la supervisió de menús en el sentit més ampli del terme, i donar suport, basant-se en l'evidència, que aquesta tasca recaigui en dietistes-nutricionistes col·legiats.
    3. realitzar campanyes dinspecció i informació, donant terminis a empreses i/o col·legis per a la seva posada al dia en normativa de menjadors escolars.
    4. comptar amb col·laboració activa i proactiva del CODNIB per garantir la seguretat nutricional dels infants i facilitar a les famílies i als centres escolars les eines per a l'estructuració d'hàbits alimentaris saludables a través de l'educació alimentària i la informació al consumidor.

Des del CODNIB estarem vigilants davant de les conseqüències que l'incompliment de la normativa pugui ocasionar en la seguretat nutricional dels ciutadans de les Balears. A més de defensar els interessos de la nostra professió, és el nostre deure com a corporació de dret públic, fer tot allò que l'ordenament jurídic ens permeti, perquè els pares i mares d'alumnes puguin tenir garantia sobre la seguretat nutricional dels menús escolars.

DESCARREGAR EL COMUNICAT DE PREMSA

ACCÉS A L'ESTUDI COMPLET 

 

Per a més informació, contacteu amb nosaltres.  

 


CODNIB. Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. info@codnib.es  www.codnib.es 

 

EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat. 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA