Els entorns naturals són determinants en els estils de vida, l'activitat física, l'alimentació, la qualitat de l'aire, la cultura, el respecte a la terra, etc., per això ens hem de sentir afortunats per viure en entorns singulars que faciliten l'accés a aliments saludables i d'alta qualitat sensorial i nutritiva com les fruites, les hortalisses, els fruits secs, o oli d'oli. No és una casualitat que la dieta mediterrània sigui rica en aquests aliments, ja que en definitiva el que els nostres avantpassats van fer va ser aprofitar allò que el seu entorn natural els donava.
Y de la protección y mantenimiento del entorno, se trata: El pasado 24 de abril, se inauguró en Sóller el centro de interpretación de la Serra de Tramuntana “Capvespre” como Centro Avanzado para la Protección, la Vigilancia, el Estudio y la sostenibilidad del Patrimonio y de los Recursos Ecoambientales.
El proyecto ha sido impulsado por la Cooperativa Agrícola San Bartolomé de Sóller, y en palabras de su presidente Jaume Orell, que amablemente nos invitó a la inauguración, tiene como objetivo principal «poner en valor la labor de los payeses que con su trabajo y esfuerzo mantienen el paisaje tradicional de la Serra y de sus cultivos, declarados Patrimonio de la Humanidad por la UNESCO». Marges de pedra en sec, bancales, los cultivos del olivo y los cítricos, los sistemas hídricos, las calzadas, cases de neu, la biodiversidad de especies endémicas de flora y fauna, etc.: un legado para proteger, potenciar y poner en valor.
Capvespre vol donar a conèixer les arts tradicionals, els costums agrícoles i el funcionament d'un sistema sostenible, posant en valor el treball de la terra, els aliments de l'entorn, l'estil de vida actiu i proper al paisatge i, en definitiva, el valor afegit de l'entorn natural com a potencial econòmic agrícola i element de diversificació de turisme i lleure. S'organitzaran tallers per fer oli, melmelades, aprendre a podar, etc., i visites de treball als camps d'olivera i taronger i moltes activitats més per a tothom.
Des de CODNIB volem agrair a tots els que han intervingut en aquest projecte per la defensa que fan del paisatge i de l'estil de vida que determina, i que sens dubte es trasllada a la possibilitat de portar una alimentació saludables i un estil de vida actiu.
