- El 35% de la población infanto-juvenil de Balears tienen exceso de peso.
- “Comer sano es divertido, la obesidad infantil no”, lema del Día Nacional de la Nutrición 2014
- Activitats a les Illes Balears per conscienciar sobre alimentació saludable per a una millor salut.
El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears-CODNIB vol formar part activa de la XIIIa edició del Dia Nacional de la Nutrició que se celebrarà el proper dia 28 de maig sota el lema “Menjar sa és divertit, l'obesitat infantil no”. Aquesta edició vol ressaltar les preocupants xifres d'obesitat infantil a Espanya i la necessitat de facilitar l'adquisició d'hàbits alimentaris saludables al medi escolar ia l'àmbit familiar.
Igual que a l'edició de 2012, el CODNIB s'uneix a les Federacions d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Mallorca, Eivissa i Menorca, que participaran a les conferències a Palma, Eivissa i Maó amb motiu de la XIIIa edició del Dia Nacional de la Nutrició. Les sessions versaran sobre l'obesitat infantil i les eines al nostre abast per tractar, contenir i prevenir l'obesitat. Van dirigides a totes les persones interessades a conèixer com s'han d'educar els nens hàbits alimentaris i d'estil de vida saludables. A Palma i Maó se celebraran el dia 28, mentre que a Eivissa serà el 27 de maig, totes tres en horari de 18.30 a 20.00 hores.
- >>>>Palma. Centro Cultural “SA NOSTRA” Carrer Concepción 12. Hi participaran Vicente Rodrigo, president de FAPA Mallorca i Manuel Moñino, president del CODNIB.
- >>>>Mahón. Sala de Cultural “SA NOSTRA” Calle s’Arraval 32. Participarán Josep Castells, presidente de FAPMA Menorca y Catalina Bosch, en representación del CODNIB
- >>>>Eivissa. Club Diari dEivissa. Avd. de la Pau s/n. Hi participaran Pepita Costa, presidenta de FAPA Eivissa, i Irene Roth i David Martínez de la Fuente, en representació del CODNIB.
A més es muntaran taules informatives, als centres hospitalaris de Son Espases, Can Misses i Mateu Orfila, així com als centres de salut de Canal Salar i Vila de Ciutadella i Eivissa respectivament, on es lliuraran fullets informatius i es podran resoldre dubtes sobre alimentació, nutrició i dietètica, especialment enfocats a la prevenció de l'obesitat infantil.
L'obesitat infantil
Según el Estudio de Prevalencia de la Obesidad Infantil en Baleares (EPOIB 2005), el prevalencia 10% de la población infanto-juvenil tiene sobrepeso mientras que el 9%, es obeso. Sin embargo, la Encuesta Nacional de Salud 2011-2012 para la población infanto-juvenil (2 a 17 años), sitúa estas cifras en el 26% de sobrepeso y 9% de obesidad, es decir el 35% de los niños y jóvenes de Balears tienen exceso de peso, lo que supone 7 puntos por encima de la media nacional (18.6% sobrepeso y 9.6% de obesidad). Si nos centramos en edades de 6 y 9 años, el 45% de los niños y niñas españoles, tienen exceso de peso, cifras que llegan al 55% en hogares con bajos ingresos (ALADINO 2011).
Aunque el origen de la obesidad involucra a muchos factores como la genética, la ausencia o corta lactancia materna, el bajo peso al nacer, etc., los principales son la alimentación inadecuada y el sedentarismo. En la alimentación actual se abusa de alimentos ricos en grasas saturadas, azúcar añadido y sal, como carnes grasas, bollería, bebidas azucaradas, “comida rápida”, a la vez que se observa un bajo consumo de frutas, hortalizas, pescados, legumbres y derivados integrales de los cereales. Por otra parte los juegos al aire libre, las excursiones y los deportes son sustituidos por actividades sedentarias (televisión, ordenador, videojuegos).
Avui és més fàcil ser sedentari que ser actiu, i menjar malament és més accessible que menjar bé, els aliments processats rics en greixos, sal i sucre es presenten com a substituts d'aliments poc procesados y con un valor nutritivo superior, disponemos de poco tiempo para cocinar y a veces no sabemos cómo hacerlo, la comida rápida es muy accesible y barata, existe una “toxi-información” que nos confunde respecto del valor nutritivo de los alimentos y su efecto sobre nuestra salud… todos ellos son barreras para comer saludable.
Per posar un exemple, d'aquestes barreres, a l'informe sobre menjadors escolars elaborat pel CODNIB l'any 2013, més de la meitat dels col·legis avaluats no complien la freqüència recomanada per a fruites i hortalisses, ni promocionaven la presència d'aliments integrals, llegums i peixos, mentre que el 50% abusat dels presos.
Posar fàcil menjar sa i fer accessible l'activitat física a tots els entorns, especialment al familiar i l'escolar, han de ser les claus de les estratègies per millorar la salut de la població.
Recomanacions per millorar els hàbits alimentaris i d'estil de vida als escolars:
- Esmorzar cada dia
- Consumir almenys 5 racions entre fruites i hortalisses al dia: almenys 3 de fruita i dues d'hortalisses.
- Prendre llegums 2-3 cops per setmana
- Incrementar el consum de cereals integrals, peixos i lactis baixos en greixos
- Disminuir les carns amb greix visible, embotits grassos, etc.
- Reduir el consum de dolços, aperitius de bossa, begudes i aliments amb sucres afegits, salses i aliments precuinats
- Preferir preparacions casolanes utilitzant oli d'oliva verge per cuinar i amanir
- Procurar menjar en família
- Realizar ejercicio físico diario (jugar al aire libre, caminar, subir escaleras…) y 2 o 3 veces por semana practicar algún tipo de deporte de más intensidad
- Respectar l'hora de ficar-se al llit per dormir un mínim de 8-10 hores
- Evitar tenir TV o ordinador a lhabitació.
Col·laboren:
Per a més informació, contacteu amb nosaltres.
CODNIB. Enric Alzamora 6, 3º-4ª. 07002. Palma de Mallorca. www. codnib.es
EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat.