2016, ANY INTERNACIONAL DELS LLEGUMS
24 de novembre, Dia del Dietista-Nutricionista

El CODNIB organitza una Diada plena d´iniciatives i activitats
- Tallers, conferències, material didàctic a escoles, sessions divulgatives…
- Totes gratuïtes i obertes a la ciutadania
El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears (CODNIB) celebra el proper dijous el Dia del Dietista-Nutricionista amb activitats diverses per apropar la tasca que duen a terme a tota la ciutadania. El Dia del dietista-nutricionista és una iniciativa del Consell General de Dietistes-Nutricionistes d'Espanya i de l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica.
Aquest any, aprofitant que se celebra l'Any Internacional de les Llegums, el CODNIB organitza, en primer terme, unes sessions divulgatives. En el marc de la primera sessió, que tindrà lloc aquest dimecres, 23 de novembre, a les 18.00h, al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma, al carrer de la Concepció, Manuel Moñino, president del CODNIB, donarà la conferència titulada “legums- Bàsiques a la Dieta Mediterrània – #CucharasDeS”.
DESCARREGA AQUÍ LA CONFERÈNCIA COMPLETA
D'altra banda, al llarg de tota la setmana el CODNIB coordinarà, entre d'altres, una penjada de cartells, amb un caràcter divulgatiu de la importància del consum de llegums, als principals centres hospitalaris, als centres de salut ia la xarxa de centres de barri i culturals.

Manuel Moñino explica que els llegums són rics en nutrients i una bona font de proteïnes d'origen vegetal; que el seu cultiu fomenta lagricultura sostenible i la protecció dels sòls. A més, són econòmiques: un quilogram costa de mitjana 1.69 euros, comparat amb els 2,95 euros que costa 1 kg de pollastre, els 16 euros que costa la vedella o els 14.90 euros del lluç. Els llegums també tenen gran versatilitat a la cuina, amb una infinitat de formes de preparació: cuinades, amanides, germinades, triturades com a hamburgueses… i es poden conservar durant llargs períodes de temps sense que perdin les seves propietats”.
D'altra banda, el consum regular -diàriament- ofereix beneficis per a la salut. Es pot associar a una disminució del risc de malaltia isquèmica del cor, ajudar al control de la hipertensió arterial, a la disminució del colesterol LDL. També l'associem a una disminució del risc de patir càncer colorectal i ajuda en el manteniment del pes corporal 'conclou Moñino.
TALLERS A LES ESCOLES I DISTRIBUCIÓ DE MATERIAL DIDÀCTIC
Per aquestes raons, el CODNIB dóna molta importació a la divulgació de mantenir una alimentació saludable i una vida activa per evitar un augment de les xifres de sobrepès i d'obesitat tant a la població infantil com a l'adulta. Aquí, a les Illes Balears, el 19% de la població infantil presenta un excés de pes: el 9% és obesa i el 10% presenta sobrepès, segons lestudi EPOIB realitzat per la Conselleria de Salut. Pel que fa a la població adulta, l'Enquesta Nacional de Salut 2011 mostra que més del 50% de la població té excés de pes.
El sobrepès representa avui dia una forta amenaça per a la salut pública ja que està relacionada amb l'inici o l'agreujament de les malalties cardiovasculars, dislipèmies, hipertensió arterial, diabetis, determinats càncers i malalties de caràcter psicosocial entre d'altres.
Conscients d‟aquest problema, el CODNIB aposta per l‟adopció d‟hàbits saludables i senzills com uns dels factors més influents en el desenvolupament d‟una vida sana. Així ha programat una sèrie de Tallers a centres educatius a càrrec de Dietistes-Nutricionistes per promoure el consum de llegums.
- Escoleta “Sweet Dreams” de Ciutat Jardí, col·legi Sant Felip Neri de Palma i Associació de Veïns del Coll d'en Rabassa, totes tres a càrrec de Joana M. Fernández
- La Salle de Palma a càrrec de Teresa Bonnin
- Col·legis de Santa Maria i Sagrat Cor de Palma a càrrec de Carolina Holzmann
- Col·legi Escola Graduada de Palma a càrrec de Rocío Zamanillo
D'altra banda, s'enviarà manuals didàctics i contes infantils als centres escolars i escoles bressol de les Illes Balears, per ensenyar d'una manera divertida quins són els aliments que aporten beneficis per a la salut i quins patrons d'alimentació són els més aconsellables. A més, el CODNIB ha demanat als dietistes-nutricionistes que supervisen menús escolars, que assegurin almenys dues racions de llegums aquesta setmana, per contribuir a la sensibilització de centres i escolars de la importància del consum de llegums en el marc d'una patró de dieta Mediterrània.
CONTACTE
Manuel Moñino, president del CODNIB, estarà a la vostra disposició per atendre preguntes o entrevistes al tel. 607621822; o al correu info@codnib.es
