El Consell General de Dietistes-Nutricionistes d'Espanya, que agrupa actualment 4000 dietistes-nutricionistes i del qual forma part el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears, i l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica promouen des de 2014 la celebració del Dia Mundial del Dietista-NuDM Confederation of Dietetic Associations (ICDA), i que se celebra el 24 de novembre.
Aquest any 2017, volem posar al centre d'atenció la figura del dietista-nutricionista per explicar a la població, a les associacions de pacients ia la resta de professionals de la salut en què consisteix la nostra professió.
Volem posar en valor els diferents aspectes de la professió de dietista-nutricionista i donar una visió més àmplia del paper i funcions que juga el DN a la societat. Per això, parlarem de cinc facetes o perfils principals on actua: la clínica, la indústria alimentària, la restauració col·lectiva, la docència i la salut pública.
A les Balears està previst muntar taules informatives a Menorca, Eivissa i Mallorca ateses per col·legiats voluntaris que informaran la població sobre la figura del Dietista-Nutricionista.
Tota la informació sobre la campanya a la web oficial del Dia Mundial del Dietista-Nutricionista
Què no és un Dietista-Nutricionista?
- Un DN no és algú que es dedica a l'estètica i encara menys a l'operació “biquini”. És un professional sanitari amb titulació universitària a Nutrició Humana i Dietètica, que exerceix la seva professió des de l'àmbit de la salut.
- No és algú que es dediqui a fer dietes d'aprimament. Un DN està format per exercir en molts àmbits: dietoteràpia en situacions fisiològiques (infància, adolescència, embaràs, lactància, menopausa, vellesa…), dietoteràpia en situacions patològiques (malalties renals, hepàtiques, digestives, endocrines, cardiovasculars, oncològiques, alcològiques, alimentàries…), alimentació a l'esport, higiene i seguretat alimentària, docència, divulgació, investigació…
- No és algú que ven pastilles, ni butllofes, ni preparacions de proteïnes… Un DN elaborarà els seus tractaments dietètics exclusivament a base d'aliments, que qualsevol pot trobar al seu supermercat habitual.
- No és algú que treu una dieta enregistrada de l'ordinador o d'un calaix. Un DN és aquell que en funció de diferents factors com l'edat, l'alçada, el pes, els hàbits alimentaris, culturals, religiosos, econòmics, preferències i aversions alimentàries, patologies… elabora una dieta personalitzada per a cada pacient, el més semblant possible al que el pacient sol menjar i comprar i, durant el tractament, li ensenya quins hàbits ha de millorar.
- No és algú que ensenya quins aliments són bons i quins aliments són dolents. Un DN mai no dirà que hi ha aliments bons o dolents, sinó que t'ensenyarà en quines quantitats i amb quina freqüència s'ha de menjar cada grup d'aliments.
Quines són les repercussions que hi hagi tant intrusisme en l'àmbit de la dietoteràpia i la nutrició?
- La imatge del DN està totalment distorsionada. Es pensa que un DN és algú que es dedica a fer dietes d'aprimament, que és algú que ven productes aprimadors, que és un metge que es dedica a tractar l'obesitat…
- Es fomenten pràctiques poc saludables, posant en risc la salut de la població a mitjà i llarg termini.
- Es donen consells inadequats per manca de coneixement en la matèria, confonent més si és possible a la població, que ja de per si està confosa i propiciant la creació de mites alimentaris.
- Es lucren venent tota mena de productes, suplements… innecessaris i en alguns casos fins i tot perjudicials.
- Es fomenta la “deseducació” nutricional de la població, en escoltar tants missatges contradictoris, entre l'interès comercial d'alguns pseudoprofessionals, com de la indústria alimentària, com els missatges erronis que difonen els intrusos, màrqueting encobert als mitjans de comunicació… El resultat és que no sap distingir quina informació és veraç i quin.
- No hi ha una reeducació alimentària adequada. Els mites en l'alimentació formen part de la creença popular: Les begudes refrescants provoquen càncer, hi ha “productes miracle” que el mateix treuen un maldecap que ajuden a perdre molt de pes en poc temps.
- Els pacients arriben a qüestionar el que se'ls diu, ja que la persona està acostumada a escoltar que el seu metge li hagi aconsellat una altra cosa, que la seva veïna del cinquè que ha fet aquest mètode n'ha aconsellat una altra, que hagi llegit al diari o escoltat a la tele una altra… perdent credibilitat els veritables professionals en la matèria.
- En canvi, quan una persona va a un veritable DN, s'adona de la preparació altament qualificada del professional que té al davant amb coneixements científics i molt diferenciats d'altres que no tenen formació en nutrició i dietètica.

