Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
embarazo nutricion

Dietistes-Nutricionistes recomanen alimentació saludable a les embarassades el Dia Nacional de la Nutrició.

 

embarazo nutricion

Julio Basulto: “Les embarassades espanyoles segueixen menjant molts embotits i brioixeria”

“Les espanyoles no tenen cura suficientment de la seva alimentació i gairebé no canvien els seus mals hàbits nutricionals durant l'embaràs i la lactància” assegura Julio Basulto, Dietista-Nutricionista i autor del llibre “Mamá come sano” que està sent tot un èxit editorial. Segons es desprèn de un estudi fet a prop de 14.000 dones espanyoles i publicat per la revista Nutrients a l'octubre de 2014 i en què participa la DN Marta Cuervo, “si bé durant l'embaràs moltes dones augmenten lleugerament el consum de verdures, la realitat és que en ambdós casos segueixen menjant molts embotits i brioixeria en contra del recomanat” assegura Basul.

La presidenta del Consell General de Dietistes i Nutricionistes d'Espanya, Alma Palau, assegura que aquests mals hàbits alimentaris es deu en gran mesura a la gairebé nul·la incorporació del dietista-nutricionista al sistema nacional de salut, i concretament a l'atenció de la dona gestant. Palau assegura a més que és important aprofitar dates com el 28 de maig, Dia Nacional de la Nutrició per llançar campanyes de conscienciació a diferents col·lectius perquè incorporin hàbits alimentaris saludables.

Hi ha els desigs?

La cultura popular s'ha encarregat d'arrelar en el pensament col·lectiu que els desitjos són una necessitat alimentària de les embarassades i que s'han de satisfer per evitar mals majors com taques al cos o efectes negatius sobre el nadó. Però l‟evidència científica no ha estat capaç de certificar que els canvis hormonals siguin els causants d‟aquestes necessitats especials. En tot cas, es pot admetre que les gestants sentin rebuig per alguns aliments a causa de la seva olor o sabor més desagradable. María Colomer membre de la Fundació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes, Vicepresidenta del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears – CODNIB i autora de la publicació “Desitjos Saludables per a un Somriure Saludable", assegura que el perillós és "deixar-se portar per aquests antulls quan es tracta d'aliments malsans" i recomana substituir-los per altres més beneficiosos. Per exemple, si ve de gust menjar molt gelat, es pot substituir per iogurts congelats baixos en greix. Davant l'arxipopular antull de maduixes amb nata, recomana. que ve de gust són unes llaminadures, millor substituir-les per fruita seca com panses, orellanes o dàtils. En lloc de dolços o brioixeria, millor recórrer a les torrades de pa integral amb melmelada.

En qualsevol cas, assegura Colomer, l'alimentació saludable "no és exclusiva de l'embaràs, són pautes que s'han de seguir sempre", tot i que reconeix que en aquest moment encara més perquè "s'està desenvolupant una altra vida"

 

Vi, lluç de riu i peix espasa, aliments prohibits

Quan es parla d'aliments recomanats, Julio Basulto reacciona ràpid: "No n'hi ha cap, no hi ha superaliments sinó una dieta sana que inclogui fruites, hortalisses, fruita seca, llegums o cereals integrals. Parlar de superaliments és desorientar i confondre". Basulto en canvi sí que parla d'aliments prohibits -fonamentalment l'alcohol- i assegura que el 40% de les gestants beuen una mica d'alcohol “en part per culpa d'alguns professionals sanitaris que encara pensen que el vi en quantitats moderades és saludable”.

Altres aliments prohibits durant l'embaràs segons Basulto són les algues (alt contingut en iode), el fetge (vitamina A en excés) o les nous de Brasil (prendre més de 6 al dia pot produir toxicitat per seleni). A més el Ministeri de Sanitat adverteix que el peix espasa, el tauró, la tonyina vermella i el lluç de riu també poden ser perjudicials per contenir molt mercuri.

Els Dietistes-Nutricionistes recomanen també no prendre més d'una o dues tasses de cafè al dia, no prendre mai begudes “energètiques”, no recórrer a la fitoteràpia ni automedicar-se amb complements alimentaris i evitar embotits i brioixeria.

També està indicat que es tingui una cura especial amb les preparacions en cru de carns, peixos o salses que incloguin aliments com l'ou, perquè qualsevol intoxicació pot ser fatal per al fetus.

Les dietes poden provocar avortaments

Julio Basulto fa especial èmfasi a no practicar sota cap concepte dietes restrictiva durant l'embaràs, ni tan sols si es té sobrepès o diabetis de tipus 2, perquè una dieta molt baixa en calories genera cossos cetònics, que travessen la barrera placentària i poden afectar el sistema nerviós del nadó.

Pel que fa al pes ideal, Basulto se suma al estudi del NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) que no troba cap justificació per emetre una recomanació sobre l'augment de pes en l'embaràs. Per a aquesta entitat, el pes d'una dona abans de concebre un fill és més important per determinar l'èxit de l'embaràs i la salut del futur nadó que qualsevol increment de pes durant la gestació. També aconsella “no pesar les dones de manera repetida durant l'embaràs de manera rutinaria, és inacceptable pesar dones que mostren ansietat pel que marqui la bàscula.

Alimentació durant la lactància materna

Basulto assegura que el més important és no marejar les dones amb pautes dietètiques complicades que les desanimin a l'hora d'apostar per la lactància materna. Diu que “els missatges estan a les mans de la indústria” i els utilitzen per vendre a les dones productes innecessaris.

L'única recomanació seria que prenguin 3 racions de lactis al dia, o si no n'hi ha 200 micrograms de iode, i una mica de sal iodada, una cosa habitual a Espanya.

 Per a les dones vegetarianes, recomana prendre suplement de vitamina B12 i quant a la ingesta de líquids, parla de “actuar amb seny”: beure quan sigui necessari, en funció de la set.

A aquests consells María Colomer afegeix que no cal tenir pressa per perdre pes. “Cal menjar bé, res de fer dietes miracle per estar com abans, és millor centrar-se en el nadó, fer llargues passejades, ia poc a poc tot tornarà a estar bé.

La Fundació Espanyola Espanyola de Dietistes Nutricionistes publicarà en uns dies una guia adreçada a professionals de la salut amb recomanacions basades en l'evidència científica per a les dones embarassades i lactants. També Medicadiet ha editat una guia molt completa sobre les cures de les gestants descarregable de la seva web –igual que l'anterior– de manera gratuïta.

 

DESCARREGAR LA NOTA DE PREMSA

 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA