NOTA DE PREMSA
- El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes llança la campanya “Alimenta ConCiencia” al mes de novembre amb motiu del Dia del Dietista-Nutricionista 2025
- L'objectiu és llestimar l'atenció sobre els bulls, els mites i les falsedats que s'estenen, denunciar l'intrusisme professional i posar en valor l'evidència científica a l'hora de comunicar.
- El 24 de novembre se celebrarà un webinar gratuït dirigit a dietistes-nutricionistes i població general que comptarà amb destacats influencers del món de lalimentació.
- Manuel Moñino, president del CGCODN: "Volem ajudar la ciutadania a prendre decisions responsables en alimentació i nutrició, basades en l´evidència científica".
05 novembre 2025 – Cada vegada és més la informació que podem trobar sobre alimentació i nutrició al món digital, i molt especialment en xarxes socials. Un dels problemes més importants a què s'enfronta la societat és que aquestes informacions, en molts casos, llancen missatges que no tenen cap base científica, tenen un interès comercial que va en contra de les recomanacions científiques, o ve de persones que no són dietistes-nutricionistes ni tenen les competències i coneixements adequats d'alimentació i nutrició. Tot això suposa un greu perill per a la salut de la població, i preocupa cada cop més els professionals.
Per això, el Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN) llança la campanya de conscienciació i divulgació a la població "Perquè els vols, perquè t'estimen. Alimenta ConCiencia" que es durà a terme en col·laboració amb la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica al llarg del mes de novembre, en el marc del Dia del Dietista-Nutricionista que se celebra el 24 d'aquest mes.
La iniciativa continua el missatge que ja va llançar el Consell General de Dietistes-Nutricionistes el 2022 amb la campanya “DietÈtica. Per una nutrició fiableEn aquesta ocasió, es posa el focus en la informació que es divulga sobre alimentació i nutrició als diferents canals digitals, amb la finalitat de cridar l'atenció sobre els bulls, mites i falsedats que s'estenen, denunciar l'intrusisme professional i posar en valor l'evidència científica a l'hora de comunicar continguts relacionats amb alimentació, nutrició i salut.
La campanya llançada pel CGCODN, en paraules del seu president, Manuel Moñino, “té com a finalitat ajudar, d'una banda, la ciutadania a prendre decisions responsables en alimentació i nutrició, i de l'altra, apel·lar als professionals dietistes-nutricionistes a la importància d'informar sobre alimentació i nutrició basant-nos en l'evidència científica”. Al mateix temps, també busca “oferir informació i recursos que serveixin a professionals i, sobretot, a la ciutadania a saber distingir informació fiable d'aquella que pugui ser dubtosa o simplement sensacionalista, però sense veracitat”.
Com a activitat principal de la campanya, el dilluns 24 de novembre el Consell General de Dietistes-Nutricionistes i l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica organitzen, amb la col·laboració de la plataforma de verificació de continguts Àgora Nutrició, un webinar gratuït dirigit a professionals sanitaris i ciutadans, en què participaran destacats divulgadors d'alimentació i nutrició com Miguel Ángel Lurueña (@gominolasdepetroli), Beatriz Robles (@beatrizcalitat), Xusa Sanz (@soyxusasanz), Juan Revenga (@juan_revenga) i el fundador d'Agora Nutrició, Juan García La Roche. S'hi abordarà la problemàtica de la desinformació en nutrició, es desmentiran alguns dels principals bitlles que circulen per xarxes socials, es valorarà com està influint la Intel·ligència Artificial en la difusió d'aquests continguts, i com distingir informació veraç per evitar caure en recomanacions perilloses per a la salut.
La campanya també compta amb la col·laboració de la European Food Information Council (EUFIC) per a la difusió de continguts en xarxes sobre comunicació efectiva i fiable en nutrició,
“Vivim un moment en què la informació sobre alimentació i nutrició és a l'abast de tothom, però no sempre orienta cap a la salut. Amb aquesta campanya, volem remarcar que és important alimentar-nos i nodrir-nos també d'informació fiable", assenyala Manuel Moñino. I conclou: "Alimentar amb ciència és una manera de cuidar, i alimentar amb consciència és, més que mai, una responsabilitat de tots“.

