X

NdP_Dietistes-nutricionistes: és possible gaudir de l'estiu sense abandonar l'alimentació saludable

 

  • El CGCODN recomana mantenir hàbits alimentaris saludables, encara que amb certa flexibilitat, i adverteix dels riscos de recórrer a dietes “exprés” per compensar excessos.

29 juliol 2024 – L'estiu i les vacances conviden a aprofitar més els dies, sortir a dinar o sopar fora de casa, prendre l'aperitiu, anar a festes o activitats a l'aire lliure… Com a conseqüència, els hàbits i les rutines es deixen de banda i l'estil de vida es torna més desordenat i sedentari, cosa que també inclou els hàbits alimentaris. Com a conseqüència, es pot veure augmentat el pes, cosa que fa que algunes persones tinguin sentiment de culpabilitat i es “castiguin” per redimir allò augmentat durant les vacances.

El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN) recorda a la població que és possible gaudir de l'estiu i mantenir una alimentació saludable, mantenint bons hàbits la major part del temps però sense necessitat de ser estrictes i adverteix dels riscos d'anar a dietes exprés per compensar “excessos”.

Davant l'arribada de la temporada estival, els dietistes-nutricionistes reben pacients la principal preocupació dels quals és acabar l'estiu amb excés de pes o alterat el seu perfil de salut, per l'increment de factors de risc com la hipertensió, el colesterol elevat, o el descontrol a la glucèmia. “Els menjars que solem ingerir fora de casa tendeixen a ser menys “saludables”, tant per la forma de cuinat com per la composició, ja que habitualment solen ser rics en greixos no saludables, sucres i sal, encara que els restaurants cada vegada disposen de més opcions entre les quals triar plats més saludables i sostenibles. A més, moltes vegades les acompanyem amb begudes alcohòliques, fet que suposa un risc afegit, ja que no hi ha una quantitat mínima d'alcohol que estigui exempta de risc”, explica Mª José Ibáñez, dietista-nutricionista i secretària del CGCODN.

Això és un problema? MªJosé Ibáñez ho deixa clar: "Per a una persona sana no ho és, sempre que ho fem de forma ocasional. El problema sorgeix si convertim aquest tipus de menjars en la nostra forma d'alimentació habitual durant un llarg període. No obstant això, en persones que han de controlar els seus factors de risc, l'impacte en la salut podria ser rellevant; en aquest cas, és millor triar aliments i begudes d'acord amb la seva condició de salut"”.

La clau, per tant, és la mateixa que qualsevol altra època de l'any: menjar una àmplia varietat d'aliments que permeti seguir un patró d'alimentació saludable, i evitar l'excés de sedentarisme procurant fer algun tipus d'activitat física (sortir a caminar, nedar a la platja o piscina…).

L'estiu no requereix una alimentació diferent a la de la resta de l'any, però sí que convida a gaudir de molts productes de temporada. Una alimentació basada en hortalisses i fruites, plats estiuencs de llegums i cereals, fruita seca i moderada en ous, peixos, lactis o carns magres, on l'oli d'oliva sigui el greix principal de cuinat, ens ajudarà a mantenir una alimentació saludable i més sostenible”, indica Ibáñez.

Un altre aspecte a tenir en compte a l'època estival és la importància d'hidratar-se, per això Ibáñez recomana “beure abundant aigua al llarg del dia, i aprofitar aliments que ens aportin aigua i ens refresquin, com hortalisses i fruites, sopes fredes, salmorejo, gaspatxo o amanides". Això sí, la dietista-nutricionista adverteix: "L'alcohol, encara que creguem que ens “refresca”, no hidrata, ans al contrari, ja que augmenta la quantitat d'orina, provocant pèrdua de líquid i risc de deshidratació. A més, és un tòxic que cal evitar, o en cas contrari, no excedir un màxim de dues begudes (copa de vi, cervesa, etc.) en home i una en dones”.

Finalment, des del CGCODN recomanen en aquesta època de l'any, a causa del risc més alt per les altes temperatures, controlar especialment la seguretat alimentària quan es menja fora de casa. És important recordar que és obligatori tenir accés a la informació sobre al·lèrgens als restaurants o establiments de menjar on anem, també als mercats i parades de carrer, evitant aquells que mostrin deixadesa en la higiene, per evitar reaccions adverses o toxiinfeccions alimentàries que ens facin malbé les vacances.

Comunicación / Rebeca Valenciano

prensa@conselldietistesnutricionistes.com

Mòbil 651 420 448

 

Categories: Activitats_
Tags: NdP
Administrator: