Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
Captura de pantalla 8 10 2024 155547 www.codnib.es

Dietistes-nutricionistes denuncien l'augment de la pobresa alimentària a Espanya i urgeixen garantir l'accés a la cistella bàsica d'aliments

 Captura de pantalla 8 10 2024 155547 www.codnib.es

  • El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes i l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica presenten un Manifest per la Visibilitat de la Inseguretat Alimentària a Espanya, ratificat per Acció contra la Fam i el grup de recerca de la Universitat Ramon Llull Global Research on Wellbeing (GRoW)

  • El IV Fòrum d'Alimentació Responsable va posar el focus en la situació actual d'inseguretat alimentària que afecta cada cop més llars espanyoles, especialment famílies monoparentals, nombroses i gent gran.

  • Manuel Moñino, president del CGCODN: “No podem permetre que hi hagi famílies sense accés econòmic a una cistella bàsica d'aliments saludable i sostenible”.

08 octubre 2024 – El IV Fòrum d'Alimentació Responsable, celebrat a Barcelona el cap de setmana passat en el marc de NutriExpo, va servir per presentar el Manifest per la Visibilitat de la Inseguretat Alimentària a Espanya, impulsat per el Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN) i la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, i que compta amb la col·laboració de Acció contra la Fam i del institut de recerca Global Research on Wellbeing (GroW).

El Manifest exposa aquest problema que afecta cada cop més llars al nostre país. Les dades indiquen que 6,7 milions de persones a Espanya (el 13,3% de la població) no tenen accés físic, social i econòmic permanent a aliments segurs, nutritius i en quantitat suficient per satisfer els seus requeriments nutricionals i preferències alimentàries per a una vida activa i saludable1. Els més afectats són els llars monoparentals, famílies nombroses i la gent gran. Preocupa especialment la infància, on les situacions de malnutrició a les famílies amb menys recursos duplica la de les llars de majors rendes.

El dret a lalimentació és bàsic i fonamental. No ens podem permetre com a societat que hi hagi famílies sense accés econòmic a una cistella bàsica d'aliments saludable i sostenible.”, afirma Manuel Moñino, president del CGCODN. I afegeix: “La pobresa alimentària augmenta el risc de malalties cròniques a nivell físic i psíquic, fet que suposa un elevadíssim cost econòmic i, sobretot, una pèrdua irreparable en el benestar i qualitat de vida de la ciutadania”.

Les causes principals de l'augment de la inseguretat alimentària, tal com va explicar Antonio Vargas, responsable del departament de Salut i Nutrició a Acció contra la Fam, durant la celebració del Fòrum radiquen en “la precarietat laboral i la pobresa; en el cas d'Espanya, milloren les xifres d'ocupació però empitjoren les de pobresa, cosa que indica que tenir feina no és garantia de seguretat alimentària". I afegeix: "La inseguretat alimentària genera mecanismes d'adaptació: baix consum d'aliments frescos, menor quantitat ingerida, menys nombre de plats i menjars al dia i, per contra, més aliments processats i refinats, de calories amb baix valor nutricional i més sedentarisme“.

En el transcurs del fòrum, es van fer públics també els resultats de l'enquesta sobre “Coneixements i competències del dietista-nutricionista en Inseguretat Alimentària”, promoguda pel Consell General de Dietistes-Nutricionistes i el Grup de Recerca Global Research on Wellbeing (GRoW), Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna, Universitat Ramon Llull.

Elena Carrillo, directora de l'Institut GRoW, va exposar que les situacions d'inseguretat alimentària són greus i freqüents: “Greus perquè generen deficiències nutricionals, malalties físiques, psíquiques, emocions negatives, vergonya i hàbits tòxics. Freqüents perquè afecten un 13,3% dels espanyols, un 9,5% d'europeus i un terç de la humanitatCarrillo va ressaltar així mateix el paper clau del dietista-nutricionista i la necessitat de formar el col·lectiu per a “actuar segons el rol “Ask, Act, Advocate, és a dir, Preguntar (recollir dades i informació), Actuar (derivar) i Advocar pel dret a l'alimentació”.

Per la seva banda, el president de la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, Giuseppe Russolillo, va recalcar “el paper fonamental d'una alimentació adequada per a la salut i el benestar de tota la població, i el dret de tothom a accedir als aliments necessaris per aconseguir-la”.

Davant d'aquesta situació, el CGCODN i l'Acadèmia fan una crida a la conscienciació i l'acció per part de tots els agents implicats per millorar la detecció i monitorització de la inseguretat alimentària i la malnutrició a les llars espanyoles, així com per garantir mesures de protecció social que garanteixin la seguretat alimentària de les persones en situació de risc.

Les entitats promotores i col·laboradores d'aquest Manifest van convidar institucions, entitats i organitzacions públiques i privades a sumar-s'hi per comprometre's amb la promoció de la visibilitat de la pobresa alimentària a Espanya. L'objectiu és aconseguir el nombre més gran d'adhesions per conscienciar, sensibilitzar i capacitar en la identificació de la població en situació de risc per garantir la seguretat alimentària de tothom, facilitant l'accés a una cistella bàsica d'aliments saludable, sostenible i assequible.

1 Estudi sobre la inseguretat alimentària a les llars espanyoles realitzat per la Universitat de Barcelona i la Fundació Nina Carasso

 

Accés al manifest

Accés NdP

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA