
- El consum d'aquest tipus de begudes entre els joves ha augmentat gairebé un 10% en els darrers deu anys, i el 50% afirma consumir-les amb regularitat
- Manuel Moñino, president del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes: “És cabdal evitar l'exposició de nens i adolescents a aquestes begudes pels efectes negatius per a la salut física i mental associats al seu consum”.
30 maig 2024 –
El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN) alerta que el consum de begudes energètiques (aquelles amb alt contingut en cafeïna i altres substàncies estimulants) pot ocasionar efectes negatius sobre la salut a curt i mitjà termini, especialment entre els infants i joves, en una època de l'any en què el consum es veu augmentat en aquest grup de població amb el propòsit de “millorar la concentració”” davant de l'època d'exàmens finals o proves d'accés a estudis.
Les begudes energètiques són aquelles que contenen diverses combinacions de vitamines, minerals i substàncies estimulants com una alta dosi de cafeïna (fins a 275 mg per cada envàs), extractes de plantes com ginseng o guaranà, a més d'altres compostos com la taurina, carnitina, inositol o de glocuronolacto.
Aquest tipus de begudes proclamen combatre el cansament i la fatiga, mantenir-se despert i actiu i augmentar el rendiment físic i mental. Actualment són tendència entre els joves per la seva facilitat d'accés, disponibilitat, preu i per les agressives campanyes de màrqueting que s'han desenvolupat al seu voltant en els darrers temps. El estudi ETUDES sobre ús de drogues en joves mostra una tendència creixent en el consum entre aquest grup de població des del 2014 al 2023, passant del 49,7% al 54,4% en homes i del 31,4% al 40,7% en dones.
El dietista-nutricionista i president del CGCODN, Manuel Moñino, adverteix que la ingesta de begudes energètiques “afecta negativament la salut, ja que altera el patró de son i pot generar ansietat, hipocondria, insomni, cefalea, depressió…". A més, assenyala que "a mitjà i llarg termini, el seu consum habitual incrementa el risc de dany cardiovascular, hematològic, neurològic i psicocomportamental, sense oblidar que la significativa quantitat de sucres afegits que contenen s'associa a més risc d'obesitat i altres malalties cròniques”.
Un efecte especialment preocupant és que provoquen una “dependència física moderada i una tolerància més gran a la cafeïna, que fa que cada vegada es necessiti més quantitat d'aquesta substància per tenir un efecte perceptible, creant síndrome d'abstinència i, per tant, dependència i addicció”.
Ja el 2009 la Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) les va considerar un risc emergent, i més del 50% dels joves va declarar prendre-les amb regularitat. També el Ministeri de Sanitat i l'Associació Espanyola de Pediatria desaconsellen el consum d'aquest tipus de begudes estimulants en nens i adolescents perquè les consideren perjudicials per a la salut.
Són realment efectives per millorar el rendiment? L'EFSA nega efectes positius associats a aquest tipus de begudes ia un dels seus ingredients principals, la taurina. Tampoc hi ha evidència científica sòlida sobre el consum de ginseng, el guaranà o la L-carnitina en la millora del cansament, la capacitat cognitiva o la resistència física.
“És cabdal evitar l'exposició de nens i adolescents a aquestes begudes”, explica Moñino. En algunes comunitats autònomes, com Galícia, La Rioja o Illes Balears ja se n'ha prohibit la venda en els entorns educatius i sanitaris, així com en entorns esportius. D'altres, com Andalusia, també va anunciar la prohibició de la venda de begudes energètiques per a menors, encara que encara no s'ha posat en marxa aquesta mitjana. Des del Col·legi Professional de Dietistes-Nutricionista de Galícia (Codinugal), la seva presidenta i vicepresidenta 2a del CGCODN Uxía Rodríguez comenta que "aquesta legislació és un pas crucial per protegir la salut dels nostres joves, evitant aquests productes que poden tenir efectes adversos greus. La normativa gallega és un exemple a seguir a nivell nacional”.
El Consell General de Dietistes-Nutricionistes exigeix també una regulació de l'exposició de menors i joves al màrqueting i la publicitat d'aquest tipus de productes, així com un augment en el preu.
Com millorar els resultats als estudis sense necessitat de recórrer a substàncies estimulants? Des del CGCODN aconsellen establir una bona rutina d'estudi, un descans adequat i de qualitat, la pràctica regular d'activitat física, seguir un patró d'alimentació saludable, la reducció de l'oci sedentari (pantalles) i una cultura saludable a casa.
Comunicació CGCODN
Rebeca Valencià
prensa@conselldietistesnutricionistes.com
Mòbil 651 420 448
—
