Entrada per gentilesa dels nostres col·legues de “Consulta Nutrició Ciutadella”.
Contínuament apareixen noves dietes per perdre pes difoses a través de programes de televisió, llibres, revistes de moda, alimentació, etc, que tenen en comú la promesa d'una ràpida pèrdua de pes sense cap esforç. Aquestes “dietes miracle”, sovint, són fruit de la recerca de beneficis econòmics més que no pas de la promoció d'una alimentació sana i equilibrada i són prescrites per persones sense coneixements científics ni professionals al camp de la nutrició.
Solen aparèixer a l'anomenada “operació biquini”, que és el moment on la població es preocupa per la seva silueta i decideix posar-hi remei. En general, aquestes dietes es basen en una restricció de l'energia ingerida molt severa, que condueix a deficiències en vitamines i minerals, alteracions del metabolisme ia una monotonia alimentària que les fa insostenibles en el temps i perilloses per a la salut. Es caracteritzen, doncs, per les escasses calories que hi aporten.
Davant d'aquesta situació, l'organisme reacciona compensant la manca d'energia rebuda amb un augment de la destrucció de les proteïnes corporals, com ara font alternativa d'energia, fet que provoca una pèrdua de massa muscular, entre altres problemes. Un problema afegit d'aquestes “dietes miracle” és que afavoreixen una recuperació molt ràpida del pes perdut (efecte rebot o jo-jo).
La tendència a l'alça en la recuperació del pes es produeix perquè les situacions de dejuni inicien potents mecanismes nerviosos i hormonals que s'oposen a la pèrdua de pes: més rendiment del metabolisme corporal, amb més estalvi energètic i increment de la gana. Aquests mecanismes condueixen a una ràpida recuperació del pes perdut quan es torna a menjar de la manera habitual. Aquest pes recuperat es deu principalment a la formació de teixit gras, que és, precisament, allò que origina problemes de salut i el que hauríem de reduir amb la dieta.
Els signes que permeten reconèixer una “dieta miracle” són:
- Insisteixen que: Es pot dur a terme sense esforç.
- La promesa de pèrdua de pes ràpida.
- Anunciar que són completament segures, sense riscos per a la salut.
- Complementada sempre amb algun producte miraculós.
En resum, les dietes molt restrictives, molt baixes en calories, encara que aconsegueixen que el pes disminueixi a curt termini, constitueixen un risc per a la salut com:
- Provocar deficiències de proteïnes, vitamines i minerals per la manca de consum amb els aliments.
- Produir efectes psicològics negatius.
- Desencadenar, fins i tot, trastorns del comportament alimentari (anorèxia i bulímia), de vegades de més gravetat que l'excés de pes que es pretenia corregir.
- Afavorir l'efecte rebot
- En abandonar aquestes dietes, les persones que segueixen aquestes dietes no han après a menjar saludablement i tornen als costums que els van fer engreixar.
Amb tota aquesta explicació, arribem a la conclusió que les “dietes miracle” són contraproduents per a la salut i ens poden conduir a greus problemes. Per tant si es vol perdre pes, mantenir el nostre cos en bon estat i una silueta esvelta, és aconsellable posar-se en mans de dietistes-nutricionistes, per fer una dieta coherent sense dèficits ni mancances nutricionals.
