X

Dieta mediterrània

INFORMACIÓN AL PACIENTE – DIETA MEDITERRÁNEA

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè us ajudaran a menjar de manera saludable ia reduir el risc de patir malalties com la diabetis, les malalties del cor i els seus factors de risc com la hipertensió i els nivells alts a la sang de colesterol i sucre.

  • Augmenti el consum d'aliments d'origen vegetal com fruites i hortalisses, llegums, fruits secs, llavors i cereals integrals com l'arròs, el pa, la pasta, etc.
  • Utilitzeu l'oli d'oliva com a greix principal per amanir i cuinar, i sempre que pugui triar el verge extra.
  • En cas d'excés de pes demaneu consell al vostre centre salut per assolir a poc a poc un pes saludable.
  • Prengui fruita de postres i entre hores, i almenys una ració d'hortalisses (120-150g, mig plat) al dinar i una altra al sopar, assegurant una en cru (amanida).
  • Trieu peixos i aus, abans que altres carns com el porc, vedella i xai. Si pren carn de porc, esculli el que menys greix tingui i eviti les parts greixos com la costella, costelles de coll, cansalada, etc.
  • Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, mantega, llard, brioixeria, hamburgueses, menjar ràpid o refrescos.
  • Trieu lactis (llet, iogurt i formatges) baixos en greix.
  • Prengui almenys 3 racions de llegums a la setmana i prengui diàriament fruits secs i llavors sense sal, com ara ametlles, pipes de carbassa, nous, etc.
  • Beveu aigua durant els àpats i eviteu el consum d'alcohol. Si acostuma a beure vi en els àpats, no excedeixi de 2 copes al dia si vostè és home i 1 si vostè és dona

Mida racions (casolanes)

Recomanació dia/setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Evitar

Cereals i derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru o integral

1 patata mitjana

½ bol cereals integrals

4 racions/dia

Preferir varietats integrals: Arròs, pasta i sèmoles. Pa bru o integral. Quinoa, mill. Patates

Cereals d'esmorzar amb sucre.

Pa blanc

Pa de motlle o envasat, Biscotes

Massa de pizza i pasta de full precuinades. Patates fregides de bossa

Lactis o alternatives vegetals

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

2 racions/dia

Desnatats o semidesnatats. Iogurt, llet i formatges frescos.

Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci

Lactis sencers

Begudes vegetals amb sucre afegit. Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts

Verdures

1 plat ple

Almenys 2 racions/dia

Totes les fresques, congelades o conserves

Cap

Cap

Fruites

1 peça mitjana

Almenys 3 racions/dia

Totes les fresques de temporada, Dessecades o congelades

En sucs

En almívar i nèctars

Llegums

1 plat cuit (60-90g cru)

Almenys 3 racions/setmana

Totes, tant fresques com seques i cuites: cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves.

Precuinades amb embotits.

Precuinades amb embotits.

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia almenys 3 vegades/setmana

Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, etc.

Fregits o amb sal o sucre

Carns

1 filet mitjà (100-125g)

3-4 racions/setmana

Conill, pollastre, gall dindi i altres aus sense pell.

Porc magres eliminant tot el greix visible.

Carder i boví. Carns greixos de tota mena, embotits, frescos i curats, picades comercials,

Peix i marisc

1 filet mitjà (120-160g)

3-4 racions/setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau. Conserves.

Cap

Cap

Ous

1 ou mitjà

3-4 racions/setmana

De gallina, guatlla, etc.

Cap

Cap

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4 – 6 raciones /día

Oli d'oliva verge extra

Altres olis vegetals,

Nata mantega, margarina, mantega

Sucres i dolços

Evitar

Xocolata >70% cacau

Galetes, magdalenes, flams, pastissos, pastes

Begudes

1 got

4-5 racions/dia

Aigua

Refrescs i begudes alcohòliques.

Menú genèric

DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

Esmorzar

Lacti, cereals integrals com el pa integral, fruites, fruits secs…

Berenar

Fruita

Menjar

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Berenar

Lacti, cereals integrals com el pa integral, fruites, fruits secs…

Sopar

Verdures

Cereals i

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Ex. Dilluns

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Cafè amb llet desnatada

1 llesca de pa bru amb oli d'oliva verge i tomàquet i 10 ametlles

Fruita de temporada

Amanida variada

Ratlla al forn amb patates i verdures

Fruita de temporada

Pa bru o integral

Aigua

Iogurt natural desnatat i Fruita de temporada

Arròs integral saltat amb pollastre i verdures

Fruita de temporada

Aigua

  • Si teniu temps, prepareu el vostre propi menjar i sempre que sigui possible, gaudiu de compartir la taula amb amics i familiars
  • Recupereu les receptes tradicionals, especialment les de peixos, llegums, verdures, ous, i carns d'au o conill.
  • Assegureu-vos que la meitat del vostre plat (dinar i sopar) estigui compost per verdures.
  • Els llegums cuits són una opció còmoda per facilitar-ne el consum.
  • Trieu habitualment pa bru i varietats integrals d'arròs, pa, pasta, cuscús, etc.
  • Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes, escollint els que menys greixos saturats, sal i sucres tinguin.
  • Cuini amb les tècniques que millor mantinguin el sabor dels aliments com ara al vapor, saltat, microones o papillota.
  • L'estrès pot afectar la vostra salut, gaudiu d'un estil de vida mediterrani.
  • Practiqueu exercici físic moderat (caminar ràpid, nordik walking, bicicleta, el·líptica…) almenys 30 minuts de 5 a 7 dies a la setmana o intenteu caminar 10.000 passos diaris. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html)
  • Si come fuera de casa, elija restaurantes con el distintivo “Sabor Mediterráneo”
  • Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
  • Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
  • Si teniu excés de pes, feu controls periòdics (mínim cada sis mesos) al vostre centre de salut.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

Hi ha evidència robusta que el seguiment de la dieta mediterrània redueix el risc de malalties cardiovasculars, mortalitat general, diabetis tipus 2 i alguns tipus de càncer. A més, ajudaria a conservar la funció cognitiva ia reduir la inflamació i el dany cel·lular per estrès oxidatiu.

L'estudi PREDIMED va demostrar que en una població amb alt risc cardiovascular, una dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva verge extra o fruita seca i sense cap restricció de greixos i calories, redueix en un 30% el risc d'esdeveniments cardiovasculars més grans (mort, ictus i infart).

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Promoure hàbits alimentaris saludables
  • Reduir el risc cardiovascular i de diabetis tipus 2.

Característiques de la dieta

  • Patró alimentari ric en fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i trans i/o sucres.
  • Sempre que sigui possible, s'inclourà l'oli d'oliva verge extra com a greix principal per cuinar i amanir els aliments.
  • Receptes tradicionals riques en aliments dorigen vegetal, de temporada i proximitat.
  • Consum d'almenys 3 racions de llegums per setmana i gairebé diari el de fruits secs
  • Presència de peix com a mínim en 3 preparacions culinàries a la setmana.
  • Les carns blanques (aus i conill), prevalen davant de les vermelles (porc, xai i vedella), que es limiten a un consum mensual, seleccionant les carns molt magres.
  • En cas de consum d'alcohol, se suggereix limitar els menjars i no superar 2 unitats/dia als homes i 1 unitat/dia a les dones, així com informar de la quantitat d'alcohol que equival a una unitat i del risc associat a l'excés de consum.
  • Ingestes frugals i en entorns assossegats

Temps estimat de tractament

La intervenció dieteticonutricional s'ha de considerar com a part del patró alimentari dels pacients, mantenint-lo al llarg de tota la seva vida.

Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient

Aspectes d'atenció especial

  • En pacients amb excés de pes o obesitat central es recomana prendre mesures per a la reducció ponderal.
  • Animeu la pràctica regular d'exercici, almenys 30 min de 5 a 7 dies per setmana. Per al consell, consulteu les guies de prescripció d'exercici físic.
  • Teràpia antitabac en cas de fumadors.
  • El consum de begudes alcohòliques durant els àpats no és determinant en l'adhesió al patró de dieta mediterrània.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta.

  • Avaluació dels hàbits dietètics i valoració nutricional
  • Sobrepès/obesitat i/o resistència a la insulina/diabetis
  • Hipertensos amb altres factors de risc o malalties
  • Hipertensió secundària a altres malalties o estats com la preeclàmpsia durant l'embaràs

Referències bibliogràfiques

  • Estruch R, Ros E, Sales-Salvadó J, Coves MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gràcia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. NEJM. 2013 Apr 4;368(14):1279-90.
  • Lopez-Garcia E, Rodriguez-Artaleig F, Li TY, Fung TT, Li S, Willett WC, Rimm EB, Hu FB. The Mediterranean-style dietary pattern and mortality among men and women with cardiovascular disease. AJCN. 2013 Oct 30;99(1):172-80.
  • Willett WC, Sacks F, Trichopoulou A, Drescher G, Ferro-Luzzi A, Helsing E, Trichopoulos D. Mediterranean diet pyramid: cultural model per healthy eating. AJCN. 1995 Jun 1;61(6):1402S-6S.
  • Sales-Salvadó J, Bulló M, Babio N, Martínez-González MÁ, Ibarrola-Jurat N, Basora J, Estruch R, Coves MI, Corella D, Arós F, Ruiz-Gutiérrez V. Diabetis care. 2011 Jan 1;34(1):14-9.
  • Gifford KD. Dietary fats, eating guides, and public policy: history, critique, and recommendations. Am J Med. 2002 Dec 30;113(9):89-106.
  • Samieri C, Sun Q, Townsend MK, Chiuve SE, Okereke OI, Willett WC, Stampfer M, Grodstein F. Association Between Dietary Patterns en Midlife and Health in Aging: An Observational Study. Annals of internal medicine. 2013 Nov 5;159(9):584-91.
Administrator:
Related Post