INFORMACIÓ AL PACIENT – DIARREA EN ADULTS
Per què és important seguir aquests consells?
L'alimentació és el tractament principal en combinació amb la teràpia de rehidratació per reduir la durada i la severitat de la diarrea.
- Escolliu les quantitats i el tipus d'aliments segons la vostra apetència, preparant-los d'una manera senzilla.
- Ingeriu els aliments en diverses preses (5-6 diàries) de poc volum cada 2 o 3 hores i augmenteu la quantitat a mesura que la tolerància millori.
- Eviteu aliments i begudes molt freds o molt calents.
- Incorporeu els aliments de forma progressiva, segons l'evolució de la diarrea i segons els tolereu.
Recomanacions per prevenir la deshidratació:
- Beveu abundants líquids, preferentment sèrum oral de venda en farmàcies, a més d'aigua, infusions sense cafeïna o vins desgreixats.
- Eviteu les begudes ensucrades (sucs, batuts de cacau i refrescos) ja que la diarrea pot empitjorar.
- Signes de deshidratació
- Sensació de set (això no passa en nens petits i gent gran)
- Boca seca o enganxosa o llengua inflada.
- Fatiga i debilitat.
- Irritabilitat.
- Marejos o esvaïment.
- Nàusees.
- Mals de cap.
- Sequedat de la pell.
- Pèrdua de pes.
- Orina de color groc fosc o disminució del volum del volum.
Aliments i begudes que cal evitar, fins a recuperar el ritme de deposicions normal:
- Amb cafeïna: cafè, te, refrescos de cua i begudes energètiques.
- Rics en sucres afegits: brioixeria, llaminadures, galetes, dolços, refrescos, flams, crema, gelats,…
- Rics en sucres naturals: dàtils, figues, prunes panses, sucs, nèctars, …
- Edulcorats amb sorbitol i manitol, normalment identificats amb “sense sucre” com xiclets, caramels, xocolates, galetes, refrescos, …
- Rics en greix: brioixeria, pastissos, embotits, carns i peixos grassos, fregits, aperitius salats, gelats, mantega, nata, mantega, margarina,…
- Lactis sencers i formatges grassos i curats.
- Rics en fibra: aliments integrals, fruits secs i llegums. Provar tolerància de fruites i verdures, primer cuinades per passar a crues a poc a poc.
Cereals i derivats, tubercles
- Tots, excepte els integrals (pa, arròs, pasta) i els cereals per esmorzar rics en fibra i ensucrats. No patates fregides. En pa, primer torrat.
Fruites:
- Consumir pelades.
- Provar tolerància. Primer cuites. Començar amb poma, pera i plàtan.
Hortalisses:
- Consumir cuites. De mica en mica, introduir crues.
- Provar tolerància. Començar per pastanaga, carbassó, carbassa, mongetes tendres,…
Carns i derivats, ous i peixos:
- Conill
- Aus sense pell
- Carns molt magres: llom, filet, i embotits magres cuits, tipus york. .
- Ous de truita, cuits, escalfats.
- Peixos blancs
Lactis:
- Llet desnatada
- Iogurts naturals desnatats sense sucre o edulcorats
- Formatges fresc tipus de Burgos.
Olis
- Oli d´oliva amb moderació.
Begudes
- Aigua
- Sèrum oral
- Infusions sense cafeïna
- Brous desgreixats
- Aigua d'arròs i pastanaga
Condiments
- Totes excepte curri i picants.
Ús de probiòtics (microorganismes vius):
- El seu equip d'atenció primària us pot recomanar l'ús de certs probiòtics per afavorir la recuperació de la flora intestinal, que de vegades es veu alterada per la diarrea.
Menú genèric
DILLUNS | DIMARTS | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
DINAR | Verdura Patata Peix Fruita | Verdura Llegum Fruita | Verdura Cereal Ou Fruita | Verdura Llegum Fruita | Verdura Cereal Peix Fruita | Verdura Patata Carn Fruita | Verdura Cereal Carn Fruita |
SOPAR | Verdura Cereal Ou Lacti | Verdura Cereal Carn Fruita | Verdura Patata Peix Fruita | Verdura Cereal Carn Lacti | Verdura Patata Ou Fruita | Verdura Llegum Fruita | Verdura Cereal Peix Lacti |
Ex. D'un dia
Esmorzar | Mig matí | Menjar | Berenar | Sopar |
Poma rostida Iogurt desnatat Torrada de pa blanc amb carmanyola de gall dindi | Plàtan | Arròs caldós Lluç al vapor amb pastanaga bullida Pa blanc torrat Compota de poma i plàtan | Torrada amb codony | Crema de carbassa Truita francesa amb patata al vapor Iogurt desnatat Pa blanc torrat |
- Usar tècniques culinàries que no afegeixin gaire greix al plat: cuit, forn, microones, planxa, vapor, etc.
- Extremar les mesures higièniques, entre d'altres:
- Renteu bé els aliments frescos com fruites i verdures.
- Renteu-vos les mans quan cuini, especialment quan toqui aliments crus i manipuli aliments cuinats.
- Cuini bé les carns, peixos i ous, fins que estiguin ben fets.
- Assegureu la neteja d'utensilis i superfícies que estiguin en contacte amb els aliments.
- Informació de salut https://medlineplus.gov/spanish/diarrhea.html#cat_8
- Alimentació saludable: http://e-alvac.caib.es/guia.html
Justificació de la teràpia dieteticonutricional
- La diarrea compromet l'estat hidroelectrolític i l'estat nutricional. Aquest fet s'agreuja quan es presenta associat a vòmits.
- La rehidratació, alimentació i tractament mèdic anirà en funció de la causa de la diarrea, la gravetat de la deshidratació i l'estat general del pacient.
Objectius del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Evitar o resoldre la deshidratació, desequilibri d'electrolítics, malabsorció, dany a la flora intestinal, hipoglucèmia i pèrdua de pes
- Restaurar la motilitat intestinal normal
- Normalitzar el patró deposicional.
- Mantenir un bon estat nutricional.
Característiques de la dieta
- Continuar amb l'alimentació normal si no hi ha signes de deshidratació, o reintroduir-la quan es corregeixi la deshidratació moderada o severa mitjançant teràpia de rehidratació oral o rehidratació intravenosa, cosa que habitualment passa entre les 2-4 hores.
- No hi ha una alimentació específica per a la diarrea, per això els aliments recomanats han de ser els mateixos que els de l'alimentació habitual. En general, serà a base de preparacions senzilles amb aliments de bona digestibilitat i tolerància.
- No hi ha proves suficients per excloure de manera rutinària la ingesta de lactosa en persones amb diarrea com a mitjà per reduir el volum o la durada de la diarrea. (Grau de recomanació: C).
Probiòtics:
- Certs ceps de probiòtics com ara Lactobacillus rhamnosus (L. rhamnosus) i Saccharomyces boulardii, utilitzats a dosis apropiades, han mostrat beneficis com a teràpia preventiva de la diarrea associada a antibiòtics en adults. (Grau de recomanació: A).
- Els probiòtics són una teràpia útil per al tractament de la diarrea infecciosa aguda en adults i nens en reduir la durada de la diarrea, la freqüència de la femta i el risc de diarrea ≥3 dies. (Grau de recomanació: B).
- No hi ha evidència de la utilitat de probiòtics a la diarrea per Clostridium difficile. (Grau de recomanació: C).
Temps estimat de tractament
La majoria de diarrees infeccioses de l'adult són autolimitades i evolucionen favorablement en uns dies amb tractament simptomàtic. Si és més duradora, cal fer proves per filiar la causa.
Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient
- Adequada adherència a la dieta i suficient ingesta de líquids.
- Normalització del trànsit intestinal
- Absència de signes de deshidratació.
- Pes estabilitzat.
Aspectes d'atenció especial
- Vigilar signes associats a una major gravetat de la diarrea: durada superior a 5 dies, febre, sang a les deposicions, signes deshidratació (sigueu intensa, sequedat de pell i mucoses, hipotensió ortostàtica i/o disminució del ritme de diüresi), dolor abdominal intens o edat > 80.
- Causes no infeccioses: impactació fecal/diarrea per vessament, fàrmacs, etc.
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista
Presència de diarrea crònica.
Referències bibliogràfiques
- Mark S. Riddle, MD, DrPH, Herbert L. DuPont, MD i Bradley A. Connor, MD. ACG Clinical Guideline: Diagnosi, Treatment, and Prevention of Acute Diarrheal Infections in Adults. Am J Gastroenterol advance online publication, 12 abril 2016; doi: 10.1038/ajg.2016.126. FAO/WHO . Joint
- FAO/WHO Working Group Report amb Drafting Guidelines per Avaluació de Probiotics en Food WHO: Geneva, Switzerland,2002.
- Guerrant RL, Van Gilder T, Steiner TS et al. Practiqueu Guidelines per a la Management d' Infectious Diarrhea . ClinInfectDis 2001; 32 : 331 – 51.
- Farthing M, Salam MA, Lindberg G et al. Acute diarrhea in adults and children: a global perspective . J ClinGastroenterol 2013; 47 : 12 – 20.
