Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina

16 doctubre. Dia Mundial de l'Alimentació del 2012

LES COOPERATIVES AGRÍCOLES ALIMENTEN EL MÓN.

Missatge del Director General de la FAO, José Graziano da Silva.

El tema del Dia Mundial de l'Alimentació d'aquest any és “Les cooperatives agrícoles alimenten el món”. S'ha triat aquest tema amb el propòsit de destacar les múltiples formes concretes en què les cooperatives agrícoles i les organitzacions de productors ajuden a proporcionar seguretat alimentària, generar ocupació i treure les persones de la pobresa.

Per a la FAO i els seus associats, les cooperatives agrícoles són aliats naturals en la lluita contra la fam i la pobresa extrema. El fet que s'hagi declarat el 2012 Any Internacional de les Cooperatives constitueix un reconeixement més de la importància que revesteixen.

Al llarg de tres decennis caracteritzats pel descens de la inversió agrícola nacional i de l'assistència oficial per al desenvolupament, milions de petits productors s'han esforçat per respondre a la variabilitat i les crisis relacionades amb el clima, els mercats i els preus.

Des de la crisi alimentària del 2007-08, molts països han renovat el seu compromís d'eradicar la fam al món i millorar els mitjans de vida. En alguns casos, però, el suport polític, programàtic i financer efectivament prestat no està al mateix temps amb els compromisos verbals.

Els repunts dels preus dels aliments el 2007-08 podrien haver ofert als petits productors una oportunitat per sortir de la pobresa que, no obstant, no es va arribar a materialitzar. Els petits productors de tot el món segueixen enfrontant-se diàriament amb dificultats que els impedeixen treure ple partit de la seva feina i contribuir no només a la seva pròpia seguretat alimentària, sinó també a la de tots, mitjançant una participació activa als mercats. De fet, les mancances de la infraestructura i l'accés limitat als serveis, la informació, els actius productius i els mercats, així com la seva escassa representació als processos decisoris, els impedeixen fer aquest potencial.

 Les dades demostren que les cooperatives i les organitzacions de productors forts estan en condicions de superar aquestes dificultats i de mitigar els efectes negatius de les crisis alimentàries i d'una altra índole. Les organitzacions de productors sòlides han contribuït a satisfer un buit. Han estat capaços d'esquivar els obstacles relacionats amb el mercat i les polítiques mitjançant el subministrament d'una sèrie de béns i serveis als membres. Poden, per exemple, reduir els costos per als agricultors gràcies a compres col·lectives d'insums agrícoles que els permeten beneficiar-se de millors preus al detall. Els ofereixen també la possibilitat d'expressar les seves preocupacions i els seus interessos, i de tenir un paper en els processos decisoris i de formulació de polítiques.

Hi ha nombrosos exemples d'organitzacions fortes i integradores que fomenten l'acció col·lectiva de les persones els mitjans de vida de les quals depenen de l'agricultura, la pesca, l'activitat forestal o la ramaderia i de l'ocupació en aquests sectors. Aquestes organitzacions actuen a nivell comunitari, nacional o internacional, esforçant-se per combinar els objectius econòmics i socials dels seus membres.

Com s'ha reiterat moltes vegades, comptem amb els mitjans per eliminar la gana i la malnutrició. El que cal és establir un entorn propici perquè els petits productors puguin aprofitar plenament les oportunitats disponibles. L´existència de cooperatives i organitzacions de productors sòlides és un component essencial d´aquest entorn propici.

La FAO brinda suport als governs dels seus estats membres perquè aquests, alhora, ajudin les cooperatives i organitzacions de productors a prosperar, mitjançant la formulació de polítiques adequades i l'establiment de marcs jurídics, incentius econòmics i fòrums per al diàleg en matèria de polítiques. A més, la FAO elabora dades, coneixements i bones pràctiques amb vista a recolzar el sorgiment de més organitzacions de productors i cooperatives que siguin autònomes, inclusives, equitatives respecte del gènere i orientades al mercat.

Juntament amb les Nacions Unides i amb altres associats, entre ells el Comitè per a la Promoció i el Progrés de les Cooperatives i els organismes amb seu a Roma, la FAO continuarà enfortint i reforçant les cooperatives, com a parts interessades fonamentals, per tal d'obrir el camí a noves oportunitats ia aconseguir el nostre objectiu comú: un món més segur i sostenible.

+informació sobre el Dia Mundial de l'Alimentació 2012

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA