X

DDN2024 – “TODO ME SIENTA MAL” – Trastornos Digestivos Funcionales

  • ‍El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes llança la campanya “Tot em senti malament” al mes de novembre amb motiu del Dia del Dietista-Nutricionista 2024
  • L'objectiu és informar la població sobre les causes dels TDF i com manejar-los i prevenir-los, desmentint mites.
  • Alicia Salido, dietista-nutricionista: "Una dieta poc saludable, l'estrès crònic, l'ús prolongat de certs medicaments o les infeccions intestinals augmenten el risc"
  • El 22 de novembre se celebrarà un webinar gratuït dirigit a dietistes-nutricionistes i població en general on es tractaran els principals TDF, el seu abordatge i tractament

Palma a 19 de novembre 2024 – “Tot em senti malament”. Aquesta és una de les frases més escoltades en els darrers temps a la consulta del dietista-nutricionista. I aquest és el lema que el Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN) ha escollit per a la campanya de conscienciació i divulgació a la població sobre els Trastorns Digestius Funcionals que es durà a terme en col·laboració amb l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica al llarg del mes de novembre, en el marc del Dia del Dietista-Nutricionista que se celebra el 24 d'aquest mes.

Els Trastorns Digestius Funcionals (TDF) han augmentat en els darrers anys a nivell mundial, especialment entre els adults joves. En consulta, entre el 85 i el 90% dels pacients amb TDF refereixen com a símptoma principal la intolerància o les molèsties gastrointestinals relacionades amb el consum d'aliments específics, i aquests són diferents en funció de cada individu.

"Aquest tipus de trastorns, que abasten des de la intolerància alimentària fins al SIBO, la disbiosi, etc., és cada vegada més freqüent. Per això, és fonamental un diagnòstic precís i un enfocament interdisciplinari en el seu tractament, amb el metge, el dietista-nutricionista i el psicòleg treballant de forma complementària", afirma Alicia Salido, responsable de l'àrea de nutrició.

La campanya llançada pel CGCODN, en paraules del seu president, Manuel Moñino, “té com a finalitat informar la població sobre l'origen i les causes dels Trastorns Digestius Funcionals, aportar recomanacions per a la seva prevenció, conscienciar sobre la importància de tractar-los correctament i desmentir alguns mites existents al voltant d'aquesta temàtica”. Alhora, també busca “oferir informació, materials i recursos que serveixin als dietistes-nutricionistes i professionals de la salut com a suport i guia per a la intervenció amb els seus pacients”.

Al llarg del mes de novembre, el Consell General de DN farà difusió de materials (infografies, díptics…) i dietistes-nutricionistes a tot Espanya organitzaran xerrades i tallers adreçats a la població al voltant d'aquest tema. L'activitat principal de la campanya serà el webinar gratuït que se celebrarà el divendres 22 de novembre, en què la dietista-nutricionista Alicia Salido aclarirà conceptes sobre els diferents TDF (intoleràncies alimentàries, SIBO, microbiota, disbiosi, etc.), ensenyarà com prevenir, detectar, manejar i resoldre'ls, i donarà recompensa.

Trastorns digestius funcionals (eix intestí -cervell): causes, conseqüències i tractament. Els TDF són un grup d'afeccions de l'eix intestí-cervell associats a la funció del sistema digestiu (per exemple, l'absorció de nutrients). La microbiota intestinal és el conjunt de microorganismes presents a l'intestí i compleix funcions metabòliques, immunològiques, fisiològiques i de barrera intestinal funcional, per la qual cosa se'l considera un òrgan més del cos.

No obstant això, els mals hàbits dietètics, l'exposició a tòxics, l'estrès crònic, així com l'ús d'antisèptics i antibiòtics i les infeccions intestinals podrien ser responsables del desequilibri a la microbiota intestinal, conegut com a disbiosi.

Un dels més escoltats en els darrers temps és el sobrecreixement bacterià a l'intestí prim (SIBO, per les sigles en anglès), que podria estar afectant fins a un 20% de la població sana. El SIBO es produeix quan hi ha un augment anormal de microorganismes que no es troben comunament en aquesta part del tub digestiu. Els signes i símptomes del SIBO sovint inclouen pèrdua de gana, dolor abdominal, inflor, gasos, sensació de sacietat, digestions lentes, diarrea o restrenyiment funcionals, pèrdua de pes involuntària o malnutrició per malabsorció de nutrients. Les causes principals són l'estrès, l'ansietat, la depressió, els trastorns de l'estat d'ànim o del son, una alimentació desequilibrada, dietes restrictives i consum habitual d'aliments de baixa qualitat nutricional, així com alguns tractaments prolongats (antibiòtics, antiàcids, quimioteràpia, antihistamínics, corticoides...) Tot i això, no tots els SIBO són iguals i, per tant, no es poden tractar tots igual. Per això és important acudir sempre a un dietista-nutricionista per rebre l'assessorament i el tractament adequat.

El tractament de qualsevol TDF és fonamental per evitar problemes digestius crònics. El diagnòstic i seguiment d'aquest tipus de trastorns ha de ser interdisciplinar, i hi han de participar el metge, el dietista-nutricionista i el psicòleg per abordar de manera integral els símptomes i el seu impacte en la qualitat de vida del pacient.

El dietista-nutricionista adapta i supervisa el pla alimentari, treballa en estratègies dietètiques per millorar els símptomes, ajuda a identificar i educar sobre comportaments alimentaris i assegura que el pacient mantingui una alimentació saludable.

Enllaç i imatge del webinar gratuït per al 22 de novembre a les 16:00h amb 45 minuts de resolució de preguntes del públic: https://www.consejodietistasnutricionistas.com/todo-me-sienta-mal-webinar-gratuito-sobre-trastornos-digestivos-funcionales/

Categories: Activitats_
Administrator: