Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina

Donem veu a la nostra professió

 

BUTLLETÍ INFORMATIU CGCODN

 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Des del Consell General, seguim representant la nostra professió en trobades i jornades que busquen, des de diferents sectors, construir un sistema alimentari més saludable i just. 

També seguim donant veu als Col·legis Professionals en les seves reivindicacions, com la del CPDNA per al reconeixement de la categoria professional de dn, i en les seves jornades per a l'avenç de la professió, com el cas del proper organitzat per CODINNA-NADNEO.

La vostra veu també és molt important. Per això, us animem a inscriure-vos a la propera edició Presa ConCiència (gratuïta) per a dn i estudiants de NHyD, i us convidem a respondre a les enquestes de valoració de la campanya Diet-Ètica ia les que ens fan arribar des d'EFAD i l'OMS.

Gràcies per ser-hi sempre!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Presa ConCiència 2023
Jornada per a dn i estudiants de NHyD
28 d'abril de 16.00 a 19.30 h
Inscriu-te gratis aquí

Volem conèixer la teva valoració sobre la 
Campanya Diet-Ètica
Contesta una breu enquesta aquí

 

Vols ser ponent al proper Congrés d'Alimentació, Nutrició i Dietètica?

Si vols participar al proper congrés de novembre "Nutrició amb el cor: dietes Plant-based a l'exercici professional", pots impartir una conferència proposada pel Comitè Científic o de temàtica lliure sobre un tema del que siguis experta o expert.

També pots presentar una feina al congrés i acumular mèrits per als concursos de places o oposicions participant al call for abstracts.

A més, ja és obert el termini per presentar candidatures als Diàlegs amb la Indústria Alimentària i Farmacèutica.

El termini de presentació de candidatures per a aquestes tres opcions finalitza el 3 d'abril del 2023. Informa't i fes arribar la teva aquí.
 

 

Presents al III Congrés Nacional de Professions

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, va estar convidada en representació de la professió de dietista-nutricionista al III Congrés d´Unió Professional celebrat a Madrid el 22 de febrer.

Durant la jornada, es va remarcar la importància de l'excel·lència de l'acte professional, cosa que passa necessàriament per la formació continuada, en valors i humanització, i per la subjecció a les normes deontològiques.

També es va posar èmfasi en la importància de la col·legiació i l'autoregulació de les professions, sempre pensant en el nostre paper de servei a la societat, de suport i solucions als problemes socials.

És fonamental el compromís social de les professions, les aliances amb plataformes de cooperació, l'Agenda 2030, la protecció del medi ambient i la sensibilització dels professionals (sempre en sintonia amb les universitats per una banda, i la ciutadania per l'altra).

 

La presidenta del CGCODN participa al taller “Sistema agroalimentari valencià davant del repte energètic”

L'1 de març, la presidenta del Consell General va ser convidada al taller participatiu "Sistema agroalimentari valencià davant del repte energètic" organitzat per la Conselleria d'Agricultura, la Universitat Politècnica de València i la Fundació Institut Valencià de Recerca i Formació Agroambiental (IVIFA). 

El taller es va organitzar a 4 taules de treball: sector productor; sector grans superfícies de distribució; canals curts de comercialització (proximitat), i consumidors i nutrició. La jornada va comptar amb la intervenció d'entitats públiques i privades i empreses referents del sector agroalimentari.

 

El CGCODN, a la presentació de l'estudi sobre l'impacte ecològic dels hàbits d'alimentació de la població espanyola

El vicepresident segon del Consell General, Manuel Moñino, va assistir a la presentació del “Estudi sobre l'impacte ecològic dels hàbits alimentaris de la població espanyola“, elaborat per la Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris (HISPACOOP).

Aquesta anàlisi de la situació actual i de les alternatives per aconseguir un sistema alimentari més sostenible forma part del Projecte Impacte ecològic de l'alimentació, subvencionat pel Ministeri de Consum, i que compta amb el suport i la col·laboració del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. 

Fes clic aquí per accedir al document.

 

El Col·legi Professional d'Aragó reivindica la categoria professional de dn a la sanitat pública

La Junta de Govern del CPDNA ha emès un comunicat (que pots llegir al seu web) en què demana a l'administració pública de la comunitat el reconeixement de la professió de dietista-nutricionista, mitjançant la creació d'aquesta categoria professional a la sanitat aragonesa.

Després de 20 anys des de la creació del Col·legi Professional, lamenten que es deixi fora del sistema la nostra professió, en comptes d'incorporar-la per millorar la qualitat assistencial als pacients. 

 

Respon aquesta enquesta d'EFAD sobre hàbits per esmorzar

EFAD lidera el projecte Breakfast Toolkit Project, amb el que busquen desenvolupar un kit d'eines per a dietistes-nutricionistes, que serveixi per educar els pacients sobre com preparar un esmorzar saludable.

Per recopilar informació sobre l'esmorzar a Europa, Breakfast Toolkit Team ha creat una enquesta adreçada a dn per recopilar les seves opinions sobre la recomanació de l'esmorzar com a part d'una dieta equilibrada, conèixer els recursos que s'utilitzen per educar els pacients sobre esmorzars saludables i comprendre els patrons d'esmorzar dels països europeus.

Accedeix a la breu enquesta aquí.

 

Estudi de l'OMS sobre la informació al consumidor a l'etiquetatge de les begudes alcohòliques

L'oficina regional de l'OMS per a Europa ha llançat un breu qüestionari, dirigint persones majors de 18 anys que hagin consumit alcohol els últims 12 mesos, com a part d'un estudi sobre informació al consumidor a l'etiquetatge de begudes alcohòliques. 

Pots participar-hi seguint aquest enllaç

 

Call for Abstracts per al 19th International Congress of Nutrition and Dietetics 2024

Fins al 30 de maig es troba obert el termini per presentar Abstracts de cara al 19th ICND (International Congress of Nutrition and Dietetics), que se celebrarà al Canadà el 2024.

Accedeix aquí per a més informació.

 

Recursos per a dn

Webinar: Maneig dietètic de la malaltia de Crohn

Seminari en línia d'EFAD sobre “Manejament dietètic de la malaltia de Crohn; nutrició enteral, noves dietes i més”.

.

 

Formació

Trobada amb l'expert: lactància materna, lactància artificial i nutrició del nadó
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 10 de març, de 16 a 18h
  • Objectiu: formar i actualitzar en l'àmbit de la lactància materna aquells professionals de la salut que en la seva pràctica professional tractin amb mares lactants i nadons sempre seguint les bases de l'evidència científica.
  • Acreditat amb 0,33 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Ajuts ergogens en l'àmbit esportiu i de la salut
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de març
  • Durada: 2,5 mesos (100 hores càtedra)
  • Objectiu: aportar als professionals de la salut un coneixement basat en evidències científiques sobre els complements alimentaris i aliments funcionals. En acabar aquest curs podràs donar assessorament nutricional i garantir-ne l'ús segur i responsable per part de la població que practica esport d'esbarjo o de competició.
  • Curs acreditat amb 8,35 CFCPS per la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Jornades CODINNA-NADNEO

Organitzades pel Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de Navarra

  • Data: 25 de març
  • Lloc: Casa Gurbindo
  • Objectiu: actualitzar-se en temes de gran interès científic en Nutrició Humana i Dietètica. A més, amb aquest esdeveniment el Col·legi vol promoure una professió cohesionada, unida i de qualitat acadèmica i científica a Navarra.
  • Programa complet AQUÍ
 

Nutrició per a l'optimització de la composició corporal en esportistes i població general
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 18 d'abril
  • Durada: 4 mesos (92 hores càtedra)
  • Objectiu: brindar les eines necessàries per treballar amb pacients esportistes i optimitzar-ne el rendiment, així com conèixer les bases de la composició corporal de l'individu per optimitzar el tractament del mateix a la consulta dieteticonutricional.
  • Curs acreditat amb 8,39 CFCPS per la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Nutrició i suplementació en esports de muntanya
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 25 d'abril
  • Durada: 3,5 mesos (100 hores càtedra)
  • Objectiu: dotar de les eines necessàries per conèixer les peculiaritats fisiològiques, nutricionals i de suplementació dels diferents esports de muntanya, i així poder assessorar els esportistes que desenvolupen aquest tipus d'activitats.
  • Curs acreditat amb 15,09 CFCPS per la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

Març 2023 Revista Consumer Per què la desaparició de les abelles posa en risc la nostra salut? Amb Luis Frechoso, president de Codinupa

27/02/23 La Raó És així la dieta atlàntica que aconsegueix disminuir l'obesitat i el colesterol. Amb María González i Almudena Seijido, de Codinugal

27/02/23 La Vanguardia En quins casos no hauries de consumir el líquid de les conserves. Amb Pablo Martínez, president CODINUCAN

26/02/23 Infosalus Sí o no al líquid de les conserves? Amb Pablo Martínez, president CODINUCAN

16/02/23 La Raó Aquests són els nous motius pels quals cal prendre fruita seca. Amb Mónica Herrero, vicepresidenta CPDNA

16/02/23 El Món Com puc aconseguir que el meu fill mengi més fruita i verdura? Referència a la nota de premsa del CGCODN sobre la no inclusió de la regulació de la publicitat infantil i menjadors escolars a les propostes legislatives 2023

15/02/23 Maleïda.es No tothom pot perdre pes només amb força de voluntat i d'altres mites sobre l'obesitat. Amb Alma Palau, presidenta CGCODN

14/02/23 El Periódico d'Espanya Ara que som a Sant Valentí, realment hi ha aliments amb propietats afrodisíaques? Amb Mónica Herrero, vicepresidenta CPDNA

13/02/23 Ràdio Popular Bilbao Entrevista a Alma Palau sobre la no inclusió de la regulació de la publicitat infantil i menjadors escolars a les propostes legislatives 2023

12/02/23 Cadena 100 El valor nutricional del líquid del iogurt: la raó que donen els nutricionistes perquè no el llencis. Amb Alma Palau, presidenta CGCODN

11/02/23 Cuida't Plus Patata vermella, per a què serveix i en què es diferencia de la blanca? Amb Manuel Moñino, vicepresident 2n del CGCODN i president de CODNIB
 
09/02/23 VIU Quina és la diferència entre dietista i nutricionista? Referència a la normativa recollida a la web del CGCODN

08/02/23 NutraSalut Dietistes-nutricionistes lamenten que Moncloa “desprotegeixi els menors” en les seves propostes legislatives per al 2023. Referència a la nota de premsa del CGCODN

07/02/23 ABC Per què és bo beure's el líquid del iogurt. Amb Alma Palau, presidenta CGCODN

07/02/23 Servimèdia Dietistes-nutricionistes “lamenten” que el Govern “desprotegeixi els menors” en el seu pla anual normatiu. Referència a la nota de premsa del CGCODN

07/02/23 La Vanguardia Dietistes-nutricionistes “lamenten” que el Govern “desprotegeixi els menors” en el seu pla anual normatiu. Referència a la nota de premsa del CGCODN

07/02/23 Restauració Col·lectiva El pla normatiu de 2023 no inclou la regulació de la publicitat ni dels menjadors escolars. Referència a la nota de premsa del CGCODN

06/02/23 La Raó Així ajuda la dieta mediterrània davant de la preeclàmpsia. Amb Mónica Pérez, presidenta AEXDN

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

 

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 
 
 

 

 

 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA