X

DN i sanitat pública: celebrem un pas més cap a l'objectiu

Estimades col·legiades i col·legiats,

En aquest butlletí tenim un bon motiu per celebrar: la creació de la figura de dietista-nutricionista com a personal estatutari a l'Institut de Gestió Sanitària. Un fet que suposa un pas important en la consecució d'un dels nostres grans objectius, com és la incorporació de la nostra professió a la sanitat pública a totes les CC.AA. 

Encara que més lents del que ens agradaria, són aquest tipus d'avenços els que ens animen a seguir treballant per i per als col·legiats/des.

Aquesta i tota la legislació dinterès per a les i els dn està disponible a la web del Consell, més avall en aquest butlletí trobareu lenllaç.

També en aquesta ocasió us compartim el comunicat que, dins de la nostra funció de protecció de la salut de la població, hem llançat advertint dels riscos del consum de begudes energètiques, en una època en què el consum es veu augmentat especialment entre els joves pels exàmens finals, proves EBAU, etc.

Si us plau, donem difusió a aquesta informació que creiem que és d'interès públic, tant a les vostres xarxes o canals de comunicació amb els pacients. 

Seguim endavant!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Manuel Moñino Gómez

Presidente – Consejo General de Colegios Oficiales de Dietistas-Nutricionistas

­

­

­

Publicada l'Ordre que confirma la creació de la categoria professional de dietista-nutricionista a l'INGESA

­

El 20 de maig, el Ministeri de Sanitat va publicar la Ordre SND/496/2024, per la qual es creen diverses categories de personal estatutari a l'àmbit de l'Institut Nacional de Gestió Sanitària, entre les quals s'inclou la de dietista-nutricionista.

Des del Consell General, celebrem aquesta notícia, que suposa un important pas endavant per complir amb una de les principals reivindicacions del col·lectiu, com és la incorporació de la figura de dietista-nutricionista a la sanitat pública.

En aquesta norma, s'han acceptat les al·legacions que presentem al seu dia al Projecte d'Ordre sobre la denominació correcta de Dietista-Nutricionista, així com de la titulació universitària «Títol de Grau o Diplomatura Universitària en Nutrició Humana i Dietètica o titulació de contingut equivalent

­

Accedeix al document publicat al BOE

­

El Consell General adverteix dels perills del consum de begudes energètiques, especialment entre els joves

­

El 30 de maig passat, davant la proximitat del període d'exàmens final de curs i EBAU, des del Consell General vam llançar una nota de premsa per advertir sobre els efectes negatius sobre la salut del consum de begudes energètiques i de la manca d'evidència científica sobre els suposats efectes de millora del rendiment i la concentració d'aquests productes.

Des del Consell General demanem evitar l'exposició de nens i adolescents a aquestes begudes, mitjançant la prohibició de venda (com ja han fet algunes CC.AA.), i la regulació del màrqueting i la publicitat d'aquest tipus de productes.

­

Llegeix la nota de premsa completa

­

El CGCODN se adhiere al manifiesto “Avanzar hacia municipios más habitables y saludables” 

­

L'avenç cap a ciutats més habitables i saludables per al 2030 depèn d'una visió comuna i de la col·laboració de tots i tots els actors.

Por ello, desde el Consejo General de Dietistas-Nutricionistas nos hemos adherido al Manifiesto impulsado por ECODES y Clean Cities España “Avançar cap a municipis més habituals i sostenibles“, con el fin común de animar y apoyar a los ayuntamientos para que pongan en marcha medidas efectivas para reducir la contaminación atmosférica, mejorar la calidad del aire y reconfigurar el espacio público para destinarlo a las personas.

Llegeix el manifest complet AQUÍ.

­

POR LA CALIDAD DE NUESTRA PROFESIÓN…

RECURSOS PER A DN

Informe sobre confiança alimentària 2023

Informe publicat el maig del 2024 per l'EIT Food Consumer Observatory, que mostra que menys de la meitat (45%) dels europeus diuen que tenen confiança en els aliments, en relació amb el sabor, la seguretat, la salut, l'autenticitat i la sostenibilitat del nostre sistema alimentari. Cada cop són menys els consumidors que afirmen triar aliments sans i sostenibles, en un context de disminució de la confiança en el sector alimentari.

­

#PlantHealth4Life

Campanya de la Unió Europea que promou el vincle vital entre la fitosanitat i el nostre dia a dia. Les plagues i les malalties vegetals poden afectar la nostra seguretat alimentària, l'economia i el medi ambient. Unes plantes sanes es tradueixen en uns aliments sans i un futur sostenible.

­

Tríptic informatiu: Coneixent el Trastorn per Atracó

Document elaborat pel Grup d'Especialització en Nutrició en Trastorns de la Conducta Alimentària (GE–NuTCA) de l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, per sensibilitzar professionals sanitaris i la població en general sobre aquest trastorn de la conducta alimentària.

­

FORMACIÓ

Interpretació d'analítiques per a consulta de nutrició

Formació presència o online

Organitzada per CODINULAR

Data: 15 de juny, de 9.30 a 13.30 h
 

Inscripció AQUÍ

Atenció global a consulta sanitària per a la població LGTBIQ+

Webinar gratuït

Organitzada per l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

Data: 25 de juny, de 15 a 16 h

Objectiu: presentació de documents de posicionament internacional per a una consulta no discriminatòria.
 

Inscripció AQUÍ

Entrevista motivacional a la pràctica clínico-nutricional

Organitzat per l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

Data d'inici: 28 d'agost

Durada: 4 mesos (126 hores càtedra)
Objectiu: adquirir les diferents habilitats per enfrontar les dificultats de comunicació amb els teus pacients que pots trobar moltes vegades a la consulta dieteticonutricional, aconseguir l'adherència al tractament dels pacients i trobar l'èxit de la teva consulta. 

Acreditat amb 9 CFCPS

Inscripció AQUÍ

Nutrició per a l'optimització de la composició corporal en esportistes i població general

Organitzat per l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

Data d'inici: 2 de setembre

Durada: 4 mesos (92 hores càtedra)

Objectiu: brindar les eines que necessites per treballar amb pacients esportistes i optimitzar-ne el rendiment, així com conèixer les bases de la composició corporal de l'individu per optimitzar-ne el tractament en la consulta dieteticonutricional mitjançant la millora de la relació amb el seu cos.

Acreditat amb 8,39 CFCPS

Inscripció AQUÍ

Bases del tractament nutricional en el pacient oncològic

Curs en línia amb classes en directe

Organitzat per l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

Data d'inici: 9 de setembre

Durada: 4 mesos (96 hores càtedra)
Objectiu: rebre informació actualitzada sota l'evidència científica relacionada amb la malaltia oncològica, de manera que puguis donar als teus pacients les pautes nutricionals i dietètiques necessàries per afrontar el càncer.

Sol·licitada acreditació CFCPS

Inscripció AQUÍ

Nutrició i planificació dietètica per a futbolistes

Trobada amb l'expert

Organitzat per l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

Data: 13 de setembre, de 16 a 18h

Objectiu: facilitar eines teòriques i pràctiques per gestionar des de la nutrició un vestuari d‟un equip de futbol professional, en funció de la planificació d‟entrenament i dels partits.

Acreditat amb 0,30 CFCPS

Inscripció AQUÍ

Educació alimentària, social i emocional per a l'atenció en salut

Curs en línia amb classes en directe

Organitzat per l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

Data d'inici: 17 de setembre

Durada: 4 mesos (96 hores càtedra)
Objectiu: adquirir estratègies enfocades al desenvolupament d'habilitats dels subjectes per prendre decisions adequades quant a la seva alimentació i en la promoció d'un ambient alimentari adequat.

Sol·licitada acreditació CFCPS

Inscripció AQUÍ

EL CGCODN EN MITJANS

03/06/24 La Veu de la Salut Begudes energètiques i EBAU: ni milloren la concentració ni el rendiment. Amb Marisol Pérez, de Codinugal

03/06/24 OK Diari Los nutricionistas censuran el discurso de que las bebidas energéticas “aumentan la concentración en los estudios”. 

02/06/24 La Nova Espanya T'ajudes de begudes energètiques per preparar l'EBAU o els exàmens finals? Atent al que diuen els nutricionistes

30/05/24 Infosalus Compte amb les begudes energètiques durant els exàmens: per què els nutricionistes en desaconsellen l'ús

30/05/24 Cuida't Plus Els nutricionistes adverteixen: no hi ha evidència que les begudes energètiques millorin la concentració als estudis

30/05/24 Nutrasalut El CGCODN adverteix dels perills de consumir begudes energètiques entre els joves en èpoques destudi

30/05/24 El Periódico Bebidas energéticas y Selectividad, una combinación que suspende: “Provocan bajón y pérdida de memoria”. Con Alma Palau, gerente del CGCODN

30/05/24 Diari de Gastronomia Els nutricionistes adverteixen dels perills de consumir begudes energètiques de cara als exàmens

30/05/24 Servimèdia El CGCODN adverteix del perill de consumir begudes energètiques

30/05/24 Telecinc Nutricionistas alertan de los peligros de consumir bebidas energéticas para “aumentar la concentración en los estudios”

29/05/24 Cuida't Plus Així, ha de ser la dieta basal, l'opció saludable normocalòrica que subministra tots els nutrients necessaris. Amb Raquel Fernández, presidenta de Codinular

27/05/24 Aragó TV Perdre pes mitjançant dietes miracle o canviar hàbits alimentaris: les dreceres tenen els seus riscos. Amb Alba Santaliestra, vicepresidenta 1a del CGCODN i presidenta CPDNA

25/05/24 L'Aragüeny Experts: els edulcorants són segurs però no necessaris

25/05/24 Business Insider Iogurt proteic: beneficis, calories i opinió de nutricionistes. Amb Mónica Herrero, vicepresidenta de CPDNA

22/05/24 Comunicae A la darrera dècada s'ha reduït a menys d'un any el temps de diagnòstic de l'esofagitis eosinofílica. Referència al CGCODN

21/05/24 Clarín Quantes nespres es poden menjar al dia i com es recomana consumir? Amb Manuel Moñino, president del CGCODN i del CODNIB

21/05/24 La Raó Què cal menjar per millorar la memòria i la concentració abans dels exàmens? Amb Alma Palau, gerent del CGCODN

18/05/24 Esquire Un estudi científic revela que beure alcohol ens pot alliberar d'altres tòxics nocius per a l'organisme. Amb Almudena Seijido i Rita Allegue, de Codinugal

16/05/24 La Vanguardia Conserves en oli d'oliva, gira-sol o natural? Una experta respon quina és la millor. Amb Raquel Fernández, presidenta de Codinular

15/05/24 L'Espanyol Ni escabetx ni oli d'oliva: aquesta és la conserva més saludable d'Espanya per als experts. Amb Raquel Fernández, presidenta de Codinular

14/05/2024 Revista Mia. Aquesta és la diferència entre un nutricionista i un dietista. Referència al CGCODN

13/05/24 Infosalus Les conserves en oli, millor en oli d'oliva, girasol o natural? Amb Raquel Fernández, presidenta de Codinular

Segueix-nos a les xarxes!

­

­

­

­

­

PROPERS CONGRESSOS I ESDEVENIMENTS

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

­

­

­

­

­

­

­

­

­

­

Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

C/Colón, 10-13, 46004, València

This email was sent to presidencia@consejodietistasnutricionistas.com

You’ve received this email because you’ve subscribed to our newsletter.

Cancel·lar subscripció

Administrator:
Related Post