X

CODNIB presenta el projecte FOOD PRO-FIT a Lisboa

codnib

El pasado 13 de mayo, se presentó en el II Congreso Ibero Americano de Nutrición celebrado en Lisboa, el proyecto  europeo FOOD PRO-FIT.

La Consejería de Salud de Baleares  lidera el proyecto europeo FOOD PRO-FIT 2007-2010 (http://foodprofit.org), que promou la participació de petites i mitjanes empreses (PIMES) de la cadena alimentària i canal HORECA (Hotels, Restaurants i Càtering), en la gestió dels determinants de salut, facilitant a la població el seguiment de patrons d'alimentació saludables. El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes d'Illes Balears, és soci col·laborador.

El projecte FOOD PRO-FIT té com a finalitat aconseguir a través de la reformulació, que els productes de la indústria alimentària i els disponibles als menús de menjadors escolars, d'empresa, hospitals, càtering i restaurants, millorin el seu perfil nutricional sense modificar-ne les característiques sensorials principals. L'oferta d'aliments reformulats aporta competitivitat al sector i facilita l'accés de la població a aliments amb menys sal, sucres lliures i greixos saturats.

Les PIMES disposen d'una eina online gratuïta anomenada HANCP (Hazard Analysis and Nutritional Control Points. http://hancptool.org) que permet identificar el risc nutricional dels seus productes, prendre decisions per reformular-los i facilitar l'aplicació de declaracions nutricionals sobre la base del Reglament 1924/2006.

En Mallorca se han pilotado 17 empresas y se han reformulado 144 recetas en las 10 del canal HORECA y 18 productos (6 en comercialización) en las 7 industrias participantes. Los resultados muestran que la reducción media del riesgo por 100g de receta reformulada es de 2,8g de ácidos grasos saturados, 6,6g de azúcares libres y 83,2mg de sodio (0.2g de sal). Los 6 productos reformulados con éxito en la industria, suponen una reducción anual de 4.6 toneladas de sal  y 1.7 de azúcar, que dejan de estar disponibles en el mercado.

El 56% dels clients dels establiments del canal HORECA participants, van seleccionar una opció reformulada i al 85% li va semblar bona o molt bona; així mateix la gran majoria (84%), triaria un establiment que implanti iniciatives de millora de la qualitat nutricional.

En conclusió, l'HANCPtool permet a les empreses de la cadena alimentària i del canal HORECA competir al mercat i facilitar als ciutadans l'accés a aliments més saludables.

Descarrega la presentació.

Categories: Activitats_
Administrator: