El passat 13 de maig, es va presentar al II Congrés Ibero Americà de Nutrició celebrat a Lisboa, el projecte europeu FOOD PRO-FIT.
La Conselleria de Salut de Balears lidera el projecte europeu FOOD PRO-FIT 2007-2010 (http://foodprofit.org), que promou la participació de petites i mitjanes empreses (PIMES) de la cadena alimentària i canal HORECA (Hotels, Restaurants i Càtering), en la gestió dels determinants de salut, facilitant a la població el seguiment de patrons d'alimentació saludables. El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes d'Illes Balears, és soci col·laborador.
El projecte FOOD PRO-FIT té com a finalitat aconseguir a través de la reformulació, que els productes de la indústria alimentària i els disponibles als menús de menjadors escolars, d'empresa, hospitals, càtering i restaurants, millorin el seu perfil nutricional sense modificar-ne les característiques sensorials principals. L'oferta d'aliments reformulats aporta competitivitat al sector i facilita l'accés de la població a aliments amb menys sal, sucres lliures i greixos saturats.
Les PIMES disposen d'una eina online gratuïta anomenada HANCP (Hazard Analysis and Nutritional Control Points. http://hancptool.org) que permet identificar el risc nutricional dels seus productes, prendre decisions per reformular-los i facilitar l'aplicació de declaracions nutricionals sobre la base del Reglament 1924/2006.
A Mallorca s'han pilotat 17 empreses i s'han reformulat 144 receptes a les 10 del canal HORECA i 18 productes (6 en comercialització) a les 7 indústries participants. Els resultats mostren que la reducció mitjana del risc per 100 g de recepta reformulada és de 2,8 g d'àcids grassos saturats, 6,6 g de sucres lliures i 83,2 mg de sodi (0,2 g de sal). Els 6 productes reformulats amb èxit a la indústria, suposen una reducció anual de 4.6 tones de sal i 1.7 de sucre, que deixen d'estar disponibles al mercat.
El 56% dels clients dels establiments del canal HORECA participants, van seleccionar una opció reformulada i al 85% li va semblar bona o molt bona; així mateix la gran majoria (84%), triaria un establiment que implanti iniciatives de millora de la qualitat nutricional.
En conclusió, l'HANCPtool permet a les empreses de la cadena alimentària i del canal HORECA competir al mercat i facilitar als ciutadans l'accés a aliments més saludables.
