Un any més, el CODNIB col·labora amb el Col·legi de Dentistes a les Jorndes de Diver Dental de Formentera i Manacor. Irene Roth, Silvia Zorrilla i Lara Prohens, han estat les dietistes-nutricionistes que han dirigit els tallers d'alimentació. Els nens participants han après a diferenciar els aliments que poden millorar la salut dental, prevenint l'aparició de la càries.
L'alimentació és un dels factors determinants de la salut bucodental.
Los hábitos alimentarios inadecuados, la elección de alimentos y bebidas ricas en azúcares y la ingesta entre horas de aperitivos con alto poder cariogénico, hacen de la población infantil y juvenil, un grupo muy susceptible a la caries dental.
La exposición, frecuente y continuada, de los dientes a los hidratos de carbono fermentables – como azúcar (sacarosa), glucosa, jarabes, lactosa, fructosa y otros azúcares refinados – presentes en algunos alimentos, y la acción de bacterias propias de la boca, provocan la producción de ácido que daña el esmalte de los dientes, debilitándolos y aumentado el riesgo de caries.
Els aliments d'aquest tipus s'anomenen “cariogènics”, mentre que els que no provoquen càries o disminueixen el risc de patir-la es coneixen com a “cariostàtics” i “anticariogènics”, respectivament.
Cada vegada que els sucres entren a la boca, es produeixen àcids, però com més sovint es prenguin i més temps romanguin a la boca, més freqüent serà l'atac de l'àcid a les dents i més severa la càries. Per tant, si els aliments amb sucres es limiten a les hores dels menjars i no es prenen aperitius cariogènics entre menjars, les dents tindran menys càries.
Aliments cariogènics:
Llaminadures, caramels, xiclets i begudes amb sucre, aperitius fregits de patata, blat o blat de moro, xocolates i bombons amb sucre, brioixeria i galetes dolces o salades.
Aliments cariostàtics i anticariogènics:
Fruites, hortalisses i fruita seca
Llet, iogurt i formatges.
Carns, peixos i ous.
Llegums, pa, pasta, arròs, patates i cereals per esmorzar sense sucre.
Olis i greixos per untar.
Caramels i xiclets sense sucre o edulcorats amb xilitol
Colometes
Pautes alimentàries per reduir el risc de càries
- Evitar el uso de biberones con zumos, leche azucarada, con galletas o cereales hidrolizados, en especial cuando son administrados para inducir el sueño.
- Disminuir la cantidad de azúcar de alimentos y bebidas, limitarlos a no más de cuatro veces al día y evitar tomarlos entre horas
- Educar a niños y jóvenes para que en su elección esporádica de caramelos, chicles, bebidas y golosinas, los prefieran sin azúcar o con xilitol.
- Si ocasionalmente se toman galletas, bollería o bebidas con azúcar, hacerlo durante el desayuno o las meriendas, acompañando a otros alimentos como frutas y hortalizas frescas, lácteos, pan, cereales sin azúcar o frutos secos.