Un any més, el CODNIB col·labora amb el Col·legi de Dentistes a les Jorndes de Diver Dental de Formentera i Manacor. Irene Roth, Silvia Zorrilla i Lara Prohens, han estat les dietistes-nutricionistes que han dirigit els tallers d'alimentació. Els nens participants han après a diferenciar els aliments que poden millorar la salut dental, prevenint l'aparició de la càries.

L'alimentació és un dels factors determinants de la salut bucodental.
Els hàbits alimentaris inadequats, l'elecció d'aliments i begudes riques en sucres i la ingesta entre hores d'aperitius amb alt poder cariogènic fan de la població infantil i juvenil un grup molt susceptible a la càries dental.
L'exposició, freqüent i continuada, de les dents als hidrats de carboni fermentables – com sucre (sacarosa), glucosa, xarops, lactosa, fructosa i altres sucres refinats – presents en alguns aliments, i l'acció de bacteris propis de la boca, provoquen la producció d'àcid que el malmet càries.
Els aliments d'aquest tipus s'anomenen “cariogènics”, mentre que els que no provoquen càries o disminueixen el risc de patir-la es coneixen com a “cariostàtics” i “anticariogènics”, respectivament.
Cada vegada que els sucres entren a la boca, es produeixen àcids, però com més sovint es prenguin i més temps romanguin a la boca, més freqüent serà l'atac de l'àcid a les dents i més severa la càries. Per tant, si els aliments amb sucres es limiten a les hores dels menjars i no es prenen aperitius cariogènics entre menjars, les dents tindran menys càries.
Aliments cariogènics:
Llaminadures, caramels, xiclets i begudes amb sucre, aperitius fregits de patata, blat o blat de moro, xocolates i bombons amb sucre, brioixeria i galetes dolces o salades.
Aliments cariostàtics i anticariogènics:
Fruites, hortalisses i fruita seca
Llet, iogurt i formatges.
Carns, peixos i ous.
Llegums, pa, pasta, arròs, patates i cereals per esmorzar sense sucre.
Olis i greixos per untar.
Caramels i xiclets sense sucre o edulcorats amb xilitol
Colometes
Pautes alimentàries per reduir el risc de càries
- Evitar l'ús de biberons amb sucs, llet ensucrada, amb galetes o cereals hidrolitzats, especialment quan són administrats per induir el son.
- Disminuir la quantitat de sucre d'aliments i begudes, limitar-los a no més de quatre cops al dia i evitar prendre'ls entre hores
- Educar nens i joves perquè en la seva elecció esporàdica de caramels, xiclets, begudes i llaminadures, els prefereixin sense sucre o amb xilitol.
- Si ocasionalment es prenen galetes, brioixeria o begudes amb sucre, fer-ho durant l'esmorzar o els berenars, acompanyant altres aliments com fruites i hortalisses fresques, lactis, pa, cereals sense sucre o fruita seca.
