X

Claus per frenar l'obesitat infantil

L'obesitat és un problema greu de salut pública que és responsable del 80% dels casos de diabetis tipus 2, del 35% de la cardiopatia isquèmica, 55% de la hipertensió arterial i causa a Europa més d'1 milió de morts cada any. A Espanya el cost econòmic de l'obesitat suposa el 7% de la despesa sanitària, cosa que es tradueix en 2.500 milions d'euros a l'any, que s'ha de sumar als prop de 2.100 milions d'euros que els espanyols es gasten en productes miracle i dietes fraudulentes per a la pèrdua de pes.  

A continuació es mostren part dels continguts de l'entrevista realitzada per El Mundo de Baleares al president del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutriconistista de les Illes Balears. 

Claus per frenar l'obesitat infantil

Posar fàcil menjar sa i fer accessible l'activitat física han de ser les claus de les estratègies per millorar la salut de la població. Regular l'accés a aliments insans a casa i escola, aplicar i fer complir la Llei de seguretat alimentària i nutrició perquè els menús escolars siguin un exemple d'alimentació saludable; regular la publicitat de certs aliments adreçats a nens i joves, assegurar l'educació alimentària- nutricional a l'escola de manera continuada; incrementar la formació en nutrició i dietètica dels professionals sanitaris així com la incorporació de dietistes-nutricionistes a l'atenció sanitària; millorar la informació nutricional al consumidor, millorar els entorns per a la pràctica regular d'activitat física, etc., són accions que poden contribuir a millorar l'estat de salut dels ciutadans i disminuir l'alt risc de patir malalties cròniques, com l'obesitat.

D'altra banda, no caldria descartar les accions sobre els preus tant en gravamen com en subsidis, ja que en el marc de polítiques de salut pública podrien facilitar el consum d'aliments més sans i disminuir el d'aliments menys saludables.

Són adequats actualment els menús escolars?

Els menús escolars han millorat molt els darrers anys però encara queda molt per fer. A l'informe sobre menjadors escolars elaborat pel CODNIB l'any 2013, més de la meitat dels col·legis avaluats no complien la freqüència recomanada per a fruites i hortalisses, ni promocionaven la presència d'aliments integrals, llegums i peixos; d'altra banda, el 50% abusada dels precuinats, preparacions càrnies greixoses (45%), fregits (32%), del predomini de peixos fregits (36%) i de la coincidència de dues preparacions fregides (29%) o aliments molt grassos amb 3. A més, una gran part dels menús no estaven supervisats i una mínima part ho estaven per dietistes-nutricionistes que és el professional més idoni per fer-ho.  

Hàbits saludables recomanats per a nens
  • Esmorzar cada dia

  • Consumir almenys 5 racions entre fruites i hortalisses al dia: almenys 3 de fruita i dues d'hortalisses.

  • Prendre llegums 2-3 cops per setmana

  • Incrementar el consum de cereals integrals, peixos i lactis baixos en greixos

  • Disminuir les carns amb greix visible, embotits grassos, etc.

  • Servir racions més petites

  • Reduir el consum de dolços, aperitius de bossa, begudes i aliments amb sucres afegits, salses i aliments precuinats

  • Preferir preparacions casolanes utilitzant oli d'oliva verge per cuinar i amanir

  • Procurar menjar en família

  • Realizar ejercicio físico diario (jugar al aire libre, caminar, subir escaleras…) y 2 o 3 veces por semana practicar algún tipo de deporte de más intensidad

  • Respectar l'hora de ficar-se al llit per dormir un mínim de 8-10 hores

  • Evitar tenir TV a l'habitació

El Dietista-Nutricionista al SSIB.

A les Balears l'accés al dietista-nutricionista està bàsicament limitat a l'àmbit privat, cosa que ocasiona una manca d'eficàcia en la prevenció i el tractament de l'obesitat i les comorbiditats. Actualment els usuaris del Servei de Salut de Balears no poden accedir a Atenció Primària o Salut Pública al dietista-nutricionista, només alguns hospitals disposen d'aquests professionals a les seves unitats especialitzades de Nutrició i Dietètica, i no tots als seus Serveis d'Alimentació hospitalària.

El Dietista-Nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària en Nutrició Humana i Dietètica, legalment reconegut per prestar assessorament en nutrició, dietètica i dietoteràpia, així com intervenir en l'alimentació de persones o grups, d'acord amb les necessitats i segons els principis de prevenció i salut pública. Els seus àmbits dactuació són: clínica-assistencial, investigació, docència, salut pública i comunitària, empreses dalimentació i restauració col·lectiva i social. 

 DESCARREGAR L'ENTREVISTA COMPLETA

 

Categories: Activitats_
Administrator: