
La cistella bàsica d'aliments és una eina d'utilitat pràctica que permet mesurar, de manera directa, la freqüència de persones en risc de no adquirir els requeriments mínims d'aliments i nutrients necessaris per a la subsistència, determinats pel nivell d'ingrés de les llars; i de manera indirecta, els nivells de pobresa i desigualtat social.
L'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, juntament amb el Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes, han redactat un document de consens amb l'objectiu de promoure una cistella bàsica d'aliments que contribueixi a disminuir les desigualtats en l'accés a aliments bàsics de la població espanyola.
Per la seva banda, el CODNIB juntament amb la Conselleria de Salut, va desenvolupar el 2012 una proposta de cistella bàsica que orientés els serveis socials a l'hora de lliurar aliments a les persones que recorrien a ajuda per tal de millorar-ne l'alimentació.
