X

BUTLLETÍ INFORMATIU CGCODN – Juliol 2021 (1a quinzena)

Estimades col·legiades i col·legiats,

Publicat l'Informe Anual d'Estadística de les Professions Sanitàries observem que cada any som una mica més nombrosos i estem més presents a la societat, però no oblidis que la col·legiació és garantia per al pacient i per al professional

Queda molt per fer, però pas a pas s'aconsegueixen grans avenços com la proposició no de llei de la categoria professional del DN a Astúries. 

No deixis de llegir el meravellós nou número de la Revista Espanyola de Nutrició i Dietètica i no deixis de participar al IV Congrés d'Alimentació, Nutrició i Dietètica. T'esperem!

#LaProfessióLaFemTots

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

Participa a l'enquesta sobre competències del DN a la consulta!

Actualización respecto a la sentencia sobre el uso de la marca del CGCODN

Després del fallo emitido el pasado 10 de mayo pel Jutjat Mercantil núm. 3 de València, en el qual es dictava que l'única entitat legítima per a usar actualment la denominació de Consell General de Col·legis Oficials de Dietista-Nutricionista és la liderada per Ànima Palau, l'entitat fraudulenta formada per set col·legis dissidents va sol·licitar aclariments sobre la sentència. El Jutjat ha respost a aquesta petició indicant que la sentencia es clara y no procede hacer ninguna aclaración respecto a la misma. 

La parte condenada en costas dispone ahora únicamente de la opción de recurrir la sentencia presentando alegaciones. Desde el Consejo General confiamos en que esto no ocurra, poniendo de este modo fin a una situación tan perjudicial para la profesión y comenzando un nuevo camino de diálogo, entendimiento y transparencia por el que desde el CGCODN siempre hemos apostado. 

Aprovada la proposta per a la creació de la categoria professional de Dietista-Nutricionista a Astúries 

El passat 21 de juny, la Junta General del Principat d'Astúries va aprovar la proposició no de llei (PNL) presentada pel grup parlamentari Podem Asturies per a la creació de la categoria professional del Dietista-Nutricionista dentro del servicio de salud del Principado de Asturias. Esta PNL ha contado con el voto favorable de Podemos Asturies, VOX, Foro Asturias, Izquierda Unida, Ciudadanos y Partido Popular.

Això suposa un gran pas per a la professió i per al CODINUPA hacia el objetivo final de la creación de plazas públicas que den un acceso real a los d-n al servicio público de salud. 

Informe 2020 de l'INE sobre Professions Sanitàries: dades de Dietistes-Nutricionistes

El 14 de juny s'ha publicat l'informe de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sobre Professions Sanitàries.

El número de colegiados en dietistas-nutricionistas ha experimentado un incremento del 7,6%. No obstant això, continuem sent una de les professions sanitàries amb taxes més baixes de col·legiats per cada 1.000 habitants (0,12) juntament amb la de terapeutes ocupacionals.

Del total de d-n registrados hasta 2020 (fecha del informe), el 85,3% són dones, sent el nostre un dels col·lectius amb més representació femenina.

Pel que fa al ràtio de dietistes-nutricionistes col·legiats per cada 1.000 habitants, la Comunidad Foral de Navarra tuvo la tasa más alta (0,43) i Catalunya (0,21), seguides de Múrcia, Aragó i la Comunitat Valenciana (0,16 a les tres).

L'informe complet està disponible per consultar-lo aquí.

El Consejo participa en Diálogos Independientes para la Cumbre 2021 sobre Sistemas Alimentarios

El 30 de junio el Consejo General ha participado en el Diálogo Independiente, organizado por Equipo Europa, sobre Etiquetatge Nutricional Frontal com a arma per a l'apoderament del consumidor i un futur sistema alimentari més saludable

Las conclusiones de este encuentro se harán llegar a la cumbre 2021 de las Naciones Unidas sobre Sistemas Alimentarios, que tendrá lugar en Roma en septiembre de 2021.

Descobreix més sobre Diàlegs de la Cimera de Sistemes Alimentaris 2021.

Obert el termini per ser ponent al IV Congrés d'Alimentació, Nutrició i Dietètica de l'Acadèmia

L'Acadèmia i el Consell t'animen que et presentis a ser ponent al IV Congrés d'Alimentació, Nutrició i Dietètica que se celebrará del 23 al 26 de noviembre, a través de la convocatoria become speaker o presents un treball científic al congrés a través del call for abstracts.

El lema de este año es “Nutrició personalitzada i dietètica de precisió“, y pretende presentar las últimas novedades que ayuden a las d-n y profesionales de la nutrición a mejorar sus protocolos de actuación dietética con metodologías revisadas, pruebas de diagnóstico, tratamientos dietéticos de precisión e instrumentos validados.

Además, se abordará la nutrición personalizada y dietética de precisión desde todos los ámbitos de actuación: ámbito clínico y asistencial, atención primaria, consulta dietético-nutricional, la restauración colectiva y la salud pública, la investigación y la docencia y la industria alimentaria. 

También, se ha abierto el plazo para presentar candidaturas a la mesa “Diàlegs amb la Indústria Alimentària i Farmacèutica“, ponencias que serán evaluadas a ciegas por el Comité Científico. Aquellas mejor puntuadas serán presentadas en una mesa en el congreso claramente identificada y será una mesa exenta de patrocinio económico.

El termini per a les tres convocatòries finalitza el 26 de juliol del 2021. 

Presenta la teva candidatura

Nou número de la Revista Espanyola de Nutrició Humana i Dietètica (RENHyD)

La Academia Española de Nutrición y Dietética ha publicado un nuevo ejemplar de la Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, Volumen 25, Nº 2, abril-junio 2021. 

L'editorial versa sobre la influència de la nutrició a la indústria alimentària, i recull 11 treballs de recerca i 1 treball d'anàlisi metodològica. 

Accedeix a la revista AQUI

2n número de la revista d'EFAD

EFAD ha publicat un nou exemplar de la revista bianual Kompass Nutrition & Dietetics.

En aquesta ocasió, el tema central de la revista és la malnutrició. S'hi inclouen articles escrits per experts de tot Europa per abordar aquest greu problema unint la part científica i la pràctica clínica.

Accedeix a la revista AQUI

Butlletí del PEN Nutrition de Juny 2021

Interessants temes d'actualitat al PEN Nutrition:

  • actualització de la via del coneixement sobre Autisme
  • continúa el “open access” para la parte referida al COVID-19
  • sorprenents descobriments sobre insectes a la dieta

I molt més al Butlletí AQUI

Inscriu-te als nous cursos que ofereix l'Acadèmia per al mes de setembre

La Academia Española de Nutrición y Dietética ya ha publicado los primeros cursos y talleres dirigidos a dietistas-nutricionistas y que comenzarán en septiembre. 

  • Cuina vegetariana per a la consulta dietètica.
    • Començament: 15-09-21 Durada: 15 setmanes
  • Evidència científica de les ajudes ergogèniques a l'àmbit esportiu i de la salut.
    • Començament: 15-09-21 Durada: 2 mesos
  • IV workshop dexperiències pràctiques en nutrició esportiva: de la composició corporal a la gastronomia.
    • Celebració webinar: 17-09-21
  • Eines i creació de materials audiovisuals en nutrició i dietètica.
    • Començament: 22-09-21 Durada: 2 mesos
  • Creixement professional en nutrició: claus per impactar, inspirar i motivar canvis a la teva feina.
    • Començament: 24-09-21 Durada: 2 mesos
  • Curs de pràctica basada en l'evidència en nutrició.
    • Començament: 14-10-21 Durada: 3 mesos

Consulta el catàleg de cursos

Convocats els XII Premis Luis Noé Fernández de la Fundació Alimerka

Anima't a revisar i valorar la possibilitat de presentar la teva candidatura a la modalitat de Nutrició.

Si teniu qualsevol dubte, pots adreçar-te a fundacion@alimerka.es 

El termini de presentació és fins al 24 de setembre i AQUI tens tota la informació.

El CGCODN als mitjans 

18/06/21 BBVA.com Com cuinar de manera sostenible: trucs i consells. Amb Eva Pérez Gentico, presidenta CODINULAR.

17/06/21 Maleïda.es Què és el crudiveganisme i quins avantatges i riscos comporta aquesta dieta. Amb Ramón de Cangas, membre del comitè assessor del Consell i l'Acadèmia

17/06/21 AgroNews Comercio local, estacionalidad de los alimentos y no a los productos ultra-procesados: recomendaciones de los nutricionistas para una “gastronomía responsable”. CGCODN i Acadèmia

16/06/21 Maleïda.es Per què pot ser perjudicial retirar la lactosa de la dieta si no hi ets intolerant. Amb Ramon de Cangas, membre del comitè assessor del Consell i l'Acadèmia.

14/06/21 DKV Vull Cuidar-me Acrilamida, presenti al pa torrat cremat? Amb Mónica Herrero, vicepresidenta CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@aedinforma
@CGCODN_Oficial
Facebook
@CGCODNoficial
@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion

Segueix atentament les novetats sobre els propers Congressos

Administrator:
Related Post