Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina

BUTLLETÍ INFORMATIU CGCODN – gener_22_1

Estimades col·legiades i col·legiats,

Des del Consell General celebrem la sentència del Tribunal Suprem que reconeix que un Consell General no pot variar les competències dels seus professionals i envair les altres professions. Però no perdem mai el respecte i el reconeixement per totes les professions sanitàries i treballem sempre pel consens i la cooperació, pel bé de la ciutadania i els pacients. 

#saludatope
#LaProfessióLaFemTots

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

El Consell General celebra el reconeixement de les competències dels dietistes-nutricionistes i aposta perquè les professions sanitàries 
treballem unides

El CGCODN celebra que els Col·legis demandants hagin obtingut la ratificació dels tribunals, alhora que defensa i aposta perquè les diferents professions sanitàries treballem unides i en col·laboració constant perquè l'atenció del pacient sigui òptima i la salut de la ciutadania sigui sempre la prioritat, tal com es recull a la LOPS, llei que tots hem de complir. 

Llegeix la nota completa

 

Participa a la consulta pública de la CE sobre la informació alimentària als consumidors

Aquesta consulta pública té per objecte recollir les opinions dels ciutadans de la UE i de països tercers, així com de les parts interessades professionals i no professionals, sobre les iniciatives de revisió de la legislació de la UE en matèria d'informació alimentària als consumidors.

Les quatre àrees sota revisió són: l'etiquetatge nutricional frontal del perfil de nutrients, l'etiquetatge d'origen, l'etiquetatge de dates i el de begudes alcohòliques.

La consulta pública és oberta fins al 7 de març. Pots participar clicant en aquest enllaç.

 

Ambaixadors de la Hidratació

EFAD està buscant dietistes-nutricionistes que vulguin ser “Ambaixadors de la Hidratació” i estudiants de Nutrició Humana i Dietètica per al lloc de “Ambaixadors de la Hidratació Junior”, dins de la Campanya Europea de Conscientització sobre Hidratació Saludable (EuHHAC).

Els ambaixadors seran responsables de crear consciència sobre la hidratació saludable al seu país, promovent les eines EuHHAC per educar els professionals de la nutrició i la dietètica.

Podeu trobar més informació sobre les funcions i com presentar la vostra candidatura aquí. La data límit és el 20 de gener.

 

Recursos per a DN

Infografia: pràctica esportiva a la població espanyola
 
A la darrera entrega de materials de la campanya “A tope, siempre con salud”, us recomanem aquesta interessant infografia que recull els principals resultats de l'estudi Recrea-Diet, elaborat per l'Acadèmia, sobre alimentació saludable, hàbits de consum i pràctica d'activitat física entre la població espanyola.

Veganuary: campanya per a un consum més gran d'aliments d'origen vegetal

Dins de la campanya Veganuary, dedicada a encoratjar les persones a avançar cap a una dieta basada en més consum d'aliments vegetals per a una millor salut personal i ambiental, EUFIC ha elaborat un full informatiu sobre intercanvis de proteïnes per ajudar les persones a considerar els requisits de proteïnes i assegurar-nos que les alternatives veganes incloguin tots els nutrients clau. També podeu trobar una sèrie d'infografies on es comparteix el contingut en proteïnes de diversos tipus d'aliments vegetals.

Informe sobre Nutrició Mundial 2021

S'ha publicat l'Informe anual sobre l'estat de la nutrició mundial 2021, que inclou tendències alarmants, com araa quantitat de morts evitables a causa d'una dieta deficient ha augmentat en un 15 % des del 2010, cosa que emfatitza la urgència d'aplicar mesures per abordar les dietes deficients i la desnutrició de manera sostenible.

Informe sobre consum de fruites i verdures a Europa

Segons l'estudi realitzat per Eurostat, el 2019 una de cada tres persones (33 %) a la UE va informar que no consumia cap fruita o verdura diàriament, i només el 12 % de la població consumia les cinc porcions diàries recomanades o més.

Espanya és el 15è país en consum de fruites i verdures a Europa. Entre els Estats membres de la UE, la ingesta diària més alta de cinc porcions o més es va registrar a Irlanda, els Països Baixos, Dinamarca i França. La ingesta diària més baixa es va trobar a Romania, on només el 2 % de la població menjava almenys cinc racions de fruites i verdures, seguida de Bulgària, Eslovènia i Àustria.

 

Formació

Habilitats culinàries per a leducació alimentària
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica i el Consell General

  • Inici: 26 de gener
  • Durada: 6 mesos (130 hores càtedra)
  • Objectiu: amb aquest curs podràs ajudar els teus pacients a planificar i organitzar la producció de receptes, així com aplicar els principis del batchcooking (cuinar en lots). Ensenya a comprendre i aplicar els millors mètodes de cocció per als principals tipus dingredients. Domina els principis bàsics de l'equilibri dels sabors, la combinació i la construcció en una recepta. Ofereix als teus pacients alternatives casolanes senzilles a productes processats habituals. Podràs fomentar la introducció de receptes basades en vegetals, i aprendràs a aplicar tècniques culinàries apropiades a les dietes específiques més prevalents a la consulta: hipocalòriques, control de sodi/greixos/sucres, vegetarianisme/veganisme, al·lèrgies i intoleràncies alimentàries (gluten, lactosa, proteïnes). Prepara plats més atractius i deliciosos i millora les teves publicacions a les xarxes socials (Instagram, Facebook).
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Prevenció i detecció de TCA a la consulta del Dietista-Nutricionista

Organitzat pel Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de Navarra (CODINNA-NADNEO)

  • Dates: 28 de gener (presencial). 
  • Horari: de 16:30 a 19:30 h 
  • Objectiu: Epidemiologia i criteris diagnòstics, tipus d'abordatge, signes d'alarma, tests de cribratge, quan i on derivar, factors de risc.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ

Nutrició en situacions d'emergència humanitària
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica i el Consell General

  • Inici: 16 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores càtedra)
  • Objectiu: aquest curs capacita el professional de la nutrició en el diagnòstic adequat dels diferents tipus de desnutrició, el seu abordatge i tractament, així com altres habilitats contextualitzades i adaptades a contextos d'emergència i desenvolupament com són la conselleria i l'educació nutricional.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ

Certificació Internacional en Cineantropometria: ISAK Nivell 1

Organitzat pel Col·legi Professional de Dietistes-Nutricionistes d'Aragó (CPDNA)

  • Dates: 25-27 de febrer (presencial). 18-25 de febrer (online)
  • Durada: 20 hores 
  • Objectiu: maneig de l'equip antropomètric, marcatge de punts de referència, mesures bàsiques segons el protocol ISAK, plecs adiposos, perímetres i diàmetres.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

Gener 2022 Consumer Aliments i productes 'detox': innecessaris i perillosos. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

Gener 2022 Revista Clara Els aliments bio, són millors que els habituals? Amb Manuel Moñino, vicepresident 2n CGCODN i president CODNIB

Gener 2022 Revista Clara És recomanable prendre llegums diàriament? Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/22 La Raó Així es dispara el risc de contagi per Òmicron si fem “dietes miracle”. Amb Alba Santaliestra, secretària CGCODN i presidenta CPDNA

08/01/22 Europa Press Els gims de les Balears adverteixen que el nombre d'altes és “molt inferior” davant l'arrencada d'altres anys. Amb Ànima Palau, presidenta CGCODN.

05/01/22 El Confidencial Carbó activat en els aliments: xorrada 'healthy' o additiu saludable? Amb Alma Palau, presidenta CGCODN

05/01/22 Herald d'Aragó Els deu consells d'un dietista nutricionista per portar una vida més sana. Recomanacions recollides al document del DMDN 2021

02/01/22 Cosmopolitan Les dietes détox que et tornaran lenergia. Amb Mónica Pérez, presidenta AEXDN

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial
@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA