En el projecte ha participat el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears com a consultors de continguts.
Així ho ha donat a conèixer el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, que ha informat que un total de 125.000 alumnes podran participar a l'esmentat programa, que tiene como objetivo fomentar los buenos hábitos dietéticos y nutritivos entre los jóvenes, puesto que “la práctica de estos permite disminuir la obesidad y, además, mejorar el rendimiento físico y las capacidades intelectuales del alumnado”.
D'altra banda, gràcies a aquest projecte, que ha comptat amb la col·laboració d'Atenció Primària de Mallorca, se podrá realizar un diagnóstico de la situación de cada centro educativo en relación a los hábitos alimentarios del alumnado. Asimismo, ‘Merienda saludable en casa y en la escuela’ pretende que los problemas de salud del futuro se puedan prevenir en la infancia y la juventud. De esta manera, la iniciativa forma parte del concepto ‘La salud en todo’ que está impulsando la Conselleria de Salud y Consumo, que busca aplicar el valor salud a todas las políticas, como una nueva manera de entender la salud pública.
Dins aquest programa s'han editat un total de 130.000 exemplars del folleto informativo ‘Merienda saludable en casa y en la escuela’ para trabajar en clase y que también llegarán a los hogares a través de los alumnos, para que las familias incorporen los consejos de los hábitos saludables en su vida diaria.
Només el 38,8% dels joves prenen un esmorzar de qualitat
L'Estudi de la Prevalença de l'Obesitat Infantil i Juvenil de les Illes Balears (EPOIB, 2005), realitzat per la Conselleria de Salut i Consum, reflecteix que el 89,7% dels nens i joves estudiants berenen abans d'anar a escola i que la pràctica d'aquest hàbit és menor entre els joves de més edat (ESO). Al berenar del matí, abans d'anar a escola, la llet és l'aliment més consumit, seguit dels cereals i/o galetes, però també hi ha un consum notable de productes de pastisseria i sucs envasats.
D'aquesta manera, els experts assenyalen que un berenar de bona qualitat és el que conté lactis, cereals i fruita. Segons les dades recollides a l'EPOIB, només el 38,8% dels joves de les Illes compleixen aquests criteris de qualitat a l'hora de berenar. A més, l'estudi també destaca que aquells que berenen al matí en companyia i als quals els dediquen més temps obtenen una puntuació més alta en la qualitat del seu esmorzar.
D'altra banda, en relació amb el berenar a l'escola és una pràctica freqüent entre els alumnes (90%). Dels alumnes que berenen a mig matí, el 84,1% menja entrepans, el 48,6% sucs envasats i un 33,9% productes de pastisseria. En aquesta franja horària augmenta el consum de llaminadures, aperitius, xocolates i refrescos.
www.berenarsaludable.com
El sistema escollit per al desenvolupament del programa és a través de la pàgina web creada a aquest efecte (www.berenarsaludable.com), que permet que els alumnes puguin participar en aquesta iniciativa de manera àgil, dinàmica i de fàcil comprensió. La web no és únicament textual, sinó que està acompanyada de dibuixos i vinyetes perquè la navegació sigui més entretinguda.
A l'esmentada pàgina web, cadascun dels alumnes de les escoles que participin en aquesta iniciativa contestaran un breu qüestionari on-line que permetrà fer una primera avaluació dels seus costums alimentaris. Aquest qüestionari consta de tres parts: dades de l'alumne, preguntes sobre els hàbits i aliments de l'esmorzar que fan a casa a primera hora del matí i preguntes sobre els hàbits i aliments del berenar que fan a l'escola. Després de completar tot el qüestionari on-line, l'alumne podrà veure a la pantalla de l'ordinador les recomanacions principals per millorar-ne l'esmorzar i el berenar.
Si l'alumne ho desitja podrà imprimir-se les recomanacions que li donarà el programa, amb l'objectiu que les pugui comentar amb el professor i al domicili amb la família.