Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
codnib

Merienda Saludable

codnib La Conselleria de Salut i Consum engegarà a partir d'aquest mes el Programa 'berenar saludable a casa ia l'escola', un projecte pioner que es desenvoluparà als centres educatius públics i privats de Balears entre els alumnes d'Educació Primària i Secundària, de 6 a 18 anys.

En el projecte ha participat el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears com a consultors de continguts.

Així ho ha donat a conèixer el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, que ha informat que un total de 125.000 alumnes podran participar a l'esmentat programa, que té com a objectiu fomentar els bons hàbits dietètics i nutritius entre els joves, ja que “la pràctica permet disminuir l'obesitat i, a més, millorar el rendiment físic i les capacitats intel·lectuals de l'alumnat”.

D'altra banda, gràcies a aquest projecte, que ha comptat amb la col·laboració d'Atenció Primària de Mallorca, es podrà fer un diagnòstic de la situació de cada centre educatiu en relació amb els hàbits alimentaris de l'alumnat. Així mateix, 'berenar saludable a casa ia l'escola' pretén que els problemes de salut del futur es puguin prevenir a la infància i la joventut. D'aquesta manera, la iniciativa forma part del concepte 'La salut en tot' que impulsa la Conselleria de Salut i Consum, que busca aplicar el valor salut a totes les polítiques, com una nova manera d'entendre la salut pública.

Dins aquest programa s'han editat un total de 130.000 exemplars del fullet informatiu 'berenar saludable a casa ia l'escola' per treballar a classe i que també arribaran a les llars a través dels alumnes, perquè les famílies incorporin els consells dels hàbits saludables a la seva vida diària.

Només el 38,8% dels joves prenen un esmorzar de qualitat

L'Estudi de la Prevalença de l'Obesitat Infantil i Juvenil de les Illes Balears (EPOIB, 2005), realitzat per la Conselleria de Salut i Consum, reflecteix que el 89,7% dels nens i joves estudiants berenen abans d'anar a escola i que la pràctica d'aquest hàbit és menor entre els joves de més edat (ESO). Al berenar del matí, abans d'anar a escola, la llet és l'aliment més consumit, seguit dels cereals i/o galetes, però també hi ha un consum notable de productes de pastisseria i sucs envasats.

D'aquesta manera, els experts assenyalen que un berenar de bona qualitat és el que conté lactis, cereals i fruita. Segons les dades recollides a l'EPOIB, només el 38,8% dels joves de les Illes compleixen aquests criteris de qualitat a l'hora de berenar. A més, l'estudi també destaca que aquells que berenen al matí en companyia i als quals els dediquen més temps obtenen una puntuació més alta en la qualitat del seu esmorzar.

D'altra banda, en relació amb el berenar a l'escola és una pràctica freqüent entre els alumnes (90%). Dels alumnes que berenen a mig matí, el 84,1% menja entrepans, el 48,6% sucs envasats i un 33,9% productes de pastisseria. En aquesta franja horària augmenta el consum de llaminadures, aperitius, xocolates i refrescos.

www.berenarsaludable.com

El sistema escollit per al desenvolupament del programa és a través de la pàgina web creada a aquest efecte (www.berenarsaludable.com), que permet que els alumnes puguin participar en aquesta iniciativa de manera àgil, dinàmica i de fàcil comprensió. La web no és únicament textual, sinó que està acompanyada de dibuixos i vinyetes perquè la navegació sigui més entretinguda.

A l'esmentada pàgina web, cadascun dels alumnes de les escoles que participin en aquesta iniciativa contestaran un breu qüestionari on-line que permetrà fer una primera avaluació dels seus costums alimentaris. Aquest qüestionari consta de tres parts: dades de l'alumne, preguntes sobre els hàbits i aliments de l'esmorzar que fan a casa a primera hora del matí i preguntes sobre els hàbits i aliments del berenar que fan a l'escola. Després de completar tot el qüestionari on-line, l'alumne podrà veure a la pantalla de l'ordinador les recomanacions principals per millorar-ne l'esmorzar i el berenar.

Si l'alumne ho desitja podrà imprimir-se les recomanacions que li donarà el programa, amb l'objectiu que les pugui comentar amb el professor i al domicili amb la família.

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA