X

Balears regula lentorn alimentari en centres educatius i sanitaris.

  • Els menús s'han d'adaptar a la dieta mediterrània, especialment pel que fa a la proximitat i la temporalitat d'aliments.
  • Prohibeix les begudes ensucrades i aliments poc saludables als centres escolars, i els limita a universitat i centres sanitaris.
  • El CODNIB felicita el Govern Balear per facilitar els entorns alimentaris saludables

Palmell. 20 de maig del 2019. Hoy entra en vigor el decreto de promoción de dieta mediterránea en los centros educativos y sanitarios de Illes Balears. El objetivo general es facilitar los entornos donde el acceso a alimentos saludables y a las preparaciones propias de la dieta mediterránea, sea fácil para la población escolar y universitaria, así como para los usuarios y profesionales de los centros sanitarios.  El Colegio Oficial de Dietista-Nutricionistas de Illes Balears ha participado activamente en la redacción del articulado y felicita a la Dirección General de Salud Pública y Participación, Conselleria de Salud, por la valentía en ordenar este aspecto que tanto impacto tiene sobre la salud de la población.  

La dieta mediterránea ha demostrado un efecto positivo en la salud.  Aquí se puede acceder al llibre sobre salut i receptes mediterrànies recentment publicat per la Conselleria de Salut en què el CODNIB ha col·laborat. La dieta mediterrània és un patró dalimentació saludable i sostenible, aspecte que també es destaca en aquesta norma en prioritzar-se els aliments de proximitat i de temporada.

El decret estableix els requisits que han de complir els menús que se serveixin als bars, les cafeteries i els restaurants de centres educatius públics, privats i concertats, centres sanitaris públics i les dependències administratives sanitàries públiques. També es regulen els aliments i begudes que poden estar disponibles en màquines expenedores i cafeteries d'aquests entorns, prohibint per exemple les begudes ensucrades, brioixeria, aperitius salats, llaminadures, etc.

Així mateix, s'estableixen les freqüències de consum d'aliments presents als menús i cartes, i en centres escolars obliga que s'ofereixin opcions de sopars per complementar el dinar del migdia, adoptant el document de consens d'alimentació en centres educatius aprovat el 2010 pel Consell Interterritorial de Salut i incorporant-ne d'altres de la iniciativa “Sabor Mediterráneo” en què el CODNIB va participar.

Salut Pública vigilarà el compliment del decret, i encara que el CODNIB va proposar que els menús fossin supervisats per dietistes-nutricionistes col·legiats, recolzat per la Proposició No de Llei aprovada per unanimitat al Parlament Balear en febrero de este año, donde se instaba al Govern a garantizar que un dietista-nutricionista colegiado supervisara los menús de centros educativos y sanitarios, al final este aspecto no ha quedado registrado en la norma.

Tot i això, el CODNIB creu que és un pas important per a la salut de la població balear i felicita el Govern Balear, especialment l'equip de la Direcció General de Salut Pública i Participació per l'entrada en vigor d'aquest decret que significarà l'eliminació d'aliments ultraprocessats rics en greixos, sucres i sal dels centres escolars i la seva limitació en els universitaris i sanitaris, creant així.

Aquí l'accés al Decret 39/2019 de promoció de la dieta mediterrània a centres educatius i sanitaris.

Categories: Activitats_
Administrator: