
- Els menús s'han d'adaptar a la dieta mediterrània, especialment pel que fa a la proximitat i la temporalitat d'aliments.
- Prohibeix les begudes ensucrades i aliments poc saludables als centres escolars, i els limita a universitat i centres sanitaris.
- El CODNIB felicita el Govern Balear per facilitar els entorns alimentaris saludables
Palmell. 20 de maig del 2019. Avui entra en vigor el decret de promoció de dieta mediterrània als centres educatius i sanitaris de les Illes Balears. L'objectiu general és facilitar els entorns on l'accés a aliments saludables ia les preparacions pròpies de la dieta mediterrània sigui fàcil per a la població escolar i universitària, així com per als usuaris i professionals dels centres sanitaris. El Col·legi Oficial de Dietista-Nutricionistes de les Illes Balears ha participat activament en la redacció de l'articulat i felicita la Direcció General de Salut Pública i Participació, Conselleria de Salut, per la valentia a ordenar aquest aspecte que tant impacte té sobre la salut de la població.
La dieta mediterrània ha demostrat un efecte positiu a la salut. Aquí es pot accedir al llibre sobre salut i receptes mediterrànies recentment publicat per la Conselleria de Salut en què el CODNIB ha col·laborat. La dieta mediterrània és un patró dalimentació saludable i sostenible, aspecte que també es destaca en aquesta norma en prioritzar-se els aliments de proximitat i de temporada.
El decret estableix els requisits que han de complir els menús que se serveixin als bars, les cafeteries i els restaurants de centres educatius públics, privats i concertats, centres sanitaris públics i les dependències administratives sanitàries públiques. També es regulen els aliments i begudes que poden estar disponibles en màquines expenedores i cafeteries d'aquests entorns, prohibint per exemple les begudes ensucrades, brioixeria, aperitius salats, llaminadures, etc.
Així mateix, s'estableixen les freqüències de consum d'aliments presents als menús i cartes, i en centres escolars obliga que s'ofereixin opcions de sopars per complementar el dinar del migdia, adoptant el document de consens d'alimentació en centres educatius aprovat el 2010 pel Consell Interterritorial de Salut i incorporant-ne d'altres de la iniciativa “Sabor Mediterrani” en què el CODNIB va participar.
Salut Pública vigilarà el compliment del decret, i encara que el CODNIB va proposar que els menús fossin supervisats per dietistes-nutricionistes col·legiats, recolzat per la Proposició No de Llei aprovada per unanimitat al Parlament Balear el febrer d'aquest any, on s'instava el Govern a garantir que un dietista-nutricionista col·legiat supervisés els menús de centres educatius i sanitaris, al final aquest aspecte no ha quedat registrat a la norma.
Tot i això, el CODNIB creu que és un pas important per a la salut de la població balear i felicita el Govern Balear, especialment l'equip de la Direcció General de Salut Pública i Participació per l'entrada en vigor d'aquest decret que significarà l'eliminació d'aliments ultraprocessats rics en greixos, sucres i sal dels centres escolars i la seva limitació en els universitaris i sanitaris, creant així.
Aquí l'accés al Decret 39/2019 de promoció de la dieta mediterrània a centres educatius i sanitaris.
