Mapa nacional de l'alimentació escolar accés ràpid a les guies per a menjadors escolars.
Accedeix aquí a un mapa interactiu amb les diferents guies de menjadors escolars a Espanya.
Documento de Consenso – base de muchas de las guías
Este documento de consenso pretende desarrollar esas propuestas incorporando recomendaciones nutricionales para las comidas escolares que incluyan frecuencias indicadas de consumo, información a las familias, atención a las necesidades especiales y criterios para una oferta saludable en las máquinas expendedoras, cantinas y quioscos de los centros educativos.
Tot el document aquí.
Recomendaciones para mejora la calidad de los comedores escolares – Cataluña 2017 (cat)
Qüestionari per avaluar la qualitat dels menjadors escolars. Comunitat Valenciana (ca)
ALIMENTACIÓ DE 0 A 3 ANYS
Rang d'edat apropiat per a la introducció d'alimentació complementària a la dieta del nadó
L'EFSA ha publicat amb data 12 de setembre de 2019 l'opinió Científica “Rang d'edat apropiat per a la introducció d'alimentació complementària a la dieta del nadó”, en què es revisa la seva opinió de 2009 i es revalua aquesta edat, tenint en compte els efectes sobre la salut, els aspectes nutricionals i el desenvolupament del nen.
No hi ha una edat precisa a la qual s'hagi d'introduir alimentació complementària en general a tots els nens europeus, sinó que dependrà de les característiques i el desenvolupament de cada nen en particular.
No hi ha evidència que l'inici de l'alimentació complementària abans dels 6 mesos sigui beneficiosa o perjudicial (excepte en el cas anteriorment esmentat), sempre que els aliments tinguin una textura apropiada a l'edat, siguin nutricionalment adequats i preparats seguint les bones pràctiques d'higiene, i compleixin les recomanacions nacionals relacionades amb l'alimentació (evitar la sal, sucre o llet que no sigui de fórmula).
El desenvolupament neurològic del nen determina quan introduir alguns aliments complementaris:
- Els purés i aliments amb cullera es poden incloure entre els 3 i 4 mesos, que és quan el nadó pot subjectar i controlar el cap i es redueix el reflex d'extrusió.
- Els aliments sòlids que poden agafar amb els dits, quan poden estar asseguts sense ajuda, cosa que sol ser als 5-7 mesos.
- El fet que un nadó estigui desenvolupat neurològicament abans dels 6 mesos per progressar a una dieta més diversificada no implica que calgui introduir l'alimentació complementària abans.
No hi ha raó per posposar la introducció de aliments potencialment al·lergògens (ou, cereals, peix, cacauets) i gluten. Es poden introduir alhora que la resta d'aliments, ja que el retard no influeix en el risc de desenvolupar al·lèrgies o malaltia celíaca.
Accedeix aquí a tota la informació
Generalitat de Catalunya – Departament de Salut de Catalunya.
Guía de la Generalitat de Catalunya para la alimentación saludable en la primera infancia. alimentación saludable en la primera infancia. 2022
Díptic informatiu alimentaciçon en la infància de 0-3 anys. (cast)
Preguntes freqüents sobre alimentació de nens de 0 a 3 anys. Catalunya. 2017 (cat)
Guía Dirección General de Salud Pública
La Dirección General de Salud Pública ha publicado, con el asesoramiento del CODNIB, una recomendaciones básicas para la planificación de la alimentación en escualas infantiles – escoletas para niños de 0 a 3 años.
Accedeix aquí al document complet.
Acompañar las comidas de los niños – Recomendaciones para comedores escolares y familias 2016