Mapa nacional de l'alimentació escolar accés ràpid a les guies per a menjadors escolars.
Accedeix aquí a un mapa interactiu amb les diferents guies de menjadors escolars a Espanya.
Document de Consens – base de moltes de les guies
Aquest document de consens pretén desenvolupar aquestes propostes incorporant recomanacions nutricionals per als menjars escolars que incloguin freqüències indicades de consum, informació a les famílies, atenció a les necessitats especials i criteris per a una oferta saludable a les màquines expenedores, cantines i quioscos dels centres educatius.
Tot el document aquí.
Recomanacions per millorar la qualitat dels menjadors escolars – Catalunya 2017 (cat)
Qüestionari per avaluar la qualitat dels menjadors escolars. Comunitat Valenciana (ca)
ALIMENTACIÓ DE 0 A 3 ANYS
Rang d'edat apropiat per a la introducció d'alimentació complementària a la dieta del nadó
L'EFSA ha publicat amb data 12 de setembre de 2019 l'opinió Científica “Rang d'edat apropiat per a la introducció d'alimentació complementària a la dieta del nadó”, en què es revisa la seva opinió de 2009 i es revalua aquesta edat, tenint en compte els efectes sobre la salut, els aspectes nutricionals i el desenvolupament del nen.
No hi ha una edat precisa a la qual s'hagi d'introduir alimentació complementària en general a tots els nens europeus, sinó que dependrà de les característiques i el desenvolupament de cada nen en particular.
No hi ha evidència que l'inici de l'alimentació complementària abans dels 6 mesos sigui beneficiosa o perjudicial (excepte en el cas anteriorment esmentat), sempre que els aliments tinguin una textura apropiada a l'edat, siguin nutricionalment adequats i preparats seguint les bones pràctiques d'higiene, i compleixin les recomanacions nacionals relacionades amb l'alimentació (evitar la sal, sucre o llet que no sigui de fórmula).
El desenvolupament neurològic del nen determina quan introduir alguns aliments complementaris:
- Els purés i aliments amb cullera es poden incloure entre els 3 i 4 mesos, que és quan el nadó pot subjectar i controlar el cap i es redueix el reflex d'extrusió.
- Els aliments sòlids que poden agafar amb els dits, quan poden estar asseguts sense ajuda, cosa que sol ser als 5-7 mesos.
- El fet que un nadó estigui desenvolupat neurològicament abans dels 6 mesos per progressar a una dieta més diversificada no implica que calgui introduir l'alimentació complementària abans.
No hi ha raó per posposar la introducció de aliments potencialment al·lergògens (ou, cereals, peix, cacauets) i gluten. Es poden introduir alhora que la resta d'aliments, ja que el retard no influeix en el risc de desenvolupar al·lèrgies o malaltia celíaca.
Accedeix aquí a tota la informació
Generalitat de Catalunya – Departament de Salut de Catalunya.
Guia de la Generalitat de Catalunya per a l'alimentació saludable a la primera infància. alimentació saludable a la primera infància. 2022
Díptic informatiu alimentaciçon en la infància de 0-3 anys. (cast)
Preguntes freqüents sobre alimentació de nens de 0 a 3 anys. Catalunya. 2017 (cat)
Guia Direcció General de Salut Pública
La Direcció General de Salut Pública ha publicat, amb l'assessorament del CODNIB, una recomanació bàsica per a la planificació de l'alimentació en escoles infantils – escoletes per a nens de 0 a 3 anys.

Accedeix aquí al document complet.

Acompanyar els àpats dels nens – Recomanacions per a menjadors escolars i famílies 2016

