X

Aspectes bàsics

 

La formació en higiene alimentària per als manipuladors d'aliment, és obligatòria debiendo tener poseer formación en higiene alimentaria acorde con la actividad laboral que desarrolla. 

Correspon a l'operador de l'empresa alimentària la supervisió i formació dels manipuladors, i podrà ser impartida per la pròpia empresa alimentària on realitzi l'activitat el manipulador o, a través d'entitats o professionals de formació externes. 

Això significa que quan la pròpia empresa alimentària no estigui capacitada per formar els seus treballadors en matèria d'higiene alimentària, o decideixi no formar directament el personal, aquesta formació pot ser adquirida en alguna entitat o empresa externa (associacions, centres de formació, empreses de formació etc.) que els ofereixin garanties.

La formació ha de ser adaptada a cada empresa alimentària segons les necessitats detectades i així el responsable de l'empresa l'ha de transmetre a l'entitat formadora que la imparteixi, o bé formar per si mateixa els seus treballadors en matèria d'higiene alimentària.

És convenient i necessari que la formació estigui personalitzada en funció del lloc de treball que s'ocuparà i les comeses assignades al manipulador (activitats i comeses de cadascun). Continguts de la formació:

  • Coneixements bàsics en matèria d'higiene alimentària
  • Practiques correctes d'higiene i els seus fonaments
  • Pràctiques incorrectes d'higiene i les seues conseqüències
  • Paper dins del sistema d'autocontrol de l'empresa

 

Les empreses o professionals independents que facin aquesta formació, no necessiten autorització sanitària para realizar esta actividad.  De igual manera ya no existirá un registro de entidades formadoras.

El titulado en Nutrición Humana y Dietética es competente para esa formación pues en su curriculo formativo se incluye formación específica en higiene alimentaria y aplicación de APPCC.  A títol orientatiu, en funció del tipus d'establiment i tipus d'activitat, cal tenir en compte l'existència de la formació corresponent a ensenyaments universitaris o als nivells de qualificació de nivell 4 o superior de les qualificacions professionals establertes perl Reial Decret 1128/2003, al currículum del qual figuri específicament formació sobre l'aplicació dels principis de l'APPCC. Pel que fa al nivell 3 o de tècnic superior, es podria considerar als efectes de la formació adequada per al manteniment d'un sistema APPCC, però no el disseny o la preparació.

 

 

 

Administrator: