
La formació en higiene alimentària per als manipuladors d'aliment, és obligatòria havent de tenir formació en higiene alimentària d'acord amb l'activitat laboral que desenvolupa.
Correspon a l'operador de l'empresa alimentària la supervisió i formació dels manipuladors, i podrà ser impartida per la pròpia empresa alimentària on realitzi l'activitat el manipulador o, a través d'entitats o professionals de formació externes.
Això significa que quan la pròpia empresa alimentària no estigui capacitada per formar els seus treballadors en matèria d'higiene alimentària, o decideixi no formar directament el personal, aquesta formació pot ser adquirida en alguna entitat o empresa externa (associacions, centres de formació, empreses de formació etc.) que els ofereixin garanties.
La formació ha de ser adaptada a cada empresa alimentària segons les necessitats detectades i així el responsable de l'empresa l'ha de transmetre a l'entitat formadora que la imparteixi, o bé formar per si mateixa els seus treballadors en matèria d'higiene alimentària.
És convenient i necessari que la formació estigui personalitzada en funció del lloc de treball que s'ocuparà i les comeses assignades al manipulador (activitats i comeses de cadascun). Continguts de la formació:
- Coneixements bàsics en matèria d'higiene alimentària
- Practiques correctes d'higiene i els seus fonaments
- Pràctiques incorrectes d'higiene i les seues conseqüències
- Paper dins del sistema d'autocontrol de l'empresa
Les empreses o professionals independents que facin aquesta formació, no necessiten autorització sanitària per fer aquesta activitat. De la mateixa manera, ja no hi haurà un registre d'entitats formadores.
El titulat en Nutrició Humana i Dietètica és competent per a aquesta formació ja que en el seu currículum formatiu s'inclou formació específica en higiene alimentària i aplicació d'APPCC. A títol orientatiu, en funció del tipus d'establiment i tipus d'activitat, cal tenir en compte l'existència de la formació corresponent a ensenyaments universitaris o als nivells de qualificació de nivell 4 o superior de les qualificacions professionals establertes perl Reial Decret 1128/2003, al currículum del qual figuri específicament formació sobre l'aplicació dels principis de l'APPCC. Pel que fa al nivell 3 o de tècnic superior, es podria considerar als efectes de la formació adequada per al manteniment d'un sistema APPCC, però no el disseny o la preparació.
