Ahir va tenir lloc a l'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears la conferència sobre hàbits de vida i alimentació saludable com a claus per disminuir el risc de càncer, a càrrec de Manuel Moñino presindent del CODNIB. L'acte el va presentar Teresa Martorell, presidenta de la Junta de Balears de l'AECC que va organitzar la sessió en el marc del programa de detecció precoç del càncer de còlon.
Si entre el 40 i el 70% dels càncers es poden evitar, què ens falta per posar-nos en acció? Si milloréssim la nostra alimentació, abandonéssim l'hàbit de fumar i portéssim un estil de vida més actiu, podríem començar a canviar la tendència, però prop del 40% de la població desconeix quins aliments poden disminuir o augmentar el risc de patir aquesta malaltia.
La dieta dels espanyols, encara que encara manté característiques saludables, s'està allunyant de la dieta mediterrània, especialment pel que fa al consum de fruites, hortalisses, llegums i aliments integrals, mentre que els aliments rics en greixos poc saludables, sucre afegit i sal, prenen cada cop més pes a la cistella de la compra. En les darreres dues dècades Espanya ha disminuït la seva adherència a la dieta mediterrània, sent el segon país darrere de Grècia que més s'ha allunyat d'aquesta dieta. La World Cancer Research Fund al seu informe "Nutrició, Alimentació i Activitat Física en la Prevenció del càncer: una perspectiva global", i que actualment és el document de referència mundial per a l'evidència entre estil de vida i càncer, posa de manifest que aquesta tendència en l'allunyament d'estils de vida saludables podrien incrementar el risc de tenir
Recomanacions:
- Mantenir un pes saludable. En cas de dubte consulteu el vostre metge de capçalera o un dietista-nutricionista col·legiat.
- Realitzar almenys 30 minuts activitat física cada dia
- Reduir el consum d'aliments rics en greix, sucre i sal, ja que eleven el risc d'obesitat
- Consumir majoritàriament aliments d'origen vegetal: almenys 5 racions entre fruites i verdures, fruita seca, llegums i cereals integrals (pa, pasta i arròs).
- Limitar el consum de carn vermella i derivats fumats, curats o salats.
- Evitar el consum de begudes alcohòliques
- Disminiu el consum de sal i eviteu el de llavors amb floridura.
- No fer servir suplements per prevenir el càncer, ja que una dieta saludable proveeix de tots els nutrients necessaris.
- Lactàcia materna exclusiva durant els primers sis mesos de vida.
- En persones que han superat un càncer, cal seguir indicacions per a la prevenció. Durant el tractament hi ha d'haver una valoració nutricional i presecripció dietètica indivicualitzada a càrrec de professionals sanitaris entrenats com el dietistes-nutricionista col·legiat.
Podeu descarregar aquí la presentació.
L'acte va finalitzar amb un showcooking a càrrec de Fabián León i Martina Segura, tots dos finalistes del programa Masterchef. La preparicó exercida va ser una amanida de tonyina amb ajoblanco i ruca.

