X

Alimentación infantil – 3 – 6 años

INFORMACIÓ PER A FAMÍLIES RECOMANACIONS DIETÈTIQUES PER A NENS DE 3 A 6 ANYS

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè una alimentació saludable ajuda a prevenir el sobrepès, l'obesitat i altres malalties relacionades que també poden aparèixer a l'edat adulta.

  • Promogueu que a la família se segueixi un patró de dieta mediterrània ric en fruites i verdures, llegums, fruits secs, cereals integrals, moderat en lactis baixos en greix, carns magres, ous, peixos i oli d'oliva, preferentment de temporada i proximitat.
  • Eviteu tenir a casa aliments rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, pastisseria, galetes dolces o salades, menjar ràpid, caramels, gelats o refrescos i altres begudes amb sucre.
  • Si els vostres fills prenen cereals d'esmorzar, escolliu-los integrals sense ensucrar.
  • Oferiu petits entrepans de pa integral abans que galetes o altres productes de pastisseria, siguin casolans o industrials.
  • Feu servir oli d'oliva, millor si és verge extra, per cuinar i amanir els plats.
  • No abuseu de la sal, i la que utilitzeu que sigui iodada.
  • Assegureu-vos que els vostres fills prenen diàriament dues racions de lactis baixos en greix.
  • L´aigua és la beguda d´elecció en dinar, sopar i entre hores.

Altres recomanacions importants:

  • L'educació en hàbits alimentaris s'ha d'iniciar quan els infants són petits. Oferiu al vostre fill diferents tipus d'aliments saludables des del principi i continueu a mesura que creixin.
  • Porteu-los a fer la compra, parlin sobre la procedència dels aliments, el seu valor ecològic i nutricional i comparteixi la planificació i preparació del menjar.
  • Permeteu que el vostre fill participi en les decisions saludables. Oferiu opcions com si voleu menjar mongetes tendres o carbassó. Pregunti-li com li agradaria.
  • Doneu un bon exemple, proveu aliments nous també. Serviu-lo juntament amb un altre aliment que sàpiga que li agrada.
  • No feu un àpat especial per al nen. Tota la família ha de prendre el mateix àpat, variant la quantitat segons l'edat.
  • A la taula centreu-vos a la família i no a la televisió, el telèfon o la tauleta.
  • No els obligueu a menjar: no feu que el vostre fill “netegeu el plat” ha d'aprendre a reconèixer les sensacions de gana i sacietat. Serveixi les racions apropiades de mida segons l'edat del nen i la seva activitat.
  • Recompense amb atenció, no utilitzeu el menjar com a recompensa o càstig perquè el seu fill podria utilitzar els aliments per fer front a les seves emocions.
  • No prohibir cap aliment, però no facilitar laccés a aliments poc saludables, evitant tenir-los a casa.
  • Complementar al sopar el dinar del migdia, sobretot en els nens que usen menjadors escolars. La legislació obliga que els menús escolars portin un suggeriment de sopar, seguiu els consells.
  • Faciliteu l'accés a fruites i hortalisses fresca llestes per menjar, deixeu que els nens triïn, afegeix-les a plats que els agradin com arròs o pasta.

 

Recomanació

Grandària ració

Recomanat

Limitar

Hortalisses

Almenys 2

Racions/dia

150 g

Hortalisses de qualsevol tipus cuinades o crues.

Fruites

Almenys 3

Racions/dia

80-100 g

Fruita fresca de temporada, de qualsevol tipus o fruita seca com dàtils, orellanes, panses, prunes seques.

Sucs en general.

En almívar i nèctars.

Cereals Tubercles

4-5

Racions/ dia

Pa: 30 g, Pasta, arròs, en cru: 50g, Patata: 150-200g, Cereals esmorzar: 30 g

Pa bru o integral, pasta integral, arròs integral, cuscús integral, quinoa, etc.

Cereals d'esmorzar integrals sense ensucrar. Patata, moniato.

Pa blanc.

Cereals d'esmorzar amb sucre. 

Massa de pizza, pasta de full precuinades. Xips de borsa.

Olis

i greixos

4-6

Racions/ dia

10 ml

Oli d'oliva, preferentment verge extra.

Altres olis vegetals.

Nata, mantega mantega, margarina.

Fruits secs

i llavors

1

Ració/ dia

20g

Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, etc.

Fregits, amb sal o sucres.

Lactis

i alternatives vegetals

2-3

Racions/ dia

Llet: 100 ml

Iogurt: 125 ml

Formatge: 25-30 g

Llet sencera o semidesnatada.

Iogurts sense ensucrar. Formatges.

Begudes vegetals de cereals, de llegums o de fruita seca, sense sucre afegit (menys de 5g/100ml), suplementades amb calci i vitamina D.

Beguda vegetal amb sucre.

Beguda vegetal d´arròs.

Iogurts amb nata i/o sucre.

Llegums

Almenys 3

Racions/setmana

En cru: 30 g

Cigrons, llenties, mongetes, pèsols i faves.

Ous

i derivats

3-4

Racions/setmana

1 unitat

Ou de gallina, guatlla.

Peixos

i derivats

2-3

Racions/setmana

70 -80 g

Frescs o congelats, blancs o blaus, Peix blanc: bacallà, lluç, rap, llenguado, daurat, llobarro, turbot, corvina.

Peix blau de mida petita: sardines, verat petit, anxoves, salmó, truita, tonyina blanca, albacora o bonítol del nord, tonyina clara o d'aleta groga. Mariscs: calamars, pop, gambes, llagosta, escopinyes, cloïsses, musclos.

Limitar el consum de peix espasa, tintorera, tonyina i lluç de riu, a no més 50 g/setmana o 100g cada 2 setmanes.

Carns

i derivats

3-4

Racions/setmana

50 – 60 g

Magra: pollastre, gall dindi, conill, llom o filet de porc o vedella.

Porc, boví i xai eliminant el greix visible Embotits.

Sucres

i dolços

Evitar

Si més no, millor

Galetes i altres productes de pastisseria, de producció casolana o industrial.

Begudes

4-8

Racions/ dia

200 ml

Aigua durant els àpats i entre hores. Oferir sovint aigua als nens petits quan l'ambient sigui calorós.

Refrescs, begudes riques en cafeïna energètiques i alcohòliques

Menú genèric

 

Dilluns

Dimarts

Dimecres

Dijous

Divendres

Dissabte

Diumenge

Esmorzar

Pa amb tomàquet i oli i formatge tendre

Mitja Matí

Fruita

Menjar

Hortalisses

Patata

Llegum

Fruita

Hortalisses

Pasta int*

Peix

Fruita

Hortalisses

Arròs int*

Llegum

Fruita

Hortalisses

Quínoa

Carn

Fruita

Hortalisses

Pa int*

Llegum

Fruita

Hortalisses

Arròs int*

Ou

Fruita

Hortalisses

Pasta int*

Peix

Fruita

Berenar

Fruita i iogurt natural

Sopar

Hortalisses

Arròs int

Carn

Fruita

Hortalisses

Patata

Ou

Fruita

Hortalisses

Pa int*

Peix

Fruita

Hortalisses

Patata

Ou

Fruita

Hortalisses

Pasta int

Carn

Fruita

Hortalisses

Cuscús

Llegum

Fruita

Hortalisses

Pa int*

Ou

Fruita

  • AOVE: Oli d'Oliva Verge Extra. *int: Integral.

Menú setmanal

 

Dilluns

Dimarts

Dimecres

Dijous

Divendres

Dissabte

Diumenge

Esmorzar

1 got de llet amb cereals integrals sense ensucrar

M Matí

Petit entrepà de pa integral amb AOVE, tomàquet i olives

Menjar

Amanida

Cuit de cigrons amb patata i verdures

Fruita

Sopa de pasta

Lluç al forn amb pastanaga, ceba i tomàquet

Fruita

Amanida

Mongetes guisades amb arròs i verdures

Fruita

Quínoa amb samfaina de verdures i trossets de conill

Fruita

Hèlixs de llegum amb saltat de verdures

Fruita

Arròs amb tomàquet

Truita a la francesa amb amanida

Fruita

Espagueti al pesto

Llenguado al forn amb verdures

Fruita

Berenar

Iogurt natural amb fruita trossejada i pa integral amb AOVE, tomàquet i formatge fresc

Sopar

Arròs amb pebrots

Pollastre a la planxa

Fruita

Amanida

Truita de patata i ceba

Fruita

Pa amb tomàquet

Rap al vapor amb bròquil

Fruita

Amanida

Ou trencats amb patates

Fruita

Sopa de pasta

Filet de gall dindi a la planxa i amanida

Fruita

Cigrons saltejats amb verdures i

cuscús

Fruita

Amanida

Truita a la francesa amb pa amb tomàquet

Fruita

  • La millor manera de menjar de manera saludable és planificar els àpats en funció de les recomanacions de consum. Seguiu el menú genèric.
  • Comproveu que els nens consumeixen hortalisses cada dia al dinar i al sopar.
  • Valoreu si els aliments com el pa, la pasta, l'arròs són integrals.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

  • La mala alimentació és una de les causes principals de l'increment de les taxes de sobrepès i d'obesitat infantil, així com de malalties relacionades, tant en aquesta etapa com en l'edat adulta.

Objectius del consell dieteticonutricional dirigit als pares:

  • Evitar riscos nutricionals.
  • Reduir el risc de sobrepès o obesitat infantils.
  • Facilitar eines a les famílies per al maneig de situacions freqüents relacionades amb lalimentació.
  • Promoure hàbits alimentaris saludables a l'entorn familiar.

Característiques nutricionals del pla d'alimentació

  • Inclou sal iodada, sense pujar l'aportació total de sal de la dieta.
  • Inclou fruita i hortalisses senceres, ja que els sucs i batuts no tenen cap avantatge nutricional ni suposen una millora dels hàbits dietètics. En qualsevol cas, el consum no ha d'excedir els 150ml al dia.
  • Limitat en sucs, begudes refrescants i estimulants, amb sucres afegits o sense, per la seva potencial implicació en el metabolisme ossi, càries dental i risc d'obesitat.
  • Assegura l'aportació d'energia i de nutrients clau a través del consum d'aliments bàsics, frescos i poc processats.
  • Dieta mediterrània rica en fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i trans i/o sucres.

Temps estimat de tractament:

El seguiment de l'alimentació equilibrada s'ha de fer durant la programació de les revisions de pediatria fins als 14 anys.

Aspectes d'atenció especial:

  • No cal reforçar la ingesta de proteïnes per afavorir la formació de matriu òssia.
  • Pel risc d'obesitat i malalties associades, prestar especial atenció a nens sedentaris, que dormin menys de 8 hores al dia, no esmorzin, fills de pares fumadors i amb un nivell escàs d'estudis i/o ingressos.

Referències bibliogràfiques:

  • Rivero M et. Al. Llibre blanc de la nutrició infantil a Espanya. 1a edició. Saragossa: Premses de la Universitat de Saragossa; 2015
  • Document de consens sobre l'alimentació als centres educatius. Ministeri dEducació. Ministeri de Sanitat, Política social i Igualtat. Madrid. 2006.
  • Nota informativa sobre la ingesta de sucres recomanada a la directriu de l'OMS per a adults i nens. OMS. 2015.
  • Alonso M et al. Nutrició i salut òssia. An Pediatr (Barc) 2010; 72(1):80.e1-80.e11
  • Gil-Campos M et al. Importància del DHA: funcions i recomanacions per a la seva ingesta a la infància. An Pediatr (Barc) 2010; 73(3): 142.e1-142.e8
  • Moreu A et.al. Importància de la ferropènia al nen petit: repercussions i prevenció. An Pediatr (Barc) 2011; 74(6):415.e1-415.e10
  • Lama RA et. Al. Obesitat infantil. Recomanacions del Comitè de Nutrició de lAEP. Part I. Prevenció. Detecció precoç. Paper del pediatre. An Pediatr (Barc) 2006; 65(6):607-15
  • Lama RA et. Al. Obesitat infantil. Recomanacions del Comitè de Nutrició de lAEP. Part II. Diagnòstic. Comorbiditats. Tractament. An Pediatr (Barc) 2007; 65(3):294-304
Administrator:
Related Post