INFORMACIÓ PER A FAMÍLIES RECOMANACIONS DIETÈTIQUES PER A NENS DE 3 A 6 ANYS
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè una alimentació saludable ajuda a prevenir el sobrepès, l'obesitat i altres malalties relacionades que també poden aparèixer a l'edat adulta.
- Promogueu que a la família se segueixi un patró de dieta mediterrània ric en fruites i verdures, llegums, fruits secs, cereals integrals, moderat en lactis baixos en greix, carns magres, ous, peixos i oli d'oliva, preferentment de temporada i proximitat.
- Eviteu tenir a casa aliments rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, pastisseria, galetes dolces o salades, menjar ràpid, caramels, gelats o refrescos i altres begudes amb sucre.
- Si els vostres fills prenen cereals d'esmorzar, escolliu-los integrals sense ensucrar.
- Oferiu petits entrepans de pa integral abans que galetes o altres productes de pastisseria, siguin casolans o industrials.
- Feu servir oli d'oliva, millor si és verge extra, per cuinar i amanir els plats.
- No abuseu de la sal, i la que utilitzeu que sigui iodada.
- Assegureu-vos que els vostres fills prenen diàriament dues racions de lactis baixos en greix.
- L´aigua és la beguda d´elecció en dinar, sopar i entre hores.
Altres recomanacions importants:
- L'educació en hàbits alimentaris s'ha d'iniciar quan els infants són petits. Oferiu al vostre fill diferents tipus d'aliments saludables des del principi i continueu a mesura que creixin.
- Porteu-los a fer la compra, parlin sobre la procedència dels aliments, el seu valor ecològic i nutricional i comparteixi la planificació i preparació del menjar.
- Permeteu que el vostre fill participi en les decisions saludables. Oferiu opcions com si voleu menjar mongetes tendres o carbassó. Pregunti-li com li agradaria.
- Doneu un bon exemple, proveu aliments nous també. Serviu-lo juntament amb un altre aliment que sàpiga que li agrada.
- No feu un àpat especial per al nen. Tota la família ha de prendre el mateix àpat, variant la quantitat segons l'edat.
- A la taula centreu-vos a la família i no a la televisió, el telèfon o la tauleta.
- No els obligueu a menjar: no feu que el vostre fill “netegeu el plat” ha d'aprendre a reconèixer les sensacions de gana i sacietat. Serveixi les racions apropiades de mida segons l'edat del nen i la seva activitat.
- Recompense amb atenció, no utilitzeu el menjar com a recompensa o càstig perquè el seu fill podria utilitzar els aliments per fer front a les seves emocions.
- No prohibir cap aliment, però no facilitar laccés a aliments poc saludables, evitant tenir-los a casa.
- Complementar al sopar el dinar del migdia, sobretot en els nens que usen menjadors escolars. La legislació obliga que els menús escolars portin un suggeriment de sopar, seguiu els consells.
- Faciliteu l'accés a fruites i hortalisses fresca llestes per menjar, deixeu que els nens triïn, afegeix-les a plats que els agradin com arròs o pasta.
| Recomanació | Grandària ració | Recomanat | Limitar |
Hortalisses | Almenys 2 Racions/dia | 150 g | Hortalisses de qualsevol tipus cuinades o crues. | |
Fruites | Almenys 3 Racions/dia | 80-100 g | Fruita fresca de temporada, de qualsevol tipus o fruita seca com dàtils, orellanes, panses, prunes seques. | Sucs en general. En almívar i nèctars. |
Cereals Tubercles | 4-5 Racions/ dia | Pa: 30 g, Pasta, arròs, en cru: 50g, Patata: 150-200g, Cereals esmorzar: 30 g | Pa bru o integral, pasta integral, arròs integral, cuscús integral, quinoa, etc. Cereals d'esmorzar integrals sense ensucrar. Patata, moniato. | Pa blanc. Cereals d'esmorzar amb sucre. Massa de pizza, pasta de full precuinades. Xips de borsa. |
Olis i greixos | 4-6 Racions/ dia | 10 ml | Oli d'oliva, preferentment verge extra. | Altres olis vegetals. Nata, mantega mantega, margarina. |
Fruits secs i llavors | 1 Ració/ dia | 20g | Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, etc. | Fregits, amb sal o sucres. |
Lactis i alternatives vegetals | 2-3 Racions/ dia | Llet: 100 ml Iogurt: 125 ml Formatge: 25-30 g | Llet sencera o semidesnatada. Iogurts sense ensucrar. Formatges. Begudes vegetals de cereals, de llegums o de fruita seca, sense sucre afegit (menys de 5g/100ml), suplementades amb calci i vitamina D. | Beguda vegetal amb sucre. Beguda vegetal d´arròs. Iogurts amb nata i/o sucre. |
Llegums | Almenys 3 Racions/setmana | En cru: 30 g | Cigrons, llenties, mongetes, pèsols i faves. | |
Ous i derivats | 3-4 Racions/setmana | 1 unitat | Ou de gallina, guatlla. | |
Peixos i derivats | 2-3 Racions/setmana | 70 -80 g | Frescs o congelats, blancs o blaus, Peix blanc: bacallà, lluç, rap, llenguado, daurat, llobarro, turbot, corvina. Peix blau de mida petita: sardines, verat petit, anxoves, salmó, truita, tonyina blanca, albacora o bonítol del nord, tonyina clara o d'aleta groga. Mariscs: calamars, pop, gambes, llagosta, escopinyes, cloïsses, musclos. | Limitar el consum de peix espasa, tintorera, tonyina i lluç de riu, a no més 50 g/setmana o 100g cada 2 setmanes. |
Carns i derivats | 3-4 Racions/setmana | 50 – 60 g | Magra: pollastre, gall dindi, conill, llom o filet de porc o vedella. | Porc, boví i xai eliminant el greix visible Embotits. |
Sucres i dolços | Evitar | – | Si més no, millor | Galetes i altres productes de pastisseria, de producció casolana o industrial. |
Begudes | 4-8 Racions/ dia | 200 ml | Aigua durant els àpats i entre hores. Oferir sovint aigua als nens petits quan l'ambient sigui calorós. | Refrescs, begudes riques en cafeïna energètiques i alcohòliques |
Menú genèric
| Dilluns | Dimarts | Dimecres | Dijous | Divendres | Dissabte | Diumenge |
Esmorzar | Pa amb tomàquet i oli i formatge tendre | ||||||
Mitja Matí | Fruita | ||||||
Menjar | Hortalisses Patata Llegum Fruita | Hortalisses Pasta int* Peix Fruita | Hortalisses Arròs int* Llegum Fruita | Hortalisses Quínoa Carn Fruita | Hortalisses Pa int* Llegum Fruita | Hortalisses Arròs int* Ou Fruita | Hortalisses Pasta int* Peix Fruita |
Berenar | Fruita i iogurt natural | ||||||
Sopar | Hortalisses Arròs int Carn Fruita | Hortalisses Patata Ou Fruita | Hortalisses Pa int* Peix Fruita | Hortalisses Patata Ou Fruita | Hortalisses Pasta int Carn Fruita | Hortalisses Cuscús Llegum Fruita | Hortalisses Pa int* Ou Fruita |
- AOVE: Oli d'Oliva Verge Extra. *int: Integral.
Menú setmanal
| Dilluns | Dimarts | Dimecres | Dijous | Divendres | Dissabte | Diumenge |
Esmorzar | 1 got de llet amb cereals integrals sense ensucrar | ||||||
M Matí | Petit entrepà de pa integral amb AOVE, tomàquet i olives | ||||||
Menjar | Amanida Cuit de cigrons amb patata i verdures Fruita | Sopa de pasta Lluç al forn amb pastanaga, ceba i tomàquet Fruita | Amanida Mongetes guisades amb arròs i verdures Fruita | Quínoa amb samfaina de verdures i trossets de conill Fruita | Hèlixs de llegum amb saltat de verdures Fruita | Arròs amb tomàquet Truita a la francesa amb amanida Fruita | Espagueti al pesto Llenguado al forn amb verdures Fruita |
Berenar | Iogurt natural amb fruita trossejada i pa integral amb AOVE, tomàquet i formatge fresc | ||||||
Sopar | Arròs amb pebrots Pollastre a la planxa Fruita | Amanida Truita de patata i ceba Fruita | Pa amb tomàquet Rap al vapor amb bròquil Fruita | Amanida Ou trencats amb patates Fruita | Sopa de pasta Filet de gall dindi a la planxa i amanida Fruita | Cigrons saltejats amb verdures i cuscús Fruita | Amanida Truita a la francesa amb pa amb tomàquet Fruita |
- La millor manera de menjar de manera saludable és planificar els àpats en funció de les recomanacions de consum. Seguiu el menú genèric.
- Comproveu que els nens consumeixen hortalisses cada dia al dinar i al sopar.
- Valoreu si els aliments com el pa, la pasta, l'arròs són integrals.
- Eina Salut: https://einasalut.caib.es/web/ciudadania-activa/quiero-comer-mejor
- Alimentació saludable i vida activa http://e-alvac.caib.es/es/index.html
- Estils de vida saludables. http://www.estilosdevidasaludable.msssi.gob.es/home.htm
- Portal salut de Balears http://www.caib.es/sites/salut/es/portada-45138/?mcont=99826
Justificació de la teràpia dieteticonutricional
- La mala alimentació és una de les causes principals de l'increment de les taxes de sobrepès i d'obesitat infantil, així com de malalties relacionades, tant en aquesta etapa com en l'edat adulta.
Objectius del consell dieteticonutricional dirigit als pares:
- Evitar riscos nutricionals.
- Reduir el risc de sobrepès o obesitat infantils.
- Facilitar eines a les famílies per al maneig de situacions freqüents relacionades amb lalimentació.
- Promoure hàbits alimentaris saludables a l'entorn familiar.
Característiques nutricionals del pla d'alimentació
- Inclou sal iodada, sense pujar l'aportació total de sal de la dieta.
- Inclou fruita i hortalisses senceres, ja que els sucs i batuts no tenen cap avantatge nutricional ni suposen una millora dels hàbits dietètics. En qualsevol cas, el consum no ha d'excedir els 150ml al dia.
- Limitat en sucs, begudes refrescants i estimulants, amb sucres afegits o sense, per la seva potencial implicació en el metabolisme ossi, càries dental i risc d'obesitat.
- Assegura l'aportació d'energia i de nutrients clau a través del consum d'aliments bàsics, frescos i poc processats.
- Dieta mediterrània rica en fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i trans i/o sucres.
Temps estimat de tractament:
El seguiment de l'alimentació equilibrada s'ha de fer durant la programació de les revisions de pediatria fins als 14 anys.
Aspectes d'atenció especial:
- No cal reforçar la ingesta de proteïnes per afavorir la formació de matriu òssia.
- Pel risc d'obesitat i malalties associades, prestar especial atenció a nens sedentaris, que dormin menys de 8 hores al dia, no esmorzin, fills de pares fumadors i amb un nivell escàs d'estudis i/o ingressos.
Referències bibliogràfiques:
- Rivero M et. Al. Llibre blanc de la nutrició infantil a Espanya. 1a edició. Saragossa: Premses de la Universitat de Saragossa; 2015
- Document de consens sobre l'alimentació als centres educatius. Ministeri dEducació. Ministeri de Sanitat, Política social i Igualtat. Madrid. 2006.
- Nota informativa sobre la ingesta de sucres recomanada a la directriu de l'OMS per a adults i nens. OMS. 2015.
- Alonso M et al. Nutrició i salut òssia. An Pediatr (Barc) 2010; 72(1):80.e1-80.e11
- Gil-Campos M et al. Importància del DHA: funcions i recomanacions per a la seva ingesta a la infància. An Pediatr (Barc) 2010; 73(3): 142.e1-142.e8
- Moreu A et.al. Importància de la ferropènia al nen petit: repercussions i prevenció. An Pediatr (Barc) 2011; 74(6):415.e1-415.e10
- Lama RA et. Al. Obesitat infantil. Recomanacions del Comitè de Nutrició de lAEP. Part I. Prevenció. Detecció precoç. Paper del pediatre. An Pediatr (Barc) 2006; 65(6):607-15
- Lama RA et. Al. Obesitat infantil. Recomanacions del Comitè de Nutrició de lAEP. Part II. Diagnòstic. Comorbiditats. Tractament. An Pediatr (Barc) 2007; 65(3):294-304