INFORMACIÓN PARA FAMILIAS RECOMENDACIONES DIETÉTICAS EN EL NIÑO SANO (0 – 36 MESES)
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè l'aprenentatge dels hàbits alimentaris saludables, que romandran a l'edat adulta, comença en els primers anys de vida.
De 0 a 6 mesos: lactància exclusiva
- La llet materna exclusiva és el millor aliment per als 6 primers mesos de vida.
- Si no és possible la lactància materna utilitzar llets d'inici o tipus 1 de 0 a 4-6 mesos i llets de continuació o tipus 2 a partir del 6è mes.
- Oferir lactància o llet adaptada a demanda quan el nadó tingui gana i fins que no en vulgui més.
- Si preneu llet a demanda, no necessiteu beure aigua. Oferir aigua a partir del 6è mes.
De 6 mesos en endavant
- La llet ha de ser el principal aliment, però se n'han d'incorporar de nous.
- Es recomana la lactància materna a demanda fins als 2 anys o més.
- Si el nadó pren llet de fórmula oferir uns 280-500ml/dia, respectant la sensació de gana i sacietat.
- Evitar els sucs i altres begudes ensucrades.
- Adaptar la textura dels aliments a l'interès del nadó i el ritme de dentició, per exemple aixafar en lloc de triturar i oferir aliments tallats a trossets.
- Als 12 mesos, han de beure principalment d'una tassa o tassa d'entrenament en lloc de biberó. Als 24 mesos, el nadó ha de menjar tot sol.
- No afegiu-hi sucre, mel ni edulcorants.
- Evitar la sal fins als 12 mesos. A partir d'aquesta edat, reduir la sal dels plats i fer servir sal iodada.
- Utilitzeu oli d'oliva, verge extra si és possible, per cuinar i amanir.
Recomanacions en el moment del dinar:
- Crear entorns relaxats i còmodes durant el menjar, evitant distraccions com la televisió, telèfons o tauletes.
- Tenir paciència i una actitud receptiva i tolerant davant del rebuig de nous aliments, ja que són situacions sovint transitòries.
- Respectar els senyals de gana i sacietat, ja que el nadó pren el que necessita a cada moment. No forçar a menjar, ni sobreestimar allò que el nadó necessita.
- Es recomana que els nens comparteixin els àpats amb la família i prenguin els mateixos aliments i preparacions, amb adaptacions quan calgui.
Per què és important seguir aquests consells?
- Els nens són un grup molt sensible, ja que el seu sistema immunitari és immadur i menys eficaç per combatre infeccions o intoxicacions causades per aliments.
Consells generals d'higiene:
Compra segura d'aliments
- Compri els aliments només en establiments autoritzats i en allò que pugui constatar les mesures d'higiene.
- Comprar els aliments congelats al final i fer servir bosses isotèrmiques.
Abans de començar a preparar aliments:
- Emmagatzemeu els aliments tapats i separats segons la seva naturalesa.
- Col · loqueu els aliments cuinats a la part de dalt de la nevera i els crus a baix.
- Mantingueu l'ordre en nevera i en rebost, i vigileu les dates de caducitat.
- No use los mismos utensilios (cuchillos, tablas,…) para alimentos crudos y cocinados.
- Renteu-vos les mans i mantingueu també nets utensilis i superfícies.
- Assegureu-vos que els nens també es renten les mans abans de menjar.
Preparació d'aliments:
- Comproveu que els aliments estan ben conservats i sense caducar.
- Descongeleu els aliments a la nevera, mai a temperatura ambient. No torneu a congelar un aliment descongelat.
- Assegureu que durant el cuinat, els aliments arriben als 65ºC. Han de bullir i canviar de color a l'interior.
- No reescalfeu més d'una vegada el mateix aliment.
- Consumiu els aliments una vegada cuinats o refredeu-los el més ràpid possible per refrigerar-los.
- Els aliments que es consumeixen en cru com amanides o fruites sense pelar, s'han de desinfectar (1 culleradeta de lleixiu apta per desinfectar aigua, en 5 L d'aigua, mantenir uns minuts i esbandir amb aigua corrent).
En acabar la preparació d'aliments:
- Per conservar els aliments eviteu la contaminació creuada amb altres cuinats o crus guardant-los en recipients adequats.
Consideracions especials per minimitzar riscos presents en aliments:
Carn de caça abatuda amb munició i presència de plom:
- No es recomana en menors de 6 anys.
Mariscs i presència de cadmi:
- En menors de 3 anys evitar el consum de caps de cabra, cranc, bou de mar, gambes, llagostins, escamarlans, etc.
Peixos blaus de grans dimensions i presència de mercuri:
- Evitar en menors de 3 anys el consum de peix espasa, tintorera, tonyina i lluç de riu.
- Entre els 3 i 12 anys, limitar el consum a 50 g/setmana o 100 g/2 setmanes.
Aquesta restricció no afecta peixos blaus més petits com sardines, seitons, sorells, salmó, verat, etc.
Bledes i espinacs i presència de nitrats:
- Els nens menors de 12 mesos no han de menjar aquestes verdures.
- A partir de l'any, no s'han de consumir més d'una ració al dia.
- Evitar els nens que presenten infeccions gastrointestinals.
- Un cop cuinades, refredar el més aviat possible i guardar-se al frigorífic si es consumiran el mateix dia o en cas contrari, congelar.
Begudes vegetals i presència d'arsènic:
- El consum de beguda d'arròs està desaconsellat per a nadons i nens petits.
Mel i infusions vegetals i riscos microbiològics (C.Botulinum):
- No es recomana que els nens menors de 1 any consumeixin mel.
Lactis crus i riscos microbiològics (E.Coli):
- Evitar el consum de llet crua o derivats. Comproveu a l'etiqueta dels formatges que estan elaborats amb llet pasteuritzada.
Sucs i riscos microbiològics (E.Coli):
- Evitar sucs sense pasteuritzar, tret que s'hagi preparat al moment, a partir de fruita prèviament rentada.
Preparacions amb ou cru i riscos microbiològics (Salmonella):
- No és recomanable en menys de 3 anys. Les preparacions amb ous han d'estar totalment quallades i no ha de prendre aliments que continguin ou cru com salses i maioneses casolanes, mousses, merengues, etc.
Per saber-ne més:
- Servei de Seguretat Alimentària: http://www.caib.es/sites/seguretatalimentaria/es/alimentacion_segura_durante_el_embarazo-82624/
Per què és important seguir aquests consells?
- Perquè lajudarà a preparar el biberó amb seguretat i evitar intoxicacions al seu nadó.
Neteja i esterilització del biberó abans del seu ús:
- Renteu-vos les mans amb aigua i sabó.
Neteja:
- Renteu tot el material en aigua calenta i amb sabó.
- Utilitzeu raspalls especials nets i dús exclusiu per fregar linterior i lexterior dels biberons i tetines.
- Esbandida amb aigua neta.
Esterilització:
- Si utilitzeu un esterilitzador comercial seguiu les instruccions del fabricant.
- Si esterilitza el material per ebullició:
- Ompliu un recipient gran amb aigua i submergeixi totalment el material rentat.
- Cobreixi amb una tapadora i deixeu bullir durant 5 minuts.
- Per evitar la contaminació, traieu el material just abans d'utilitzar-lo. Si no s'utilitza immediatament, deseu-lo en un lloc net.
Preparació de biberons:
- Assegureu-vos que teniu les mans i les superfícies de treball, netes.
- Utilitzeu un biberó esterilitzat.
- Escalfeu l'aigua fins que comenci a bullir.
- Aboqui l'aigua immediatament al biberó.
- Espereu 3 minuts perquè l'aigua baixi fins a uns 70ºC, afegiu la llet en pols en la quantitat recomanada i agiteu el biberó.
Per cada 30ml (30cc) daigua safegeix una mesura rasa de llet en pols. Seguiu les indicacions del vostre pediatre.
| Aigua (ml o cc) | Mesures rases |
| 60 | 2 |
| 90 | 3 |
| 120 | 4 |
| 150 | 5 |
| 240 | 8 |
- Refredeu sota l'aixeta el biberó fins a la temperatura corporal i comproveu la temperatura abans de donar-lo al nadó per evitar cremades.
- L'ideal és que prepareu el biberó abans de cada presa.
Preparació del biberó amb antelació:
- Un cop refredat, guardeu el biberó al frigorífic fins a la següent presa.
- No el guardeu més de 24 hores
- Traieu el biberó del frigorífic just abans d'utilitzar-lo, i escalfeu-lo durant 15 minuts en aigua bullint. Refreda baix en aixeta.
Presa del biberó:
- Doneu el biberó al nadó en un ambient tranquil i còmode, amb el nadó semi assegut i mai estirat ni adormit. La tetina ha d'estar plena.
- Durant i després de les preses faci pauses perquè el nadó eructi, incorporant-lo sobre l'espatlla o en posició semiassegut.
- Rebutgi la llet que el bebè no prengui. No forci el nadó a acabar-se el biberó.
Menú genèric
| Dilluns | Dimarts | Dimecres | Dijous | Divendres | Dissabte | Diumenge |
Esmorzar | Pa amb tomàquet i oli i formatge tendre o llet amb civada o altres cereals sense sucre | ||||||
Mitja Matí | Fruita | ||||||
Menjar | Hortalisses Patata Llegum Fruita | Hortalisses Pasta int* Peix Fruita | Hortalisses Arròs int* Llegum Fruita | Hortalisses Quínoa Carn Fruita | Hortalisses Pa int* Llegum Fruita | Hortalisses Arròs int* Ou Fruita | Hortalisses Pasta int* Peix Fruita |
Berenar | Fruita i iogurt natural | ||||||
Sopar | Hortalisses Arròs int* Carn Fruita | Hortalisses Patata Ou Fruita | Hortalisses Pa int* Peix Fruita | Hortalisses Patata Ou Fruita | Hortalisses Pasta int Carn Fruita | Hortalisses Cuscús Llegum Fruita | Hortalisses Pa int* Ou Fruita |
| Llet materna (o de fórmula), a demanda en nens de 10-12 mesos | ||||||
*int: Integral.
Menú setmanal
| Dilluns | Dimarts | Dimecres | Dijous | Divendres | Dissabte | Diumenge |
Esmorzar | Pa amb tomàquet i oli i formatge tendre | ||||||
M Matí | Fruita | ||||||
Menjar | Cuit de cigrons amb patata i verdures Fruita | Sopa de pasta Lluç al forn amb pastanaga Fruita | Llenties guisades amb arròs int i verdures Fruita | Quínoa amb carbassó, carbassa i trossets de conill Fruita | Puré de mongetes amb patata verdures i crostes de pa Fruita | Arròs int amb ou, mongeta tendra i pastanaga Fruita | Pasta petita amb mongetes pebrot i rap Fruita |
Berenar | Fruita i iogurt natural | ||||||
Sopar | Arròs int amb tomàquet i trossets de pollastre Fruita | Truita a la francesa amb patata i ceba Fruita | Llenguado al forn amb tomàquet i pa Fruita | Ou cuit amb patata i mongetes tendres Fruita | Sopa de pasta amb trossets de gall dindi i verdures Fruita | Cigrons amb cuscús i albergínia Fruita | Truita a la francesa amb pa amb tomàquet Fruita |
| Llet materna (o de fórmula), a demanda en nens de 10-12 mesos | ||||||
- La millor manera per menjar de manera saludable és planificar els àpats en funció de les recomanacions de consum, tal com queda reflectit al menú genèric.
- Ha d'avaluar si consumeix hortalisses cada dia al dinar i al sopar.
- Heu d'avaluar si els aliments com el pa, la pasta, l'arròs són integrals.
- Eina Salut: https://einasalut.caib.es/web/ciudadania-activa/quiero-comer-mejor
- Alimentació saludable i vida activa http://e-alvac.caib.es/es/index.html
- Alimentació de 0-3 anys http://e-alvac.caib.es/es/alimentacio-escola.html
Justificació de la teràpia dieteticonutricional
L'actuació primerenca per consolidar i estructurar hàbits alimentaris saludables a la infància, és clau per millorar els hàbits a l'edat adulta.
Objectius del consell dieteticonutricional dirigit als pares:
- Promoure la lactància exclusiva durant els 6 primers mesos de vida i continuar-la durant l'alimentació complementària (AC).
- Reduir el risc de sobrepès o obesitat.
- Evitar riscos nutricionals.
- Promoure hàbits alimentaris saludables.
Característiques nutricionals del pla dalimentació.
Temporalització i contingut:
- Promoure la lactància exclusiva, durant aproximadament 6 mesos i mantenir-la fins als 2 anys o fins que la mare i el nen decideixin.
- L'AC s'ha d'iniciar idealment a partir dels 6 mesos i mai abans dels 4 mesos.
- No hi ha un ordre únic d'introducció d'aliments, i encara que es donen unes pautes, aquestes han de ser individualitzades segons les tradicions i el patró d'alimentació del grup de població a què es dirigeix el consell.
- Incorporar aliments de manera progressiva, en petites quantitats a intervals de 3 a 5 dies i vigilar la tolerància.
- No es recomana fer recomanacions d'AC diferents de lactants alimentats amb llet materna i fórmula.
- No cal endarrerir l'oferta d'aliments potencialment al·lergògens en nens amb antecedents familiars.
- Tot i que el gluten es pot introduir entre els 4 i els 12 mesos, ja que l'edat no sembla influir en el risc de malaltia celíaca, es recomana fomentar la lactància materna exclusiva fins als 6 mesos d'edat. Limitar a no més de 16g de farina amb gluten les primeres setmanes després de la seva introducció.
- L'excés de proteïnes podria augmentar el risc d'excés de pes.
- Assegurar la ingesta d'aliments rics en ferro (carn, peixos, …) o fortificats (fórmules, suplements), que seran diferents segons la cultura i la disponibilitat d'aliments en el grup de població.
- En familias vegetarianas, administrar el consejo “Dieta Vegetariana en el embarazo”
Mètode
- Les textures i la consistència seran les apropiades per a l'etapa de desenvolupament del nadó, assegurant la progressió a l'autoalimentació.
- Es desaconsella l'ús perllongat de purés, incloent aliments amb grumolls entre els 8 a 10 mesos com a molt tard.
- Encoratjar els pares que responguin als senyals de gana i sacietat dels seus nadons i evitin alimentar-los per comoditat o com a recompensa.
Riscos nutricionals
Carn de caça abatuda amb munició i presència de plom:
- No es recomana en menors de 6 anys.
Mariscs i presència de cadmi:
- En menors de 3 anys evitar el consum de caps de cabra, cranc, bou de mar, gambes, llagostins, escamarlans, etc.
Peixos blaus de grans dimensions i presència de mercuri:
- Evitar en menors de 3 anys el consum de peix espasa, tintorera, tonyina i lluç de riu.
Entre els 3 i 12 anys, limitar el consum a 50 g/setmana o 100 g/2 setmanes.
Bledes i espinacs i presència de nitrats:
- Els nens menors de 12 mesos no han de menjar aquestes verdures.
- A partir de l'any, no s'han de consumir més d'una ració al dia.
- Evitar els nens que presenten infeccions gastrointestinals.
Begudes vegetals i presència d'arsènic:
- El consum de beguda d'arròs està desaconsellat per a nadons i nens petits.
Mel i infusions vegetals i riscos microbiològics (C.Botulinum):
- Evitar en nens menors de 1 any
Lactis crus i riscos microbiològics (E.Coli):
- Evitar el consum de llet crua o derivats.
Sucs i riscos microbiològics (E.Coli):
- Evitar sucs sense pasteuritzar, tret que s'hagi preparat al moment, a partir de fruita prèviament rentada.
Preparacions amb ou cru i riscos microbiològics (Salmonella):
- No és recomanable en menys de 3 anys.
Temps estimat de tractament:
El seguiment de l'alimentació equilibrada s'ha de fer des del naixement fins als 3 anys.
Aspectes d'atenció especial:
Identificar els hàbits alimentaris dels pares i la disponibilitat d'adquirir aliments, en especial quan poden posar en risc la salut dels seus fills, per exemple en famílies veganes o en risc d'exclusió social.
Referències bibliogràfiques:
- Fewtrell M, Bronsky J et al. Complementary Feeding: Posició paper per l'European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. JPGN Volume 64, Number 1, January 2017
- Szajewska H, Shamir R et. Al, Gluten introducció i risc de coeliac dissenyat: a posició paper per a l'European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) JPGN, Volum 62, Number 3, March 2016
- WHO. Infant and young child feeding: recomendacions estàndard per a la Unió Europea. 2006 Document en línia:
- https://www.burlo.trieste.it/sites/default/files/EUpolicy06.pdf
- Direcció General de Salut Pública. Recomanacions per a lalimentació de 0 a 3 anys. Govern de les Illes Balears. 2017. http://e-alvac.caib.es/documents/alimentacio-0-3anys.pdf
- AECOSAN. Agència Espanyola de consum, seguretat alimentària i nutrició. Consulta en línia: