
COMUNICAT de premsa
- Entre el 40 i el 70% dels casos de càncer podrien evitar-se amb una alimentació saludable, vida activa i no fumar.
- El CODNIB aconsella a la població de les Balears seguir una alimentació saludable per disminuir el risc de càncer, mitjançant un decàleg de recomanacions.
- L'AECC i el CODNIB col·laboren a la Jornada del Dia Mundial contra el Càncer 2016.
Palmell, 2 de febrer de 2016. El proper dia 3 de febrer el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de Balears – CODNIB col·laborarà amb la Junta de Balears de l'AECC a la Jornada que tindrà lloc al Poble Espanyol amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer.
El càncer és una malaltia crònica que segons l'Organització Mundial de la Salut entre el 40 i el 70% dels casos es podrien evitar si milloréssim la nostra alimentació, abandonéssim l'hàbit de fumar i portéssim un estil de vida més actiu.
La dieta dels espanyols s'està allunyant de la dieta mediterrània, amb un consum més baix de fruites, hortalisses, llegums i aliments integrals, i l'augment d'aliments rics en greixos poc saludables, sucre afegit i sal. La World Cancer Research Fund posa de manifest que aquesta tendència a l'allunyament d'estils de vida saludables podria incrementar el risc de tenir càncer.
DECÀLEG: Alimentació i disminució del risc de càncer
- Preneu mesures per tenir un pes corporal saludable.
- Limiteu els aliments i begudes que promouen l'augment de pes: begudes ensucrades o aliments rics en energia com brioixeria o menjar ràpid.
- Preneu més aliments vegetals com fruites i hortalisses, llegums, fruits secs i derivats integrals dels cereals com el pa, l'arròs o la pasta.
- Limiteu les carns vermelles (porc, vedella, xai) a poques vegades al mes i eviteu les carns processades (embotits, fumats, salsitxes, salaons, etc.)
- No consumiu grans, llavors, fruits secs o llegums que tinguin floridura.
- Limiteu el consum de sal i d'aliments processats rics en sal.
- Per prevenir el càncer, “com menys alcohol, millor”, però si pren begudes alcohòlica limiti el consum a no més de 2 copes en homes i 1 en dones.
- No preneu suplements per prevenir el càncer, ja que una dieta saludable us aporta tots els nutrients i substàncies que necessita.
- Si heu sobreviscut a un càncer, seguiu les indicacions per mantenir un pes saludable, una vida activa i una alimentació equilibrada, tret que hi hagi una indicació mèdica que us indiqui el contrari.
- Realitzeu alguna activitat física en la vostra vida quotidiana.
Nosaltres podem, jo puc. Prevenir el càncer i està a les nostres mans, per això en aquesta campanya 2016 us animem a que escrigueu a les vostres mans un missatge de prevenció i pugeu la imatge a les xarxes socials amb els hastags #WeCanIcan #DiaMundialCancer
El dietista-nutricionista, clau en la millora de la qualitat de vida de les persones amb càncer.
Els efectes dels tractaments contra el càncer ocasionen en la majoria dels casos efectes secundaris sobre el sistema digestiu que dificulten el procés d'alimentació que pot desembocar en un risc alt de desnutrició, que reduiria l'impacte dels tractaments i la qualitat de vida dels pacients. El dietista-nutricionista en el marc d'un equip multidisciplinar, és clau en el maneig d'aquestes situacions ja que a més de contribuir a detectar el risc de malnutrició, està preparat per individualitzar la dieta que s'adapti millor a les necessitats del pacient oncològic.
La desnutrició és molt freqüent en els pacients oncològics i és present al 40 – 80 % dels casos, segons el tipus de tumor, localització i estadi tumoral. El dietista-nutricionista Josep Lluch, que va participar en estudi pilot de suport nutricional a pacients oncològics durant el seu tractament de radioteràpia o quimioteràpia, dut a terme a l'Hospital General Mateu Orfila, va explicar que en la primera visita prop del 60% dels pacients van ser classificats amb risc de desnutrició o desnutrició. fins al 30%.
Atès que la categoria professional de dietista-nutricionista està en procés de tramitació, aquest mes de febrer s'iniciaran les reunions de treball amb els equips tècnics de la Conselleria de Salut per traçar l'estratègia d'incorporació d'aquest professional als equips multidisciplinaris d'atenció sanitària. S'estudia que en no més de 2 anys s'apliqui la ràtio proposada des de l'OMS que és d'1 dietista-nutricionista per cada 100 llits. En l'actualitat Son Espases compta amb 4 dietistes-nutricionistes en planta quan se'n requeria almenys 9 per donar cobertura a les necessitats bàsiques dels pacients a l'àrea de nutrició i dietètica, deficiència que es dóna també a la resta d'hospitals públics.
L´Associació Espanyola contra el Càncer ha editat amb motiu d´aquest dia, una guia d´Alimentació i Càncer amb consells bàsics per disminuir els efectes digestius i alimentaris que ocasionen els tractaments i que s´acompanya amb un receptari per facilitar l´alimentació en situacions d´anorèxia, diarrea, sequedat de mucoses, etc. La guia es pot descarregar aquí.
ACTIVITATS A BALEARS AMB MOTIU DEL DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER
Dimecres 3 de febrer a la sala Luís Molina del Poble Espanyol
- Taula informativa atesa per dietistes-nutricionistes. 17 a 20h.
- Taula rodona on Manuel Moñino president del CODNIB oferirà una presentació on es detallaran les recomanacions d'alimentació per reduir el risc de càncer. 18 a 19h
Per a més informació.
CODNIB. Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. www. codnib.es
EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat.
