Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
Imagen hands

NP_DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER: L'ALIMENTACIÓ UNA CLAU A LA PREVENCIÓ

Imagen hands

COMUNICAT de premsa

  • Entre el 40 i el 70% dels casos de càncer podrien evitar-se amb una alimentació saludable, vida activa i no fumar.
  • El CODNIB aconsella a la població de les Balears seguir una alimentació saludable per disminuir el risc de càncer, mitjançant un decàleg de recomanacions.
  • L'AECC i el CODNIB col·laboren a la Jornada del Dia Mundial contra el Càncer 2016.

Palmell, 2 de febrer de 2016. El proper dia 3 de febrer el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de Balears – CODNIB col·laborarà amb la Junta de Balears de l'AECC a la Jornada que tindrà lloc al Poble Espanyol amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer.

El càncer és una malaltia crònica que segons l'Organització Mundial de la Salut entre el 40 i el 70% dels casos es podrien evitar si milloréssim la nostra alimentació, abandonéssim l'hàbit de fumar i portéssim un estil de vida més actiu.

La dieta dels espanyols s'està allunyant de la dieta mediterrània, amb un consum més baix de fruites, hortalisses, llegums i aliments integrals, i l'augment d'aliments rics en greixos poc saludables, sucre afegit i sal. La World Cancer Research Fund posa de manifest que aquesta tendència a l'allunyament d'estils de vida saludables podria incrementar el risc de tenir càncer.

DECÀLEG: Alimentació i disminució del risc de càncer

  1. Preneu mesures per tenir un pes corporal saludable.
  2. Limiteu els aliments i begudes que promouen l'augment de pes: begudes ensucrades o aliments rics en energia com brioixeria o menjar ràpid.
  3. Preneu més aliments vegetals com fruites i hortalisses, llegums, fruits secs i derivats integrals dels cereals com el pa, l'arròs o la pasta.
  4. Limiteu les carns vermelles (porc, vedella, xai) a poques vegades al mes i eviteu les carns processades (embotits, fumats, salsitxes, salaons, etc.)
  5. No consumiu grans, llavors, fruits secs o llegums que tinguin floridura.
  6. Limiteu el consum de sal i d'aliments processats rics en sal.
  7. Per prevenir el càncer, “com menys alcohol, millor”, però si pren begudes alcohòlica limiti el consum a no més de 2 copes en homes i 1 en dones.
  8. No preneu suplements per prevenir el càncer, ja que una dieta saludable us aporta tots els nutrients i substàncies que necessita.
  9. Si heu sobreviscut a un càncer, seguiu les indicacions per mantenir un pes saludable, una vida activa i una alimentació equilibrada, tret que hi hagi una indicació mèdica que us indiqui el contrari.  
  10. Realitzeu alguna activitat física en la vostra vida quotidiana.

Nosaltres podem, jo puc. Prevenir el càncer i està a les nostres mans, per això en aquesta campanya 2016 us animem a que escrigueu a les vostres mans un missatge de prevenció i pugeu la imatge a les xarxes socials amb els hastags #WeCanIcan #DiaMundialCancer

El dietista-nutricionista, clau en la millora de la qualitat de vida de les persones amb càncer.

Els efectes dels tractaments contra el càncer ocasionen en la majoria dels casos efectes secundaris sobre el sistema digestiu que dificulten el procés d'alimentació que pot desembocar en un risc alt de desnutrició, que reduiria l'impacte dels tractaments i la qualitat de vida dels pacients. El dietista-nutricionista en el marc d'un equip multidisciplinar, és clau en el maneig d'aquestes situacions ja que a més de contribuir a detectar el risc de malnutrició, està preparat per individualitzar la dieta que s'adapti millor a les necessitats del pacient oncològic.  

La desnutrició és molt freqüent en els pacients oncològics i és present al 40 – 80 % dels casos, segons el tipus de tumor, localització i estadi tumoral. El dietista-nutricionista Josep Lluch, que va participar en estudi pilot de suport nutricional a pacients oncològics durant el seu tractament de radioteràpia o quimioteràpia, dut a terme a l'Hospital General Mateu Orfila, va explicar que en la primera visita prop del 60% dels pacients van ser classificats amb risc de desnutrició o desnutrició. fins al 30%.

Atès que la categoria professional de dietista-nutricionista està en procés de tramitació, aquest mes de febrer s'iniciaran les reunions de treball amb els equips tècnics de la Conselleria de Salut per traçar l'estratègia d'incorporació d'aquest professional als equips multidisciplinaris d'atenció sanitària. S'estudia que en no més de 2 anys s'apliqui la ràtio proposada des de l'OMS que és d'1 dietista-nutricionista per cada 100 llits. En l'actualitat Son Espases compta amb 4 dietistes-nutricionistes en planta quan se'n requeria almenys 9 per donar cobertura a les necessitats bàsiques dels pacients a l'àrea de nutrició i dietètica, deficiència que es dóna també a la resta d'hospitals públics.

L´Associació Espanyola contra el Càncer ha editat amb motiu d´aquest dia, una guia d´Alimentació i Càncer amb consells bàsics per disminuir els efectes digestius i alimentaris que ocasionen els tractaments i que s´acompanya amb un receptari per facilitar l´alimentació en situacions d´anorèxia, diarrea, sequedat de mucoses, etc. La guia es pot descarregar aquí.

ACTIVITATS A BALEARS AMB MOTIU DEL DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER

Dimecres 3 de febrer a la sala Luís Molina del Poble Espanyol 

  • Taula informativa atesa per dietistes-nutricionistes. 17 a 20h.
  • Taula rodona on Manuel Moñino president del CODNIB oferirà una presentació on es detallaran les recomanacions d'alimentació per reduir el risc de càncer. 18 a 19h

Descarregar la nota de premsa

Per a més informació.

CODNIB. Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. www. codnib.es 

EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat. 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA