Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
Imagen44

Claus per frenar l'obesitat infantil

Imagen44

L'obesitat és un problema greu de salut pública que és responsable del 80% dels casos de diabetis tipus 2, del 35% de la cardiopatia isquèmica, 55% de la hipertensió arterial i causa a Europa més d'1 milió de morts cada any. A Espanya el cost econòmic de l'obesitat suposa el 7% de la despesa sanitària, cosa que es tradueix en 2.500 milions d'euros a l'any, que s'ha de sumar als prop de 2.100 milions d'euros que els espanyols es gasten en productes miracle i dietes fraudulentes per a la pèrdua de pes.  

A continuació es mostren part dels continguts de l'entrevista realitzada per El Mundo de Baleares al president del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutriconistista de les Illes Balears. 

Claus per frenar l'obesitat infantil

Posar fàcil menjar sa i fer accessible l'activitat física han de ser les claus de les estratègies per millorar la salut de la població. Regular l'accés a aliments insans a casa i escola, aplicar i fer complir la Llei de seguretat alimentària i nutrició perquè els menús escolars siguin un exemple d'alimentació saludable; regular la publicitat de certs aliments adreçats a nens i joves, assegurar l'educació alimentària- nutricional a l'escola de manera continuada; incrementar la formació en nutrició i dietètica dels professionals sanitaris així com la incorporació de dietistes-nutricionistes a l'atenció sanitària; millorar la informació nutricional al consumidor, millorar els entorns per a la pràctica regular d'activitat física, etc., són accions que poden contribuir a millorar l'estat de salut dels ciutadans i disminuir l'alt risc de patir malalties cròniques, com l'obesitat.

D'altra banda, no caldria descartar les accions sobre els preus tant en gravamen com en subsidis, ja que en el marc de polítiques de salut pública podrien facilitar el consum d'aliments més sans i disminuir el d'aliments menys saludables.

Són adequats actualment els menús escolars?

Els menús escolars han millorat molt els darrers anys però encara queda molt per fer. A l'informe sobre menjadors escolars elaborat pel CODNIB l'any 2013, més de la meitat dels col·legis avaluats no complien la freqüència recomanada per a fruites i hortalisses, ni promocionaven la presència d'aliments integrals, llegums i peixos; d'altra banda, el 50% abusada dels precuinats, preparacions càrnies greixoses (45%), fregits (32%), del predomini de peixos fregits (36%) i de la coincidència de dues preparacions fregides (29%) o aliments molt grassos amb 3. A més, una gran part dels menús no estaven supervisats i una mínima part ho estaven per dietistes-nutricionistes que és el professional més idoni per fer-ho.  

Hàbits saludables recomanats per a nens
  • Esmorzar cada dia

  • Consumir almenys 5 racions entre fruites i hortalisses al dia: almenys 3 de fruita i dues d'hortalisses.

  • Prendre llegums 2-3 cops per setmana

  • Incrementar el consum de cereals integrals, peixos i lactis baixos en greixos

  • Disminuir les carns amb greix visible, embotits grassos, etc.

  • Servir racions més petites

  • Reduir el consum de dolços, aperitius de bossa, begudes i aliments amb sucres afegits, salses i aliments precuinats

  • Preferir preparacions casolanes utilitzant oli d'oliva verge per cuinar i amanir

  • Procurar menjar en família

  • Realitzar exercici físic diari (jugar a l'aire lliure, caminar, pujar escales…) i 2 o 3 cops per setmana practicar algun tipus d'esport de més intensitat

  • Respectar l'hora de ficar-se al llit per dormir un mínim de 8-10 hores

  • Evitar tenir TV a l'habitació

El Dietista-Nutricionista al SSIB.

A les Balears l'accés al dietista-nutricionista està bàsicament limitat a l'àmbit privat, cosa que ocasiona una manca d'eficàcia en la prevenció i el tractament de l'obesitat i les comorbiditats. Actualment els usuaris del Servei de Salut de Balears no poden accedir a Atenció Primària o Salut Pública al dietista-nutricionista, només alguns hospitals disposen d'aquests professionals a les seves unitats especialitzades de Nutrició i Dietètica, i no tots als seus Serveis d'Alimentació hospitalària.

El Dietista-Nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària en Nutrició Humana i Dietètica, legalment reconegut per prestar assessorament en nutrició, dietètica i dietoteràpia, així com intervenir en l'alimentació de persones o grups, d'acord amb les necessitats i segons els principis de prevenció i salut pública. Els seus àmbits dactuació són: clínica-assistencial, investigació, docència, salut pública i comunitària, empreses dalimentació i restauració col·lectiva i social. 

 DESCARREGAR L'ENTREVISTA COMPLETA

 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA