
COMUNICAT DE PREMSA
LES DIETES MIRACLE, UN PERILLÓS COMENÇAMENT D'ANY.
- El CODNIB alerta del risc per a la salut davant del seguiment de dietes miracle.
- Poseu-vos en mans d'un dietistes-nutricionista col·legiat, l'opció més cost eficient entre les disponibles.
Palmell de Mallorca, 7 de gener de 2015. El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears CODNIB, vol sensibilitzar la població perquè prengui consciència que els excessos en l'alimentació durant aquestes festes, poden ser perjudicials per a la seva salut. Els excessos nadalencs poden tenir conseqüències importants en persones amb sobrepès o obesitat i per a les quals pateixen malalties cròniques com diabetis, obesitat i factors de risc com la hipertensió o el colesterol alt en sang.
Per això, dins dels nostres millors propòsits per a aquest any 2015, es troben els de reprendre o iniciar hàbits saludables. Abans aquesta situació se'ns plantegen, diverses alternatives:
- Posar-nos en mans del nostre metge de capçalera i que ens remeti al dietista-nutricionista perquè ens ajudi a posar en pràctica la teràpia dietètica més adequada al nostre cas.
- Seguir la dieta miraculosa del moment: l'ortomolecular, la dels liquats verds, la dissociada, la Dukan, la dels sobres, etc.
- No fer res.
De les 3 opcions, sense dubtar-ho, hem de seleccionar la primera. El metge avaluarà el risc associat a l'excés de pes i remetrà al dietista-nutricionista per pautar una dieta individualitzada, amb metes viables i en coherència amb els gustos, les preferències, el poder adquisitiu i l'estil de vida. Això seria l'ideal però malauradament el Servei de Salut de Balares, no disposa de dietistes-nutricionistes a Atenció Primària. No només passa aquí, sinó a tot Espanya, que per cert és l'únic país de la Unió Europea que no incorpora dietistes-nutricionistes als seus Serveis de Salut d'Atenció Primària, Atenció Especialitzada i Salut Pública.
El tractament dietètic passa per un pla d'alimentació individualitzat, acció per a la qual els mateixos professionals d'atenció primària consideren que ni tenen temps ni disposen dels coneixements ni les habilitats per posar-los en pràctica. Davant d'aquesta situació, i amb les baixes expectatives d'èxit, podrem optar per costejar-nos els serveis del dietista-nutricionista en una consulta privada, cosa que aquests dies és l'opció més cost eficient.
Alguns consells per recuperar hàbits saludables el 2015:
- >>No tenir pressa doncs per això cal temps. Tot i que qualsevol canvi saludable aporta beneficis a la nostra salut, l'important és que aquests es mantinguin en el tipus perquè es converteixin en un hàbit.
- >>Repartir els aliments en 4-5 preses durant el dia.
- >>Tenir cura de la mida de les racions.
- >>Reduir el consum de sal. Per això cuini amb poca sal, useu herbes aromàtiques i espècies per condimentar els plats i limiteu el consum d'aliments salats com aperitius, embotits, formatges, menjar ràpid, conserves riques en sal, alguns cereals d'esmorzar, etc.
- >>Esmorzar diàriament. Un esmorzar saludable es compon de lactis desnatats o baixos en greix, pa integral, oli d'oliva i fruites fresces o dessecades.
- >>Escollir preferentment cereals i derivats integrals (pa, pasta, arròs).
- >>Prendre almenys 3 vegades llegums a la setmana. Cuinades amb verdures i petites quantitats de carns magres.
- >>Incloure almenys 5 racions entre fruites i verdures. La fruita és el millor postre i les verdures han de formar part en quantitat suficient del dinar i el sopar, ja sigui com a plat principal com a guarnició.
- >>Limitar el consum de begudes i aliments ensucrats a no més d'1 per setmana, el mateix per a brioixeria, dolços i menjar ràpid.
- >>Beure aigua quan es tingui set i durant els àpats, eliminat de l'alimentació habitual altres begudes com refrescos amb sucre o sense.
- >>Preferir els peixos a les carns.
- >>Prendre petites quantitats de fruits secs com ametlles o nous, diverses vegades per setmana.
- >>Usar oli d'oliva verge extra com a greix principal.
- >>Intentar incrementar l'activitat física diària amb pràctiques que s'integrin el ritme de vida com fer servir menys el cotxe, aparcar lluny i caminar fins a la feina, fer servir les escales, baixar una parada abans, passejar, etc.
El dietista-nutricionista al Servei de Salut de les Illes Balears.
Cap centre de salut de les Balears compta amb dietistes-nutricionistes, i no tots els hospitals de les Illes compten amb aquest professional entre les seves plantilles. Així els hospitals de Manacor, Son Llatzer, Can Misses, General, Joan March i Psiquiàtric NO TENEN Dietistes-Nutricionistes en planta, i en els casos de Son Espases, Inca i Mateu Orfila, les plantilles són absolutament insuficients, comptant amb 2, 1 i 2 respectivament.
Al juny de 2014 el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears va lliurar al Conseller de Salut l'Hble. Sr. Martín Sansaloni, un llibre de signatures en què 72 professionals sanitaris entre caps de servei, adjunts i altres, i 4 Associacions de Malalts de Balears, demanaven la incorporació de dietistes-nutricionistes a l'atenció sanitària pública de la nostra Comunitat. La inclusió del dietista-nutricionista a les diferents àrees de l'IB-Salut és una necessitat per a la millora de l'atenció sanitària de la població en general.
Des del CODNIB estem segurs que fins que el Servei de Salut de Balears no incorpori als seus equips als dietistes-nutricionistes, els ciutadans es veuran abocats a recórrer irremeiablement a mètodes miraculosos que posen la seva salut en risc i en entredit l'eficàcia del nostre sistema de salut.
CODNIB els desitja feliç any 2015
CODNIB.
Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. www. codnib.es
EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat.
