Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina

LES DIETES MIRACLE, UN PERILLÓS COMENÇAMENT D'ANY.

 

dieta año nuevo

COMUNICAT DE PREMSA

LES DIETES MIRACLE, UN PERILLÓS COMENÇAMENT D'ANY.

  • El CODNIB alerta del risc per a la salut davant del seguiment de dietes miracle.
  • Poseu-vos en mans d'un dietistes-nutricionista col·legiat, l'opció més cost eficient entre les disponibles.

Palmell de Mallorca, 7 de gener de 2015.  El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears CODNIB, vol sensibilitzar la població perquè prengui consciència que els excessos en l'alimentació durant aquestes festes, poden ser perjudicials per a la seva salut. Els excessos nadalencs poden tenir conseqüències importants en persones amb sobrepès o obesitat i per a les quals pateixen malalties cròniques com diabetis, obesitat i factors de risc com la hipertensió o el colesterol alt en sang.

Per això, dins dels nostres millors propòsits per a aquest any 2015, es troben els de reprendre o iniciar hàbits saludables. Abans aquesta situació se'ns plantegen, diverses alternatives:

  1. Posar-nos en mans del nostre metge de capçalera i que ens remeti al dietista-nutricionista perquè ens ajudi a posar en pràctica la teràpia dietètica més adequada al nostre cas.
  2. Seguir la dieta miraculosa del moment: l'ortomolecular, la dels liquats verds, la dissociada, la Dukan, la dels sobres, etc.
  3. No fer res.

De les 3 opcions, sense dubtar-ho, hem de seleccionar la primera. El metge avaluarà el risc associat a l'excés de pes i remetrà al dietista-nutricionista per pautar una dieta individualitzada, amb metes viables i en coherència amb els gustos, les preferències, el poder adquisitiu i l'estil de vida. Això seria l'ideal però malauradament el Servei de Salut de Balares, no disposa de dietistes-nutricionistes a Atenció Primària. No només passa aquí, sinó a tot Espanya, que per cert és l'únic país de la Unió Europea que no incorpora dietistes-nutricionistes als seus Serveis de Salut d'Atenció Primària, Atenció Especialitzada i Salut Pública.

El tractament dietètic passa per un pla d'alimentació individualitzat, acció per a la qual els mateixos professionals d'atenció primària consideren que ni tenen temps ni disposen dels coneixements ni les habilitats per posar-los en pràctica. Davant d'aquesta situació, i amb les baixes expectatives d'èxit, podrem optar per costejar-nos els serveis del dietista-nutricionista en una consulta privada, cosa que aquests dies és l'opció més cost eficient.

Alguns consells per recuperar hàbits saludables el 2015:

  • >>No tenir pressa doncs per això cal temps. Tot i que qualsevol canvi saludable aporta beneficis a la nostra salut, l'important és que aquests es mantinguin en el tipus perquè es converteixin en un hàbit. 
  • >>Repartir els aliments en 4-5 preses durant el dia.
  • >>Tenir cura de la mida de les racions.
  • >>Reduir el consum de sal. Per això cuini amb poca sal, useu herbes aromàtiques i espècies per condimentar els plats i limiteu el consum d'aliments salats com aperitius, embotits, formatges, menjar ràpid, conserves riques en sal, alguns cereals d'esmorzar, etc.
  • >>Esmorzar diàriament. Un esmorzar saludable es compon de lactis desnatats o baixos en greix, pa integral, oli d'oliva i fruites fresces o dessecades.
  • >>Escollir preferentment cereals i derivats integrals (pa, pasta, arròs).
  • >>Prendre almenys 3 vegades llegums a la setmana. Cuinades amb verdures i petites quantitats de carns magres.
  • >>Incloure almenys 5 racions entre fruites i verdures. La fruita és el millor postre i les verdures han de formar part en quantitat suficient del dinar i el sopar, ja sigui com a plat principal com a guarnició.
  • >>Limitar el consum de begudes i aliments ensucrats a no més d'1 per setmana, el mateix per a brioixeria, dolços i menjar ràpid.
  • >>Beure aigua quan es tingui set i durant els àpats, eliminat de l'alimentació habitual altres begudes com refrescos amb sucre o sense.
  • >>Preferir els peixos a les carns.
  • >>Prendre petites quantitats de fruits secs com ametlles o nous, diverses vegades per setmana.
  • >>Usar oli d'oliva verge extra com a greix principal.
  • >>Intentar incrementar l'activitat física diària amb pràctiques que s'integrin el ritme de vida com fer servir menys el cotxe, aparcar lluny i caminar fins a la feina, fer servir les escales, baixar una parada abans, passejar, etc.

El dietista-nutricionista al Servei de Salut de les Illes Balears.

Cap centre de salut de les Balears compta amb dietistes-nutricionistes, i no tots els hospitals de les Illes compten amb aquest professional entre les seves plantilles. Així els hospitals de Manacor, Son Llatzer, Can Misses, General, Joan March i Psiquiàtric NO TENEN Dietistes-Nutricionistes en planta, i en els casos de Son Espases, Inca i Mateu Orfila, les plantilles són absolutament insuficients, comptant amb 2, 1 i 2 respectivament.

Al juny de 2014 el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears va lliurar al Conseller de Salut l'Hble. Sr. Martín Sansaloni, un llibre de signatures en què 72 professionals sanitaris entre caps de servei, adjunts i altres, i 4 Associacions de Malalts de Balears, demanaven la incorporació de dietistes-nutricionistes a l'atenció sanitària pública de la nostra Comunitat. La inclusió del dietista-nutricionista a les diferents àrees de l'IB-Salut és una necessitat per a la millora de l'atenció sanitària de la població en general.

Des del CODNIB estem segurs que fins que el Servei de Salut de Balears no incorpori als seus equips als dietistes-nutricionistes, els ciutadans es veuran abocats a recórrer irremeiablement a mètodes miraculosos que posen la seva salut en risc i en entredit l'eficàcia del nostre sistema de salut.

 

CODNIB els desitja feliç any 2015

Descarregar la Nota de Premsa

CODNIB.                                                              

Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. www. codnib.es  

EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat. 

 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA