Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
Dia-Mundial-de-la-Diabetes

DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS: EL DIETISTA-NUTRICIONISTA CLAU EN EL TRACTAMENT I LA PREVENCIÓ.

Dia-Mundial-de-la-Diabetes

 

COMUNICAT de premsa

DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS: EL DIETISTA-NUTRICIONISTA CLAU EN EL TRACTAMENT I LA PREVENCIÓ.

  • A les Balears el 5,2% de la població pateix Diabetis, xifres que arriben al 7% en el cas de les dones.
  • El Sistema Sanitari de les Balears no compta amb dietistes-nutricionistes per abordar la prevenció i el tractament de les persones amb Diabetis.
  • ADIBA desenvolupa activitats a Mallorca al voltant del Dia Mundial de la Diabetis.

Palma de Mallorca, 11 novembre de 2014. El proper dia 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis de la mà de l'Organització Mundial de la Salut per tal de fomentar la presa de consciència sobre l'epidèmia mundial de diabetis que afecta ja més de 347 milions de persones a tot el món. Se sap que una gran part de les persones amb diabetis estan sense diagnosticar, a Espanya concretament 2 de cada 5 diabètics encara no saben que ho són. A les Balears, les xifres continuen pujant cada any, arribant al 5,2% de la població diagnosticada de Diabetis el 2010, però al 7% entre les dones.

La diabetis és una malaltia crònica que apareix quan el pàncrees no produeix prou insulina o quan l'organisme no utilitza eficaçment la insulina que produeix, aquest és el cas de la Diabetis Tipus 2 o no insulí dependent, que suposa més del 90% dels casos globals de Diabetis.

Entre les principals causes de la Diabetis hi ha el sedentarisme i l'excés de pes, que és responsable de fins al 80% dels casos de diabetis tipus 2. Per tant, la Diabetis es pot prevenir amb mesures simples relacionades amb l'estil de vida i l'alimentació, on el dietista-nutricionista com a expert en alimentació, nutrició i dietètica, pot contribuir de manera eficient. Entre els aspectes per prevenir la Diabetis cal destacar: assolir i mantenir un pes corporal saludable, mantenir un estil de vida actiu, portar una dieta saludable rica en aliments vegetals i baixa en aliments rics en sucre, sal i greixos saturats, i no fumar.

DIETISTA – NUTRICIONISTA EN EL SISTEMA SANITARI D'ILLES BALEARS

Tenint en compte que la diabetis, així com la majoria de les malalties cròniques es poden prevenir o tractar mitjançant un correcte abordatge dietètic, i que el col·lectiu de dietistes-nutricionistes està específicament qualificat per realitzar aquest abordatge, resulta de vital importància integrar aquest col·lectiu en els sistemes de salut. L'Atenció Primària és el nivell assistencial més ben ubicat per assumir la major part de les activitats preventives, de contenció i de tractament dietoterapèutic de la Diabetis, aspecte recollit a l'estratègia de Diabetis de les Illes Balears, on es recomana la incorporació de dietistes-nutricionistes als equips d'atenció primària i especialitzada.

No obstant això, CAP CENTRE DE SALUT DE BALEARS COMPTE AMB DIETISTES-NUTRICIONISTES, i no tots els hospitals de les Illes compten amb aquest professional entre les seves plantilles. Així els hospitals de Manacor, Son Llatzer, Can Misses, General, Joan March i Psiquiàtric NO TENEN Dietistes-Nutricionistes, i en els casos de Son Espases, Inca i Mateu Orfila, les plantilles són absolutament insuficients, comptant amb 2, 1 i 2 respectivament. El juny de 2014 el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears va lliurar al Conseller de Salut l'Hble. Sr. Martín Sansaloni, un llibre de signatures en què 72 professionals sanitaris entre caps de servei, adjunts i altres, i 4 Associacions de Malalts de Balears, demanaven la incorporació de dietistes-nutricionistes a l'atenció sanitària pública de la nostra Comunitat.

La inclusió del dietista-nutricionista a les diferents àrees de l'IB-Salut és una necessitat per a la millora de l'atenció sanitària de la població en general i de les persones amb diabetis en particular. Aquesta incorporació s'hauria de fer dins dels equips multidisciplinaris d'atenció sanitària, sobre la base del paper clau del dietista-nutricionista en la promoció, la prevenció, el tractament i la rehabilitació de malalties prevalents, beneficiant la salut individual i col·lectiva i col·laborant en l'aportació d'una atenció de qualitat i igualtat efectiva.

Per això des del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes, demanem al Govern de les Illes Balears que prengui totes les mesures necessàries per incorporar a Dietistes-Nutricionistes al Sistema Sanitari de Balears tant en Atenció Primària com en Atenció Especialitzada.

ACTIVITATS A BALEARS AMB MOTIU DEL DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS.

El divendres 14 amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, a Balears es desenvoluparan activitats organitzades per l'Associació de Persones amb Diabetis de Balears ADIBA entre les que destaquen:

  • Taules informatives al Hall dels Hospitals Públics de Mallorca (Son Espases, Son Llatzer, Inca i Manacor) on es donarà informació sobre la diabetis i es faran controls de glucèmia. De 10 a 14 hores.
  • Demostració de cuina – Show cooking  a la planta 1 d'El Corte Inglés d'Avingudes, de la mà d'Oliver Jauregui, Xef del Restaurant Nimo`s de Palma, i de Lara Prohens, Dietista-Nutricionista d'ADIBA. A les 18 hores

Descarregar comunicat de premsa

Per a més informació.

CODNIB. Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. www. codnib.es  

EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat. 

 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA